BRIQ PROPERTIES: Ένταση των επενδύσεων - Έμφαση στον τομέα των logistics

14 Μαϊου 2021, 08:40 | Χ&Α - 228

BRIQ PROPERTIES: Ένταση των επενδύσεων - Έμφαση στον τομέα των logistics

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


BRIQ PROPERTIES: Ένταση των επενδύσεων - Έμφαση στον τομέα των logistics

Στην Γενική Συνέλευση της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε την 21/4/2021, συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν 22.707.243 μετοχές ή το 63,49% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Στη Συνέλευση, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις του ομίλου μέσα στο 2020, όπου αφορούν τους νέους αποθηκευτικούς χώρους (συγκρότημα από 8 κτίρια) στον Ασπρόπυργο με την αγορά του 80% της Sarmed Warehouses και τα 3 νέα οικόπεδα, επίσης στον Ασπρόπυργο, στα οποία η εταιρία ήδη αναπτύσσει σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι υπάρχει μια μετατόπιση προς τους χώρους αποθηκευσης, καθώς για το 2020, αποτέλεσαν το 46,0% του χαρτοφυλακίου έναντι 17,2% το 2019. Αντίστοιχα τα ακίνητα γραφείου αποτέλεσαν το 29,7% έναντι 52,0% και ο κλάδος των ξενοδοχείων συρρικνώθηκε στο 17,8% του χαρτοφυλακίου έναντι 21,7%. Εν τούτοις, ο ξενοδοχειακός κλάδος “παρακολουθείται” στενά, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις όταν παρέλθει η πανδημία.

Όπως αναφέρθηκε, ο Όμιλος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο των logistics, καθώς είναι ένας κλάδος με υψηλές αποδόσεις. Επίσης η εταιρία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός site logistics.

Η Διοίκηση εκτιμά ότι, στο β΄εξάμηνο του 2021, θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές, ενώ μάλιστα αναφέρθηκε ότι, “η εταιρία γνωρίζει ότι υπάρχουν κεφάλαια στην αγορά, που είναι έτοιμα να επενδυθούν”.
Στον τομέα των επενδύσεων για το 2021, ο στόχος είναι να φθάσει το χαρτοφυλάκιο από τα € 106,0 εκατομμύρια στα € 150,0 εκατ.. Σε αυτό το σημείο έγινε αναφορά, ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Όμιλος πρέπει να αυξήσει τον δανεισμό κατά € 41,0 εκατ. (δείτε σελ 13 της παρουσίασης), να συρρικνωθούν οι περιορισμοί της γραφειοκρατίας που καθυστερούν την ολοκλήρωση των επενδύσεων αλλά και να βρεθούν τα ακίνητα που έχουν επιθυμητή απόδοση και βρίσκονται στους τρεις βασικούς τομείς που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Η Briq Properties, αρχίζει να “απλώνει” τις δραστηριότητες της, σε τομείς που διαφοροποιούνται από τους τομείς δραστηριοποίησης μίας ΑΕΑΑΠ. Κατά την άποψή μας, αυτό δεν είναι σωστό. Η φιλοσοφία λειτουργίας ενός “logistics park”, όπως αυτό που αναπτύσσει η εταιρία στον Ασπρόπυργο, εκτιμούμε ότι ξεφεύγει από το ρόλο μιας εταιρίας που επενδύει σε ακίνητα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίσει ο επενδυτής.

Τέλος, στη Συνέλευση, προτάθηκαν και εγκρίθηκαν 12 θέματα (δείτε εδώ). Μεταξύ των άλλων -κατά κύριο λόγο “τυπικών” θεμάτων της Γ.Σ., εγκρίθηκε: α) η διανομή μερίσματος ύψους € 0,06 ανά μετοχή, β) η θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών για το προσωπικό και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, γ) η δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίο και δ) πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Όπως είναι γνωστό, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοια προγράμματα, ιδίως σε εταιρίες που δεν έχουν να επιδείξουν κάποια θεαματικά αποτελέσματα, ή στις περιπτώσεις που μεταξύ των κυρίως ωφελουμένων είναι οι ίδιοι οι μέτοχοι που παίρνουν και τις αποφάσεις. Αλήθεια, τί θεαματικό έχει να επιδείξει η Briq, κατά τη διάρκεια της -σχεδόν- τετραετούς παρουσίας της στο Χρηματιστήριο;

Στο τεύχος 227, του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (εδώ), είχαμε εκφράσει πρόβλεψη, για το σύνολο των εσόδων που εκτιμούμε ότι θα φθάσει τα τα € 4,0 με € 4,5 εκατομμύρια. Όσον αφορά στην καθαρή κερδοφορία, ο παράγοντας των εσόδων από αναπροσαρμογή αξίας, ο οποίος έχει καταλήξει να είναι τελείως απρόβλεπτος, δεν μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε πρόβλεψη.

Δείτε την εταιρική παρουσίαση εδώ, καθώς ειδικά άρθρα μας για τον κλάδο των Α.Ε.Ε.Α.Π, εδώ, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.