Το Χρηματιστήριο απέδειξε ότι δεν είναι φούσκα - Η άνοδος είναι πραγματική και θα συνεχιστεί

14 Απριλίου 2021, 10:57 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η άνοδος του Χρηματιστηρίου που συντελείται άνευ διακοπής από το Νοέμβριο του 2020 και η αναμενόμενη αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το επίπεδο των 1.000 μονάδων, δεν έχουν πείσει ακόμα το σύνολο της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, για την αλλαγή σελίδας. Είναι αρκετοί αυτοί, που εξακολουθούν να παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο εξάμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επιφυλακτικότητα μέρους της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας  απορρέει, τόσο από τη ζοφερή εικόνα που είναι διάχυτη λόγω της υγειονομικής κρίσης, όσο και από την οικονομική ανέχεια που κυριαρχεί στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όλη αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, στο Χρηματιστήριο δεν αντικατοπτρίζεται αυτή η στατική σημερινή εικόνα, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες δείχνουν να ξεπερνούν την κρίση με έναν επιτυχημένο τρόπο.

Η επιφυλακτικότητα μεγάλης μερίδας των επενδυτών οφείλεται και στη λαϊκή ρήση «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, κάθε ανοδική χρηματιστηριακή έκρηξη ακολουθήθηκε από παρατεταμένη πτώση και καταγραφή νέων χαμηλών επιπέδων των μετοχικών τιμών. Οπότε πολλοί, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την πεποίθηση, ότι βιώνουμε μια νέα μικρή φούσκα σε ένα εικονικό περιβάλλον οικονομικής ευμάρειας.

Η επιφυλακτικότητα αυτή, είχε καταγραφεί σε εκθετικό βαθμό και από τους κατ’ επάγγελμα προφήτες της χρηματιστηριακής καταστροφής, όταν το Νοέμβριο του 2020 και ενώ ξεκινούσε το ανοδικό κύμα, «προέβλεπαν» ότι οι Γενικός Δείκτης του ΧΑ θα πήγαινε στις 450 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης στις 200 μονάδες.

Παρόλο, που η επιφυλακτικότητα είναι απολύτως θεμιτή και ως ένα σημείο υγιής, δεν επιτρέπει την απόκτηση της αντίληψης της μεγάλης εικόνας, που έχει αρχίσει να ανοίγεται μπροστά μας. Είναι γεγονός ότι Χρηματιστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών προεξοφλεί τα αποτελέσματα από το εκρηκτικό αναπτυξιακό σκηνικό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις αναλύσεις, θα αρχίσει να ξετυλίγεται από το Q3 του 2021, εξαργυρώνοντας ταυτόχρονα όλες τις τρέχουσες επενδυτικές διεργασίες και κινήσεις.

Σε τι συνίσταται το εκρηκτικό αναπτυξιακό σκηνικό;

Στο μίγμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάκαμψης, των ιδιωτικών κεφαλαίων και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, που θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία και θα μετουσιωθεί σε έργα υποδομών, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας. Επόμενο είναι, οι κύκλοι εργασιών των εταιρειών, που θα εκτελέσουν αυτά τα έργα και θα διαχειριστούν σε δεύτερο χρόνο τη λειτουργία τους, να ενισχυθούν σημαντικά. Έτσι θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους και τα μερίσματα που θα διανείμουν στους μετόχους τους.

Ήδη η αγορά έχει «ανταμείψει» αυτές τις εταιρείες, προσφέροντας τους νέα επίπεδα κεφαλαιοποίησης. Έτσι η Mytilineos έχει πλέον χρηματιστηριακή αποτίμηση που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΝΕΡΓΑ, να έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και το 1,45 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Ποιες είναι όμως οι τρέχουσες επενδυτικές διεργασίες και κινήσεις, στο Χρηματιστήριο, από τις οποίες έχει ωφεληθεί η επενδυτική κοινότητα;

Οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολογιακών δανείων, όπως αυτών της ΔΕΗ, της Alpha Bank και της Motor Oil.

H αναμενόμενη υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η είσοδος μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων όπως είναι το family office Μ. Λάτση και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών του ενεργειακού και κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓΑ.

Η είσοδος μεγάλων στρατηγικών παικτών στον όμιλο Ελλάκτωρ, που έχει οδηγήσει προς το παρόν σε έναν ιδιότυπο εσωτερικό μετοχικό πόλεμο.

Η απόφαση του Ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για placement  μετοχών στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, σε θεσμικούς επενδυτές.

Η αναμενόμενη επανείσοδος της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Βank, στον δείκτη της  Morgan Stanley, MSCI Greece, που σήμερα συμπεριλαμβάνει μόνο τρεις μετοχές. Τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και τη Jumbo. Η εξαμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη  MSCI Greece θα γίνει τον προσεχή Μάιο, με βασικά κριτήρια την χρηματιστηριακή αξία των προς αξιολόγηση τραπεζών που πρέπει να είναι πάνω από $2 δισ. και την αποτίμηση του free float των μετοχών, πάνω από $1,4 δισ.

Ο ανοδικός κύκλος του Χρηματιστηρίου, συνεχίζεται. Εδράζεται πλέον σε ισχυρότερα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και σε μελλοντικές εξασφαλισμένες χρηματοροές. Η αργή αλλά σταθερή άνοδος, ο διαρκώς ενισχυόμενος τζίρος, η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε όλους τους κλάδους και η απορρόφηση της προσφοράς στις πτωτικές συνεδριάσεις, υπόσχονται καλύτερες ημέρες, για όσο καιρό το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα δεν ανατρέπεται.

 

 

Πηγή: liberal.gr

Κωνσταντίνος Χαροκόπος