Οι μετοχές που παρακολουθούμε

17 Μαϊου 2021, 07:17 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Ποιές μετοχές παρακολουθούμε;

Ένας επιμελής επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις μετοχές με τις οποίες συνήθως ασχολείται. Θα πρέπει να γνωρίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο που η κάθε μία κινείται, ώστε να αντιληφθεί αμέσως μία “διαφορετική” συμπεριφορά.

Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις εταιρίες με τις μετοχές των οποίων ασχολείται.

 

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις μετοχές ολόκληρου του Χρηματιστηρίου, ή όλες τις εισηγμένες εταιρίες.

Για το λόγο αυτό, δημιουργεί μια λίστα “παρακολουθούμενων μετοχών”. Ένας ιδιώτης επενδυτής, δε θα πρέπει να έχει στη λίστα του περισσότερες από 30 μετοχές. Μεγαλύτερος αριθμός είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί.

 

Με την ίδια λογική, δημιουργήσαμε τη δική μας λίστα, με τις μετοχές στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή.

 

“Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα”.

Όπως εξηγήσαμε και σε παλαιότερο δημοσίευμα, καθώς βρισκόμαστε σε ανοδική φάση, δεν έχει νόημα να εκφράζει κάποιος μία μακροχρόνια επενδυτική πρόταση, αφού σε τέτοιες φάσεις, οι μετοχές δεν επιδρούν μόνον από τα θεμελιώδη μεγέθη τους, αλλά και η ζήτησή τους στην αγορά. Όμως, σε ανοδικές φάσεις, η ζήτηση επηρεάζεται από πολλούς, συχνά απρόβλεπτους, παράγοντες.

Προτιμήσαμε να καταργήσουμε την “αρνητική άποψη” που, με επιτυχία, εκφράζαμε για μία σειρά μετοχών και να δημιουργήσουμε μία άλλου είδους επισήμανση, μέσα στη λίστα των παρακολουθούμενων μετοχών. Παράλληλα, θα συνδέσουμε στη λίστα αυτή ένα ημερολόγιο των απόψεών μας, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη και ο βαθμός επιτυχίας κάθε άποψής. Βέβαια, ο χαρακτήρας των απόψεων έχει πάντα μία μακροχρόνια υπόσταση.

 

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται η λίστα με τις μετοχές που παρακολουθούμε καθώς και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την εταιρία και την τιμή της μετοχής.
Ο σύνδεσμος στο όνομα κάθε μετοχής σας μεταφέρει στην οικονομική έκθεση του 2020.
Τα στοιχεία ανανεώνονται καθημερινά.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.