ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Διατηρώντας την “παράδοση” μη ικανοποιητικών επιδόσεων, η εταιρία παραμένει στο περιθώριο

14 Μαϊου 2021, 09:20 | Χ&Α - 228

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Διατηρώντας την “παράδοση” μη ικανοποιητικών επιδόσεων, η εταιρία παραμένει στο περιθώριο

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε.


Διατηρώντας την “παράδοση” μη ικανοποιητικών επιδόσεων, η εταιρία παραμένει στο περιθώριο

Παρά την εμφάνιση οριακής κερδοφορίας, η εταιρία συνεχίζει να εμφανίζει μη ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία και μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, κάτι που -κατά την άποψή μας- δύσκολα αιτιολογείται. Τα κύρια σημεία των οικονομικών καταστάσεων του 2020, είναι τα εξής: α) Μείωση πωλήσεων κατά 2,0% (€ 123,2 εκατ. έναντι €125,7 εκατ.). β) Μείωση καθαρής κερδοφορίας κατά 81,5% (€ 0,235 εκατ. έναντι € 1,3 εκατ.). γ) Μικρή αύξηση EBITDA κατά 1,4% (€ 9,6 εκατ. έναντι € 9,5 εκατ.), το οποίο όμως παραμένει σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα. δ) Σταθερό μικτό περιθώριο κέρδους, τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου στο 19,5%. ε) Ελάχιστα αυξημένες δαπάνες λειτουργίας, κατά 1,8% ( την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση στο ποσοστό δαπανών προς πωλήσεις). στ) Το ποσοστό χρηματοοικονομικών εξόδων προς πωλήσεις έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 2,5% των τελευταία τετραετία. ζ) Η εταιρία έχει να διανείμει μέρισμα από το 2008.

Με βάση την ανακοίνωση της Διοίκησης, η πορεία των εργασιών του Ομίλου υπήρξε αρκετά βελτιωμένη κατά το β’ εξάμηνο του 2020, καθώς σε επίπεδο πωλήσεων σημειώθηκε αύξηση 13,1% (το α’ εξάμηνο είχε καταγραφεί πτώση 14,4%), ενώ σε επίπεδο κερδών προ φόρων, το β’ εξάμηνο, ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τις ζημιες του α’ εξαμήνου (€ -2,58 εκατ.) και να παράξει - έστω και οριακά - κέρδη.

Αναφορικά με τις επενδύσεις του ομίλου, από τον Ιούνιο του 2020 λειτουργεί ένα νέο υποκατάστημα της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε., στην Αττική, ενώ στα σχέδια της θυγατρικής για το 2021, είναι  η κατασκευή νέου αποθηκευτικού χώρου στο Κουλούρι, Λάρισας.

Για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, ο Όμιλος ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2021, ένα νέο βαφείο ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου δυναμικότητας 9000 τόνων, ενώ παράλληλα εγκαθίσταται η νέα μονάδα βαφής απομίμησης ξύλου δυναμικότητας 1200 τόνων. Οι δύο σύγχρονες μονάδες βαφής αλουμινίου θα παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με χαμηλό κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τις κινήσεις του ομίλου σε πράσινες επενδύσεις ενέργειας, τον Ιούνιο του 2020, έγινε κατασκευή και σύνδεση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων (από ένα για την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και την ΕΞΑΛΚΟ), στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ με ισχύ 1MW το κάθε ένα .
Συνολικά ο όμιλος, κατέχει Φ/Β σταθμούς ισχύος 9MW, όπου τα 3,5 MW είναι για την ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε και τα 5,5 MW είναι για την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.
Στόχος της εταιρίας για το 2021, είναι να κατασκευαστεί Φ/Β σταθμός 10MW από την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Επιπλέον ο όμιλος έχει λάβει άδεια για την συμμετοχή του σε διαγωνισμούς για έργα 5MW από την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και έργα 10MW και 50MW από την ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε.

Επίσης, να επισημάνουμε ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, εγκρίθηκε ομολογιακό δάνειο ύψους € 5,2 εκατομμυρίων. Σκοπός του δανείου είναι να χρηματοδοτήσει μέρους του κόστους κατασκευής και κάλυψης λειτουργικών εξόδων του φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10 MW. (εδώ)

Οι εκτιμήσεις της Διοίκησης για το 2021, είναι θετικές, καθώς αναμένει την απόδοση μιας σειράς επενδύσεων. Παράλληλα, η Διοίκηση ενημέρωσε ότι, η ανοδική πορεία του β΄ εξαμήνου συνεχίστηκε και στο α’ τρίμηνο του 2021, όπου σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων 38,0% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021. Αυτό είναι σημαντικό αφού, θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων και των κερδών για το σύνολο του έτους.

Συμπερασματικά, ο Όμιλος συνεχίζει την παράδοση εμφάνισης χαμηλών μεγεθών, κάτι που συμβαίνει καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της 30ετούς παρουσίας του στο Χρηματιστήριο και που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επενδυτών, παρά το μεγάλο όγκο του και τις δυνατότητες ευρύτερης ανάπτυξης.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο η μετοχή έχει επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημία, ενώ βρίσκεται κοντά, στο € 1,36 (υψηλό 12 ετών), όμως εκτιμούμε ότι η μετοχή θα παραμένει στο περιθώριο, αναμένοντας τη φάση των “χρηματιστηριακών παιχνιδιών” που μπορεί να υπάρξουν σε μία ανοδική περίοδο.

Δείτε την Οικονομική Έκθεση του έτους 2020 (εδώ). Δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου (εδώ).  Δείτε τα συνοπτικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας (εδώ).


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.