Πόσο βέβαιη είναι η άνοδος της οικονομίας και της αγοράς;

14 Μαϊου 2021, 07:50 | Χ&Α - 228

Πόσο βέβαιη είναι η άνοδος της οικονομίας και της αγοράς;

Κατά το τελευταίο διάστημα, παντού γύρω μας συναντούμε δηλώσεις, αναλύσεις και προβλέψεις, που αναφέρονται σε άνοδο. Σε άνοδο της οικονομίας, του ΑΕΠ, των επενδύσεων, των κερδών, του χρηματιστηριακού δείκτη, των πάντων.

Σ’ αυτό το ύφος, έχουμε παρασυρθεί και μεις, που γενικά θεωρούμε ότι μας διακρίνει μία συντηρητικότητα. Και τα περισσότερα από τα άρθρα και τις αναλύσεις που συγγράφουμε, βασίζονται στη θέση ότι θα υπάρξει μία γενικότερη άνοδος, παντού.

 

Όμως, πόσο βέβαιη είναι η άνοδος αυτή; Τις “ευτυχισμένες” σκέψεις μας, ήρθε να αναταράξει, η είδηση για τις αποτυχημένες προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη, να μεταπείσει τους παράγοντες της βρετανικής Κυβέρνησης, αναφορικά με την κατηγοριοποίηση της Ελλάδας. Σημειώνουμε ότι, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η χώρα μας κατατάσσεται στις “πορτοκαλί” περιοχές και οι ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, πέραν των απαραίτητων εγγράφων και υγειονομικών, πρέπει, κατά την επιστροφή τους, να παραμείνουν σε καραντίνα για διάστημα μιας εβδομάδας.

Αν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, η τουριστική σαιζόν κινδυνεύει να αποτύχει. Και αν αποτύχει η τουριστική σαιζόν, όχι μόνον αποδεικνύονται μάταιες όλες οι προσπάθειες και οι υγειονομικές παρασπονδίες και ταχυδακτυλουργίες της Κυβέρνησης, αλλά η χώρα, κάνει ένα κακό ξεκίνημα στην “κούρσα” ανάκαμψης που ήδη ξεκίνησε να τρέχει.

 

Τίποτα δεν είναι βέβαιο στη ζωή, την οικονομία ή το Χρηματιστήριο. Και συχνά -στην Ελλάδα μάλιστα συχνότερα από άλλα κράτη-, εμφανίζεται διάσταση μεταξύ δηλώσεων, προσδοκιών και πραγματικότητας.

 

Αν το καλοσκεφτούμε, το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα, πρόκειται να λάβει κάποια κεφάλαια για την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων, θα πρέπει να διατεθεί σε δράσεις και επενδύσεις που να προάγουν επενδύσεις που θεωρούνται ως φιλικές προς το περιβάλλον. Και ακόμη και αυτή η “βεβαιότητα” είναι ασαφής, όσον αφορά το ύψος των κονδυλίων, το πλαίσιο των επενδύσεων αυτών, ακόμη και το ποιός θα λειτουργεί και θα συντονίζει τους σχεδιαστικούς και το χρηματοδοτικούς βραχίονες του Ταμείο. Ουδέν άλλο είναι βέβαιο. Ούτε ότι θα συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ούτε ότι θα συνεχίσουν να αναβάλλεται η υποχρέωση της χώρας για την εμφάνιση δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ούτε ότι θα διατηρηθεί η άφθονη παγκόσμια ρευστότητα και το καλό κλίμα στις αγορές.

 

Ακόμη περισσότερο, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι το υγειονομικό ζήτημα -η πηγή των προβλημάτων του τελευταίου έτους- έχει κλείσει, καθώς οι μεταλλάξεις δείχνουν να συνιστούν ένα νέο “πονοκέφαλο” στους επιστήμονες και να προκαλούν νέους δισταγμούς στους πολιτικούς.

 

Συμπερασματικά, τα πάντα είναι ακόμη εύθραυστα. Και οι προσδοκίες μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Το βιώσαμε τον Ιανουάριο, όταν η παράταση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη και η συνειδητοποίηση του “χαμένου” α’ τριμήνου, προκάλεσαν πτώση στην αγορά και ένα ακόμη κύμα απαισιοδοξίας στην οικονομία και την κοινωνία.

 

Συμφωνούμε ότι, τα πράγματα προς το παρόν δείχνουν να πηγαίνουν καλά και ότι οι προσδοκίες για επαναφορά στην κανονικότητα και μία δυναμική ανάκαμψη, είναι βάσιμες. Όμως, δεν είναι σίγουρες. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει, να συνεχίσουμε να είμαστε συντηρητικοί και κυρίως, να πειθαρχούμε στα σήματα που μας δείχνουν οποιαδήποτε από τα συστήματα συναλλαγών ή τους δείκτες που εμπιστευόμαστε.

 

Η αβεβαιότητα αυτή θα διαρκέσει μερικούς ακόμη μήνες. Τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, για την απειλητικότητα των μεταλλάξεων και κυρίως για την εξέλιξη της οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά είναι και το πλέον κρίσιμο.

 

Ναι, όπως αναφέρουμε και στις σελίδες 12-13, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης στις 1.500 μονάδες μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, όμως υπάρχουν και αρκετές -εκτιμούμε λιγότερες- να μη βρεθεί εκεί, αλλά χαμηλότερα και ίσως και χαμηλότερα απ’ ότι βρισκόμαστε σήμερα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε. Ακόμη και από την επίτευξη περισσότερων κερδών, η διατήρηση του κεφαλαίου μας, είναι το κυριότερο μέλημά μας.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.