Η πορεία του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών

14 Μαϊου 2021, 07:45 | Χ&Α - 228

Στις 14/5/2021, η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) βρισκόταν στις 738,17 μονάδες, δηλαδή απείχε από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) κατά 18,6% (ως βάση υπολογισμού λαμβάνουμε την τιμή του ΓΔ). Στην παρούσα φάση, η τιμή του ΚΜΟ-200 αυξάνεται με ρυθμό 1,2 - 1,3 μονάδες την ημέρα.

 

Όπως συχνά αναφέρουμε, η κίνηση των καμπυλών στην παρούσα φάση, είναι κανονική και χαρακτηριστική μίας μακροχρόνιας ανοδικής αγοράς και η μεγάλη αυτή απόσταση, δημιουργεί μία ασφάλεια, για ενδεχόμενο “σήμα εξόδου” -δηλαδή, για να υπάρξει σήμα εξόδου, θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη πτώση, μεγαλύτερη του -18,6%.

Όμως, στην παρούσα φάση, όπου τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί (από την πολύ πετυχημένη “είσοδο” του Νοεμβρίου) είναι αρκετά και, πέραν της διάθεσής μας να αυξηθούν, βασικό μέλημά μας είναι να τα διαφυλάξουμε.

 

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε ορισμένα από τα καθημερινά σχόλια, η μεγάλη αυτή απόσταση μεταξύ του ΓΔ και του ΚΜΟ-200, δημιουργεί τον κίνδυνο καθυστέρησης παραγωγής σήματος εξόδου, στην περίπτωση που, κατά τους επόμενους 2 ή 3 μήνες, υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη που θα προκαλέσει μία έντονη ξαφνική πτώση.

Εξετάζοντας το παρελθόν, παρατηρούμε ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει (δείτε εδώ).

Στο παρακάτω διάγραμμα, παρατηρήστε τη χρονική υστέρηση που, συχνά υπάρχει, από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης (γαλάζια καμπύλη) “γυρνάει” προς τα κάτω, έως ότου “κόψει” την καμπύλη του ΚΜΟ-200 (κόκκινη καμπύλη). Τέτοιες “έντονες” περιπτώσεις μπορείτε (αν χρησιμοποιήσετε το διαδραστικό διάγραμμα του παραπάνω συνδέσμου και βάλετε τον κέρσορα πάνω στο διάγραμμα) να επισημάνετε την άνοιξη του 2006 και στο φθινόπωρο του 2009. (Η καμπύλη με τον αχνό γκρί χρωματισμό, είναι η καμπύλη της διαφοράς μεταξύ του ΓΔ και του ΚΜΟ και οι τιμές της εμφανίζονται στον δεξιό άξονα).

Για το λόγο αυτό, όπως έχουμε αναφέρει, εντός του Μαΐου, θα ετοιμάσουμε μία “πρόταση” που, στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις, κατάρρευσης της αγοράς, θα μας επιτρέπει μία -υπό όρους- ταχύτερη έξοδο.

 

Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη, κάτι που θεωρούμε πιο πιθανό, εκτιμούμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, χωρίς πολλές “αγωνίες”, έως και το καλοκαίρι του 2022, οπότε, ενδεχομένως, οικονομικοί, πολιτικοί, ή άλλοι λόγοι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακυμάνσεις, το εύρος των οποίων -όπως είναι φυσιολογικό- δε μπορεί να εκτιμηθεί.

(δείτε το διαδραστικό διάγραμμα εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.