ΒΥΤΕ: Βελτίωση αποτελεσμάτων και χρηματοοικονομικών σχέσεων

14 Μαϊου 2021, 09:35 | Χ&Α - 228

ΒΥΤΕ: Βελτίωση αποτελεσμάτων και χρηματοοικονομικών σχέσεων

 

 

ΒΥΤΕ


Βελτίωση αποτελεσμάτων και χρηματοοικονομικών σχέσεων

  • Αύξηση πωλήσεων κατά 6,6% (€ 31,7 εκατ. έναντι € 29,7 εκατ.) - αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος πωλήσεων σε βάθος πενταετίας
  • Μικτό περιθώριο κέρδους στο 19,1% (έναντι 15,1%)
  • Αύξηση EBITDA κατά 74,3% (€ 3,4 εκατ. έναντι € 1,9 εκατ.)
  • Αύξηση κερδοφορίας κατά 177,3% (€ 1,6 εκατ. έναντι € 0,59 εκατ.)
  • Καθαρό περιθώριο κέρδους στο 5,24% (έναντι 2,02%) - αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το εξάμηνο του 2018, όπου η εταιρία ξεκίνησε να εμφανίζει κέρδη.
  • Τα χρηματοοικονομικά έξοδα βαίνουν μειούμενα την τελευταία πενταετία.
  • Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες κινούνται κατά μέσο όρο στα € 3,5 εκατομμύρια.
  • Ταμειακά διαθέσιμα στα €9,3 εκατ. έναντι € 5,1 εκατομμύρια.

 

Η Byte ιδρύθηκε το 1983 και σύντομα εξελίχθηκε σε μία από τις σπουδαιότερες και μεγαλύτερες εταιρίες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα. Η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε το 2000.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της εταιρίας, η Byte κατέχει συμμετοχές σε εταιρίες με ομοειδείς ή συμπληρωματικές δραστηριότητες με στόχο την δημιουργία ενός Ομίλου που θα παρέχει την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρίας εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα η σύνθεση του ομίλου BYTE αποτελείται από την Metrosoft Πληροφορική ΑΒΕΕ (συμμετοχή 100%), από την NETBYTE CYPRUS LTD στην Κύπρο (συμμετοχή 100%) και από την κοινοπραξία BYTE – ALGOSYSTEMS (συμμετοχή 50%). Δείτε εδώ τις στρατηγικές συνεργασίες του ομίλου.

Η εταιρία δραστηριοποιείται  στο χώρο της ανάπτυξης ολοκληρωμένων εφαρμογών πληροφορικής. Αυτές αποτελούν συνδυασμό διαφόρων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (Hardware), λογισμικών προϊόντων (Software), παραμετροποίησης, δικτυώσεων, επικοινωνιών, υπηρεσιών υποστήριξης και εκπαίδευσης. Οι εφαρμογές αυτές αναπτύσσονται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρίας-πελάτη και την μηχανογραφική υποδομή της καλύπτοντας ευρύτερες επιχειρησιακές ανάγκες.

Τα έσοδα του Ομίλου προκύπτουν κατά 88,1% από τον επιχειρηματικό τομέα ολοκληρωμένων λύσεων (αύξηση 15,9% σε σχέση με πέρυσι) και το υπόλοιπο 11,9% προκύπτει από τον τομέα διανομής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (μείωση 33,3% σε σχέση με πέρυσι). Η αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών οφείλεται πρωτίστως στην ωρίμανση των υλοποιηθέντων εντός της χρήσης έργων, καθώς και στην διεύρυνση του πελατολογίου.
Η ίδια αντιστοιχία αναλογεί και στην καθαρή κερδοφορία για τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο τομέα ολοκληρωμένων λύσεων παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 182,2% και ο τομέας Η/Υ παρουσίασε αύξηση κερδοφορίας κατά 146,9%. Δείτε σελ. 70 - 71 της οικονομικής έκθεσης.

Η Byte, το 2020 συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών έργων σε ότι αφορά την τεχνολογική επάρκεια και την ψηφιακή οργάνωση των δημοσίων δομών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μεταξύ άλλων η Byte είχε κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της άυλης συνταγογράφησης και στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών που νοσούν από COVID-19,  το οποίο συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Δείτε στις σελ. 15 - 19, τα έργα που ανέλαβε η εταιρία μέσα στο 2020.

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η εταιρία εμφάνισε θετική εικόνα, βελτιώνοντας σχεδόν το σύνολο των χρηματοοικονομικών της σχέσεων.

Η Διοίκηση, εκτιμά για το 2021, ότι ο όμιλος αναμένεται να διατηρήσει και να ενισχύσει τη κερδοφόρα πορεία του 2020, μέσω των ήδη εκτελουμένων, αλλά και των νέων αναληφθέντων μεγάλων έργων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μέσα από τα έργα που πρόκειται να αναλάβει εντός του 2021.  Στόχος και σκοπός της εταιρίας είναι να διατηρήσει την στρατηγική της, να βελτιώσει τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της, να διατηρήσει τις θετικές ταμειακές ροές και να συγκρατήσει τις δαπάνες της.

Επίσης, για το 2021, αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά του δημοσίου στον εταιρικό κύκλο εργασιών δεδομένης της κατακυρώσεως ήδη εις αυτήν πολλών έργων, προμηθειών και υπηρεσιών του δημοσίου. Προς το παρόν έχουν συμβασιοποιηθεί και πρόκειται να εκτελεστούν πέντε έργα συνολικής αξίας € 2,8 εκατομμυρίων, ενώ αναμένεται να συμβασιοποιηθούν ακόμα 4 έργα συνολικής αξίας € 5,2 εκατομμυρίων. Δείτε σελ. 33 - 34.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.