ΟΛΠ: Ανάπτυξη των υποδομών - Προσπάθεια για ανάκαμψη κατά το 2021

14 Μαϊου 2021, 09:00 | Χ&Α - 228

ΟΛΠ: Ανάπτυξη των υποδομών - Προσπάθεια για ανάκαμψη κατά το 2021

 

 

ΟΛΠ Α.Ε.

Ανάπτυξη των υποδομών - Προσπάθεια για ανάκαμψη κατά το 2021

Στοιχεία από την ενημέρωση των αναλυτών: Κομβικός παράγοντας για να διατηρήσει ο ΟΛΠ, την 4η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη, είναι να προχωρήσει η κατασκευή της 4ης Προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων. Όπως αναφέρθηκε, η κατασκευή αυτή είναι μονόδρομος, όχι μόνον για την Εταιρία, αλλά και για την Ελλάδα, αν θέλει να διατηρεί την θέση της ως ένα από τα βασικά διαμετακομιστικά κέντρα της Μεσογείου, όμως αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, η εταιρία δεν μπορεί να προχωρήσει. Στην προκειμένη φάση η εταιρία έχει υποβάλλει τα αιτήματα της και αναμένει τυχόν αντιρρήσεις από τον Δήμο Κερατσινίου.

Όσον αφορά το ζήτημα του 16% των μετοχών του ΟΛΠ, που διεκδικεί η Cosco Shipping, αναφέρθηκε πως ο ΟΛΠ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση στις προβλεπόμενες ημερομηνίες (Αύγουστος 2021). Βέβαια καταλυτικός παράγοντας για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι να ολοκληρωθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρθηκε, για τον τομέα της κρουαζιέρας, το 2020, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 84%, καθώς ήταν ένας τομέας που έμεινε πλήρως στον “παγο”. Παραδοσιακά, στον τομέα της κρουαζιέρας, οι κρατήσεις ξεκινούν δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ φέτος η οι κρατήσεις θα γίνονται κατά την διάρκεια του έτους, διότι δεν έχει συμπληρωθεί η απαιτούμενη πληρότητα ακόμα. Η διοίκηση, ανέφερε πως οι κρατήσεις μέχρι τώρα, φτάνουν το 75% των κρατήσεων του 2019

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΟΛΠ, υπεγράφη νέα σύμβαση προμήθειας πέντε Γερανογεφυρών Στοιβασίας (E-RTG), οι οποίες θα εγκατασταθούν στην Προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Η παραπάνω επένδυση θα αυξήσει την δυναμικότητα της Προβλήτας Ι κατά 30%, σε 1,3 εκατομμύρια TEU ανά έτος.

Σχετικά με την επέκταση του Επιβατικού Λιμένα, πρόκειται για μια υποχρεωτική επένδυση, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ένα έργο οικονομικού αντικειμένου € 103 εκατ. το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, το έργο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 95%, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Όσον αφορά το 2021, η Διοίκηση, αναμένει μια καλύτερη χρονιά, καθώς  χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η μέχρι τώρα ενδείξεις προβάλλουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τον ΟΛΠ.  Οι συνολικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν για το έτος θα ανέλθουν στα € 150 εκατομμύρια ανάλογα με την πορεία του επενδυτικού προγράμματος. Προς το παρόν, παρά δε μπορεί να επιχειρηθεί πρόβλεψη για την πορεία της εταιρίας κατά το 2021. Μπορούμε απλά να αναφέρουμε ότι, η εταιρία θα μπορέσει να φτάσει τις πωλήσεις του 2019 (€ 149,2 εκατ.), είναι όμως αμφίβολο εάν θα μπορέσει να πετύχει και τα κέρδη εκείνου του έτους (€ 35,4 εκατ.).

Η εταιρία θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος ύψους € 0,40 ανά μετοχή.

Δείτε το δελτίου τύπου αποτελεσμάτων 2020 εδώ, την οικονομική κατάσταση εδώ, την οικονομική παρουσίαση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.