Απρόσμενα μεγάλη διόρθωση σημειώνεται σήμερα (Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021) στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19 Απριλίου 2021, 16:49 | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση

Μας αιφνιδιάζει η σημερινή διόρθωση της αγοράς με τον ΓΔ να χάνει -2,60% (στις 875 μονάδες, στις 4.30 μμ) με μέτριο τζίρο (70 εκατ αναμενόμενα στο κλείσιμο) και με τα διεθνή χρηματιστήρια να μην έχουν κανένα πρόβλημα κινούμενα πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Αιτία της σημερινής γενικής πτώσης στην Αθήνα είναι η αποφασισθείσα ΑΜΚ της ΠΕΙΡ σε εξευτελιστικά επίπεδα (ώστε να είναι ελκυστική) του 1 έως 1,15 ευρώ που αντιστοιχούν στα 10 λεπτά πριν το reverse split. Η πτώση μεταδόθηκε αυτόματα σε όλες τις τραπεζικές μετοχές (ΔΤΡ -5,5%) ακόμα και στα μη-τραπεζικά blue chips με εξαίρεση την γνωστή αμυντική ΕΕΕ που κερδίζει +1,20% σε νέα υψηλά.

Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι ακόμα ανοδικές και θα διατηρούνται ανοδικές όσο η τιμή του εν λόγω δείκτη κινείται πάνω από τις 865 μονάδες όπου συμπίπτουν οι ΕΚΜΟ30 και ο μέσος άξονας της 20ήμερης διακύμανσης. Η βραχυχρόνια όμως τάση του ΓΔ γυρίζει σήμερα σε καθοδική, εξέλιξη όχι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Στρατηγική για το κλείσιμο

Εάν ο ΓΔ κλείσει κάτω από την ενδοημερήσια αντίσταση των 882 μονάδων (-2%), το ΤΧ θα πουλήσει το 10% των υπαρχουσών θέσεών του σε όλες τις μετοχές εκτός των ΠΛΑΘ και ΠΛΑΚΡ και όλη την μικρή θέση του σε ΤΕΝΕΡΓ (100 κομμάτια) για να μειώσει την διασπορά του.

Μετοχές

Μόνον 4 μετοχές από τις 54 που παρακολουθούμε κινούνται σήμερα ανοδικά ενώ από τις περίπου 30 καθοδικές, οι 20 σημειώνουν μεγάλες πτώσεις χειρότερες του -3%.

Η μετοχή της ημέρας : καμία μετοχή δεν αξίζουν τέτοιο τίτλο, αλλά μας εντυπωσιάζουν θετικά η ΕΕΕ, που συχνά κινείται ενάντια στον ΓΔ γιατί πιθανόν οι ξένοι την χρησιμοποιούν σαν hedging κατά του ΓΔ (όταν πουλούν έντονα ελληνικές μετοχές, για να μην μειώσουν την έκθεσή τους στο ΧΑ, αγοράζουν παράλληλα ΕΕΕ) και η ΠΛΑΚΡ που σημειώνει μάλιστα μεγάλη άνοδο άνω του +3% σε νέα υψηλά.

Καμία μετοχή δεν δίνει σήμερα σήματα αγορών με ανοδική διάσπαση έγκυρης αντίστασης. Αντίθετα, ενώ δίνει αντίστροφο σήμα πωλήσεων ο ΕΛΛΑΚΤ διασπώντας καθοδικά εγκυρότατη στήριξη.

Νέα υψηλά έτους πετυχαίνουν σήμερα οι, ΕΕΕ, ΠΛΑΘ και ΑΛΜΥ ενώ νέα χαμηλά έτους σημειώνουν οι ΕΛΛΑΚΤ, ΚΕΚΡ και ΠΕΙΡ. Παρατηρούμε ότι μετά από πολλές εβδομάδες τα νέα χαμηλά ισαριθμούν των νέων υψηλών επιβεβαιώνοντας την προδιάθεση του ΓΔ για καθοδική αναστροφή.

Ευτυχώς, δεν παρατηρούμε διανομές σε καμία μετοχή. Ήπιες διανομές μόνον σε ελάχιστα μόνον καίρια blue chips πχ τράπεζες, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και σε ελάχιστες μικρής εμπορευσιμότητας όπως σε ΟΛΥΜΠ και ΕΛΛ.

 

ΔΤΡ : Το limit down στην ΠΕΙΡ είχε αντίκτυπο και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με τον ΔΤΡ να χάνει περίπου -5,50% , στις 560 μονάδες.

 

Θα επανέλθουμε αύριο κατά τις 4.00 μμ.