Το σούπερ γιοτ του Μπέζος και η νέα μανία των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη

11 Μαϊου 2021, 10:49 | Διεθνείς Αγορές

Το σούπερ γιοτ του Μπέζος και η νέα μανία των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη

Οταν ολοκληρωθεί, θα έχει μήκος 127 μέτρων, τρία τεράστια κατάρτια και πολλά καταστρώματα. Θα είναι, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ που έχουν ποτέ ναυπηγηθεί στην Ολλανδία, την ανεπίσημη πρωτεύουσα κατασκευής σκαφών για τους υπερβολικά πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη.

Το συγκεκριμένο γιοτ, το οποίο αναμένεται να μετακινηθεί σε νέο ναυπηγείο για να είναι έτοιμο τον Ιούνιο, ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου: Τον Τζεφ Μπέζος. Το συνολικό κόστος του θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια και θα συνοδεύεται από άλλο ένα γιότ, στο οποίο θα μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σούπερ γιότ του ιδιοκτήτη της Amazon, είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη δύο γεγονότων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού: Η αστρονομική αύξηση των κερδών εταιρειών όπως η Amazon και η θεαματική ανάπτυξη της βιομηχανίας των σούπερ γιοτ. Εκτός από τον Μπέζος, το καινούργιο του γιοτ περιμένει και ο Στίβεν Σπιλμπεργκ, ο οποίος πουλάει το παλιό του για 131 εκατομμύρια ευρώ. ″Η αγορά καλπάζει” δήλωσε στο Bloomberg ο Σαμ Τάκερ, επικεφαλής της έρευνας για τα σούπερ γιότ στην εταιρεία VesselsValue του Λονδίνου. Ο αριθμός των συναλλαγών τους τελευταίους μήνες ”έπασε ρεκόρ” και η αγορά μεταχειρισμένων γιότ έχει πάρει φωτιά. Η δε ζήτηση για τα υπερβολικά πανάκριβα γιότ έχει ξεπεράσει την προσφορά. ”Είναι αδύνατον να κλείσει κανείς θέση σε ναυπηγεία” δήλωσε ο Τάκερ. ”Είναι όλα κλεισμένα.”

Στη Ν. Γερμανία, όπου έχουν την βάση τους αρκετές εταιρείες κατασκευής σκαφών, τα νερά είναι γεμάτα με σκελετούς τεράστιων σούπερ γιοτ που βρίσκονται υπό κατασκευή, αλλά και πολλών σκαφών που ανακαινίζονται. Σύμφωνα με τον Τάκερ, υπάρχουν τουλάχιστον 50 σκάφη με μήκος μεγαλύτερο των 100 μέτρων που βρίσκονται υπό κατασκευή. Εν μέσω πανδημίας, το γιότινγκ έγινε ξαφνικά η καλύτερη επιλογή για ιδιωτικές, ασφαλείς διακοπές κι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγει κανείς από τα μάτια του κόσμου, που δεν θα κοίταζε και πολύ θετικά τις υπερβολές των πλουσίων αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο.

Η βιομηχανία σκαφών αναψυχής είχε κάθε λόγο να ανησυχεί στις αρχές της πανδημίας, όταν οι νέες παραγγελίες πάγωσαν και οι αγορές βυθίστηκαν. Το καλοκαίρι του 2020, όμως, οι υπερ-πλούσιοι συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν υποστεί καμμία ζημιά. Αντιθέτως. Οι επιχειρήσεις μπορεί να έκλειναν η μία μετά την άλλη, αφήνοντας εκατομμύρια ανέργους και το παγκόσμιο ΑΕΠ να έκανε βουτιά στο κενό, αλλά οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη πρόσθεσαν 1,8 τρισ. δολάρια στην συνολική περιουσία τους, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Ο ενθουσιασμός των πρωτάρηδων για τα σούπερ γιότ, είναι άλλο ένα δείγμα του πόσο πλουσιότεροι γίνονται μέρα με τη μέρα. Πέρα από την αρχική τιμή αγοράς, το κόστος συντήρησης ενός σούπερ γιοτ ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο - περίπου το 10% της αξίας του.

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Μπέζος, η περιουσία του οποίου φτάνει τα 200 δισ. δολάρια. Το 2019, ο Μπέζος πήρε μία γεύση της ζωής σε σούπερ γιοτ, κάνοντας διακοπές στο Eos, το σκάφος του φίλου του, Μπάρι Ντίλερ και της συζύγου του, της σχεδιάστριας μόδας Νταιάν Φίρστενμπεργκ. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Μπέζος είχε αγοράσει το Flying Fox, μία θαλαμηγό 130 μέτρων. Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν και, όπως όλα δείχνουν, το γιότ του Μπέζος θα είναι παρόμοιο με αυτό του Ντίλερ.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr, με πληροφορίες από bloomberg.com