Η εξέλιξη της αγοράς σήμερα - Η πρώτη μας πρόβλεψη για την πορεία του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2022

06 Μαϊου 2021, 18:52 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η εξέλιξη της αγοράς σήμερα - Η πρώτη μας πρόβλεψη για την πορεία του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2022

(Άρθρο των συνδρομητικών σελίδων)

 

Αρνητική ήταν η εξέλιξη της αγοράς στις δύο τελευταίες ώρες συναλλαγών. Αυτό δε θα πρέπει να μας φοβίζει. Άλλωστε, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές είχαν ελαφρές ζημιές. Δεν έχει σημειωθεί κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια άμεση κίνηση.

 

Αυτό που φοβίζει τους επενδυτές σε όλο το κόσμο, είναι οι αγορές των ΗΠΑ. Είναι “φουσκωμένες” και μπορεί να σπάσουν. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές εταιρίες με πολύ καλή κερδοφορία. Όμως, το ρίσκο υπάρχει.

 

Ο καταλύτης στην αγορά των ΗΠΑ θα είναι ο πληθωρισμός. Θα θυμάστε ότι αυτό είναι κάτι που το επισημαίναμε από το Δεκέμβριο. Και μάλιστα, ως κρίσιμη φάση, αναφέραμε την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου του 2021, όταν θα ανακοινώνεται ο δείκτης πληθωρισμού του Απριλίου και του Μαΐου (δείτε εδώ).

 

Όπως εξηγούμε και σε άρθρα μας στο τεύχος Μαΐου, ο πληθωρισμός, μακροχρόνια δε θα αποτελέσει πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο 21ος αιώνας θα χαρακτηρισθεί ως αιώνας χαμηλού πληθωρισμού, όπως άλλωστε ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής ιστορίας της ανθρωπότητας -έχουμε αναφερθεί γι’ αυτό σε παλαιότερα άρθρα στο περιοδικό.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, θα μας ανησυχήσει και, όπως εκτιμούμε, θα υπάρξουν μέρες που θα μας φοβίσει κιόλας.

 

Σε γενικές γραμμές όμως, δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να μας ανησυχεί σοβαρά. Βεβαίως, πάντα κάτι μπορεί να προκύψει. Και αν προκύψει, πιθανότατα θα προέλθει απο το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναπτύξουμε άμεσα το σύστημα μίας πιο άμεσης εξόδου από την αγορά.

 

Σε κάθε περίπτωση, καταθέτουμε την πρώτη μας εκτίμηση για την εξέλιξη της αγοράς μέσα στο 2022. Εκτιμούμε ότι, ο Γενικός Δείκτης θα κινείται γύρω από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, το καλοκαίρι του 2022. Δηλαδή, θα πρόκειται, τότε, για ρεκόρ 11ετίας - ο ΓΔ βρέθηκε, για τελευταία φορά, πάνω από τις 1.500 μονάδες, στις 13 Απριλίου 2011, όταν δηλαδή ξεκινούσαν τα κινήματα της “πλατείας”. Όμως, θα αναφερθούμε για την πρόβλεψη αυτή στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Παρά την καθίζηση της μετοχής της Fourlis (-3,47%), το Χαρτοφυλάκιό μας σήμερα κινήθηκε θετικά, στο +0,20% και βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή της ζωής του (από 26/2/2019), κερδίζοντας 78,11% από την έναρξή του (εδώ), έναντι μόλις 32,53% του Γενικού Δείκτη. Είμαστε ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή.

 

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η αγορά θα αποδειχθεί ότι λειτουργεί ...αποτελεσματικά. Και το λέμε στα σοβαρά.

Γράφαμε -και έγραφαν και άλλοι και κυρίως το bankingnews που είχε πάρει την υπόθεση πολύ πατριωτικά, ότι, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, η μετοχή θα έφτανε μέχρι και το 1,60 - 1,70. Και γι’ αυτό άλλωστε είχαμε προβληματιστεί για το εάν θα έπρεπε να ρευστοποιήσουμε τη θέση μας στην ΑΛΦΑ και να μπούμε στην ΠΕΙΡ, λίγο μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίο -βεβαίως, στο τέλος επικράτησε η λογική και παραμείναμε στην ΑΛΦΑ και η αγορά μας αντάμειψε γι’ αυτό.

Όμως, περιμέναμε ότι, η ΠΕΙΡ, μετά την αύξηση, θα ξεκινούσε από τα επίπεδα του 1,15 έως 1,20 και σταδιακά θα έφτανε στο € 1,70.

Τώρα, πάλι στο € 1,70 (ή και χαμηλότερα) θα φτάσει, αλλά θα πάει εκεί από την ...άλλη πλευρά, την επάνω.

Και το ηθικό δίδαγμα όληςαυτής της περιπέτειας; Η ΑΓΟΡΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΙ ΛΕΦΤΑ. Και αν σκεφτήκατε, κάποια πονηριά, να είστε βέβαιοι ότι την έχουν σκεφτεί κι άλλοι. Αν θέλετε να “νικήσετε” την αγορά και τους άλλους, θα πρέπει να έχετε στόχους, μέθοδο, υπομονή και πειθαρχία. Αυτά τα διαθέτουν πολύ λίγοι.

 

Δε συμμεριζόμαστε τη χαρά του υπουργού των Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, για το νέο δανεισμό της χώρας (€ 3,00 δισεκατομμύρια, σε πενταετές ομόλογο, με επιτόκιο 0,2%). Και δε τη συμμεριζόμαστε, επειδή, τα 5 χρόνια περνούν γρήγορα και τότε, η χώρα, είτε θα πρέπει να βρει, από κάπου, τα € 3,0 δισ. για να αποπληρώσει το ομόλογό της, είτε -παλιά μου τέχνη κόσκινο- να ξαναδανειστεί για να πληρώσει τα δανεικά που λήγουν. Όμως, ποιός ξέρει πόσο θα είναι τότε τα επιτόκια; Για χώρες με μέγιστη θεσμική και λειτουργική ανεπάρκεια, όπως είναι η Ελλάδα, ο εύκολος δανεισμός, είναι κάτι σα ναρκωτικό, ή σα το τυράκι στη φάκα. Όμως, γιατί να τον νοιάζει αυτό τον κ. Σταϊκούρα -όπως δεν ένοιαξε μία σειρά υπουργών Οικονομικών και Πρωθυπουργών που, πριν από τι 2010, δανείζονταν σα να μην υπάρχει αύριο. Ο κ. Σταϊκούρας, τότε πιθανότατα θα είναι εκτός πολιτικής, θα γράφει βιβλία και θα κάνει διαλέξεις, για το πώς -και αυτός- έσωσε τη χώρα, στα χρόνια του κορωνοϊού. Ήδη, σε λιγότερο από 2 χρόνια που βρίσκεται στο “τιμόνι” του υπουργείου των Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, έχει δανειστεί περίπου € 35,0 δισ. ευρώ, ενώ δε ξέρουμε αν απέμεινε κάτι από τη “μαξιλάρα” που βγήκε από τους προηγούμενους.

 

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια σήμερα να ανεβάσουμε μερικά άρθρα στην "προδημοσίευση". Αν δε τα καταφέρουμε μέχρι το βράδυ, θα ανέβουν νωρίς το πρωί, μέχρι τις 11:00 πμ.

 

Γιάννης Σιάτρας