Νιώθουμε εμπιστοσύνη για την αγορά και το χαρτοφυλάκιό μας!

05 Μαϊου 2021, 18:28 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Νιώθουμε εμπιστοσύνη για την αγορά και το χαρτοφυλάκιό μας!

(Άρθρο για συνδρομητές του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ)

Παρακολουθούμε στενά την αγορά, προσπαθώντας να εντοπίσουμε κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή τη θετική φάση που -επιτέλους- διανύει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από χρόνια.

Κατά τη “μαύρη” περίοδο 2010-2018, υπήρξαν και άλλες ανοδικές φάσεις. Όμως, καμία δεν ήταν “πολλά υποσχόμενη”. Όλοι γνωρίζαμε ότι κάπου θα “σκόνταφτε” η αγορά και στο τέλος “σκόνταφτε”.

Είναι η πρώτη φορά που, πολλά από τα προβλήματα που μας ταλάνιζαν τότε, σήμερα είτε έχουν λυθεί, είτε κινούνται προς τη λύση τους.

Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα στις οικονομίες και τις κοινωνίες, κάποια άλλα προβλήματα αναδύονται. Και θα αναδυθούν, ό,τι και αν κάνουμε. Το ζήτημα όμως είναι ότι, στην παρούσα φάση, η ελληνική οικονομία, έχει ξεπεράσει δομικά προβλήματα του παρελθόντος που την κρατούσαν πίσω.

 

Ένα πράγμα που μας ανησυχεί κατά το τελευταίο διάστημα, είναι η μεγάλη άνοδος του Γενικού Δείκτη και η μεγάλη απόσταση της καμπύλης του ΓΔ από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών. Σήμερα, με το ΓΔ στις  911,42 μονάδες, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 περνά από τις 729,02 μονάδες, δηλαδή υπάρχει μία απόσταση της τάξης του 20,01% μεταξύ τους, με βάση τη σημερινή τιμή του ΓΔ.

Δηλαδή, για να υπάρξει σήμα πώλησης από το “απόλυτο σύστημα” θα πρέπει να υποχωρήσει ο ΓΔ κατά 20%. Κάποιος θα πει ότι είναι μία πολύ μεγάλη απόσταση. Και είναι. Και, αν δούμε τις παλαιότερες στατιστικές, ποτέ, μετά από μία τόση μεγάλη άνοδο του ΓΔ (ή ανάκαμψη, αφού στην περίπτωσή μας, πρόκειται περί ανάκαμψης από την πτώση του covid στις αρχές του 2020), δεν υπήρξε μια τόσο μεγάλη πτώση.

 

Όμως, αν συμβεί; Άλλωστε, οι στατιστικές συχνά “σπάνε”. Αν συμβεί, πώς θα αντιδράσουμε;

Βλέπετε, όπως κάνουμε όλο το διάστημα, συχνά δε μας ενδιαφέρει η παρούσα φάση (άλλωστε, γιατί να μας ενδιαφέρει, όλα κινούνται μια χαρά), αλλά προβληματιζόμαστε για το τί θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. (Βέβαια, το ότι δεν προβληματιζόμαστε για το παρόν, δεν ισχύει. Προβληματιζόμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Όμως, καθώς τα πράγματα δείχνουν να είναι εντάξει, δεν υπάρχει λόγος να σας ταλαιπωρούμε με κουτσομπολιά).

 

Το “απόλυτο σύστημα”, όπως γνωρίζετε, είναι αρκετά καινούργιο. Μπορεί να το γνωρίζαμε επί 2 περίπου δεκαετίες πριν το παρουσιάσουμε δημόσια, όμως το γνωρίζαμε σε μία ατελή του μορφή. Καθώς το σύστημα αυτό έγινε αποδεκτό από πολλούς επενδυτές, το ζήτημα και η ευθύνη είναι διαφορετικά. Θα πρέπει να καλύψουμε όλες τις πιθανότητες, πριν συμβεί κάτι. Αυτό κάναμε πέρυσι μετά την πτώση και βελτιώσαμε το σύστημα με μια “γρήγορη είσοδο”. Τώρα, το ζητούμενο είναι να βρούμε έναν τρόπο “γρήγορης εξόδου” εάν αυτή απαιτηθεί.

 

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα “έκτακτης εξόδου”, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνον στην περίπτωση όπου σημειώνεται μεγάλη και γρήγορη άνοδος -και συνήθως, τέτοια άνοδος συμβαίνει στην ανάκαμψη μετά από μία προηγούμενη μεγάλη πτώση.

 

Τα φαινόμενα αυτά είναι σπάνια, όμως έχουν συμβεί και ουδείς αποκλείει ότι μπορούν να ξανασυμβούν.

 

Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να σχεδιαστεί κάτι το οποίο θα μπορούσε να διατυπωθεί σε έναν απλό και εύκολα κατανοητό κανόνα, ώστε στη συνέχεια να μπορεί κάποιος να το εφαρμόζει μόνος του.

 

Εκτιμούμε ότι, μέσα στο μήνα Μάιο, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτή τη “βελτίωση” του συστήματος.

Επαναλαμβάνουμε δε ότι, καθώς η επιτυχία στο Χρηματιστήριο δεν εξαρτάται από το πώς, πότε και τί αγόρασε κάποιος, αλλά από το πότε πούλησε, η σημασία της ζητούμενης βελτίωσης είναι σημαντική. Το χαρτοφυλάκιό μας, έχει πετύχει εντυπωσιακά κέρδη μέχρι στιγμής, τα οποία επ ουδενί λόγο δε θα πρέπει να διακινδυνέψουν. Άλλωστε, η ασφάλεια του συστήματος, είναι αυτό που σας υποσχεθήκαμε.

 

 

 

Λίγα πράγματα για την αγορά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζει την ήρεμη, αλλά εξαιρετική πορεία του. Όπως βλέπετε και οι ίδιοι, τα αποτελέσματα του 2020 δεν ήταν τόσο άσχημα, ενώ οι προβλέψεις για το 2021 είναι πολύ καλές.

Τα πάντα εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη που θα πετύχει η χώρα στους επόμενους μήνες και από το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι τράπεζες να τελειώνουν με τα προβληματικά δάνεια και να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν ως τράπεζες.

 

Η δική μας πρόβλεψη για την ανάπτυξη ήταν φτωχή, την είχαμε διατυπώσει από τον Οκτώβριο του 2020 και έφτανε στο 1,8%. Ευχόμαστε να διαψευστούμε. Νομίζουμε ότι θα διαψευστούμε, εάν  το γ’ τρίμηνο “τρέξει” καλά. Παράλληλα, είμαστε αισιόδοξοι και για το β’ τρίμηνο, αφού το “λοκντάουν” δεν ήταν λοκντάουν και η οικονομία λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά και κατά το μήνα Απρίλιο. Θα υποβάλουμε τις προβλέψεις μας στο τεύχος του Μαΐου.

 

Για τις τράπεζες, νιώθουμε ευτυχείς που η επιλογή μας για την ΑΛΦΑ δικαιώνεται. Θα παραμείνουμε μ’ αυτή την επιλογή.

Από την πλευρά μας, είμαστε θετικοί να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αύξηση κεφαλαίου και νομίζουμε ότι τελικά θα προχωρήσουν. Σημασία έχει το πότε θα γίνει αυτό. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να γίνει στα τέλη του φθινοπώρου του 2021, όταν οι τιμές των μετοχών θα είναι καλύτερες και όταν θα έχει διαφανεί ότι το γ’ τρίμηνο λειτούργησε καλά για την οικονομία. Δε μας φοβίζει μία πτώση στις τιμές, αρκεί βέβαια, οι αμκ να γίνουν υπέρ των παλαιών μετόχων. Στην περίπτωση αυτή -και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η οικονομία έχει κινηθεί καλά- δεν αποκλείουμε, η α.μ.κ. να θεωρηθεί ως θετικό γεγονός από την αγορά.

 

Σε γενικές γραμμές, συνεχίζουμε να νιώθουμε αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς και νιώθουμε εμπιστοσύνη και για το χαρτοφυλάκιό μας, αφού μέχρι στιγμής υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη (εδώ).

 

Από αύριο θα αρχίσουν να αναρτώνται “προδημοσιεύσεις” άρθρων του τεύχους Μαΐου (Νο 228)

 

Γιάννης Σιάτρας