ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Ένα κομμάτι της ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, θυσιάζεται για 58 bps (basis points)

14 Μαϊου 2021, 08:45 | Χ&Α - 228

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Ένα κομμάτι της ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, θυσιάζεται για 58 bps (basis points)

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε (την 21/4/2021), μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή μετόχων που εκπροσωπούσαν το 68,62% του μετοχικού κεφαλαίου, εγκρίθηκε η πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην CVC Capital Partners και έκλεισε ένα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της Εθνικής Τράπεζας, που είχε αρχίσει από το 1891 (έτος ίδρυσης της Εθνικής Ασφαλιστικής), αλλά που οι βάσεις του είχαν τεθεί αρκετά νωρίτερα.

Η ιστορική Εθνική Ασφαλιστική, θυσιάστηκε για να εισπραχθούν € 454 εκατομμύρια, τα οποία θα ενισχύσουν τον (pro-forma) συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, κατά 58 μονάδες βάσης...

Το σημερινό γεγονός της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τυπικά, ήρθε ως υποχρεωτικός όρος, για την κρατική ενίσχυση που είχαν λάβει όλες οι συστημικές τράπεζες το 2013, προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, που είχε αποψιλωθεί μετά από το “κούρεμα” των κρατικών ομολόγων κατά το 2012, ομολόγων που ανεξήγητα -και ίσως και “εγκληματικά”- είχαν τοποθετήσει στα χαρτοφυλάκιά τους, όλες οι ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2010, μία “σκοτεινή” υπόθεση η οποία ουδέποτε εξερευνήθηκε και ουδεμία ευθύνη αποδόθηκε.

Η κρατική ενίσχυση προέβλεπε, αναγκαστικά σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα οποία, όπως ανέφερε ο κος Π. Μυλωνας, έχουν ολοκληρωθεί από όλες τις τράπεζες εκτός από την Εθνική Τράπεζα.
Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο υπογράφηκε το 2014, προέβλεπε μεταξύ άλλων θεμάτων, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και όλων των θυγατρικών στο εξωτερικό πλην του 60% της θυγατρικής στην Τουρκία, δηλαδή, ουσιαστικά επέβαλε τη διάλυση ενός σχεδίου ανάπτυξης πάνω στο οποίο, η Εθνική Τράπεζα, εργαζόταν και επένδυε, επί περισσότερο από δύο δεκαετίες, επιβάλλοντας την ταφόπλακα στην προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή των βαλκανίων, που σ’ εκείνη την περίοδο ανορθώνονταν και αναδιοργανώνονταν, μετά από δεκαετίες επικράτησης ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Μετα από αναθεώρηση του Σχέδιο Αναδιάρθρωσης (προσθήκη του 60% της θυγατρικής στην Τουρκία), που πραγματοποιήθηκε το 2015, η Τράπεζα έχει καταφέρε να ανταποκριθεί σχεδόν σε όλες τι δεσμεύσεις της, αποεπενδύοντας από 7 χώρες κυρίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Τουρκία όλες τις θυγατρικές, μειώνοντας το Συνολικό Ενεργητικό της κατά € 50 δισεκατομμύρια και πετώντας στα σκουπίδια προσπάθειες πολλών ετών.

Ο κ. Π. Μυλωνάς, (τεχνοκράτης, που ο ρόλος του είναι να βελτιώσει το δείκτη επάρκειας, χωρίς να νοιάζεται για τη μακροπρόθεσμη πορεία της ιστορικής τράπεζας) πριν περάσουν στην ψηφοφορία, κάλεσε τους μετόχους να αναλογιστούν τρια σημαντικά πράγματα, πρώτον ότι η προθεσμία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει παρέλθει, δεύτερον, η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην τράπεζα και τρίτον ότι η τράπεζα βρίσκεται ακόμα στην φάση ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης γεγονός που τις δημιουργεί περιορισμούς έναντι των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών που έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης τους.

Το ονομαστικό τίμημα για την αγορά του 100% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται μέχρι το ποσό των € 505 εκατ. (€ 454,5 εκατ. για το 90%) και περιλαμβάνει: α) ένα τίμημα αγοράς άνευ αιρέσεως € 385 εκατ. υποκείμενο σε αναπροσαρμογές και β) ένα τίμημα υπό αίρεση μέχρι € 120 εκατ., που τελεί υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από τη Τράπεζα από το 2022 έως το 2026.
Ένας από τους βασικούς όρους για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, μέσω του δικτύου της τράπεζας προϋποθέτει τον διορισμό της Τράπεζας ως ασφαλιστικού εκπροσὠπου της Εθνικής Ασφαλιστικής για χρονική διάρκεια 15 ετών με δυνατότητα 5ετούς παράτασης, υπό την προϋπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης και συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτών όρων και προϋποθέσεων. Διαβάστε αναλυτικά του όρους του θέματος (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.