Νέα της αγοράς

14 Μαϊου 2021, 08:15 | Χ&Α - 228

Κατά την χρήση 2020, ο Όμιλος ΝΙΚΑΣ, αύξησε τις πωλήσεις του κατά 11,71% και τα μερίδια στην συνολική αγορά αλλαντικών από 20,3% σε 21,4% σε όγκο πωλήσεων και από 19,1% σε 20,7% σε αξίες , διατηρώντας ηγετική θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, βασιζόμενος στην σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων, και την συνεπή τιμολογιακή πολιτική. Τα συνολικά μικτά κέρδη του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 28,59%, σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρήσεως και διαμορφώθηκαν σε € 13.869 χιλ., έναντι € 10.785 χιλ., με το περιθώριο μικτού κέρδους να αυξάνεται κατά 3,15 ποσοστιαίες μονάδες. Το συνολικό EBITDA του Ομίλου, διαμορφώθηκε σε κέρδη € 3.002 χιλιάδων, έναντι κερδών € 877 χιλιάδων, κατά τη χρήση του 2019. (εδώ)

****

Αύξηση 22,1% στα καθαρά κέρδη 2020, στα 20 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης για τη χρήση του 2020. Η αυξημένη διακίνηση στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, οδήγησε σε αύξηση κατά 11,3% των εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από € 44,7 εκατ. το 2019 σε € 49,7 εκατ. το 2020. Πιο συγκεκριμένα, η διακίνηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ. Δείτε την ετήσια έκθεση εδώ.

****

Σημαντική άνοδο κατά 28,5% κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων της REVOIL ΑΕΕΠ για το 2020, φτάνοντας στα € 3,65 εκατομμύρια έναντι € 2,84 εκατ. κατά το 2019. Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν οριακά υψηλότερα στα € 10,61 εκατ. έναντι € 10,49 εκατ. το 2019. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους, η εταιρία έκλεισε με κέρδη € 3,3 εκατ. από κέρδη € 3,0 εκατ. στη χρήση του 2019. Παράλληλα, η εταιρία μέσα στο 2020 προχώρησε σε αποπληρωμή τραπεζικών δανείων ύψους € 4 εκατ. περίπου. Η καλή πορεία της εταιρίας κατά το 2020, είχε θετικότατη επίδραση στη μετοχή της. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Σταθερό κύκλο εργασιών και επιστροφή στην κερδοφορία, ανακοίνωσε για τη χρήση του 2020 ο Όμιλος ΑΒΑΞ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου, παρά την κρίση, συγκρατήθηκε στα € 576,6 εκατομμύρια, έναντι  €575,9 εκατ. του 2019. Σε ενοποιημένη βάση, ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε κέρδος προ φόρων ύψους € 3,3 εκατομμυρίων το 2020 έναντι ζημιάς €11,2 εκατομμυρίων το 2019. Η κερδοφορία που επιτεύχθηκε, είναι η πρώτη μετά από μία μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων. (εδώ)

****

Άνοδο κατά +24% κατέγραψαν οι πωλήσεις στο α' τετράμηνο του 2021 για τον Όμιλο Jumbo. Στην Ελλάδα, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρίας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασε αύξηση κατά 5% περίπου σε σχέση με τον περσινό τετράμηνο. Για την Κύπρο, οι πωλήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 33%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Αύξηση 52% στα έσοδα και 106% στα κέρδη προ φόρων, κατά το α' τρίμηνο του 2020, ανακοίνωσε η Entersoft. Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε € 2,592 εκατομμύρια, έναντι € 1,220 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 112,6%. Στο πρώτο τρίμηνο έχουν για πρώτη φορά ενσωματωθεί και τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες εξαγορές, των δραστηριοτήτων της Plexis ERP και της Optimum, ενώ η εταιρία Wedia έχει ενοποιηθεί μόνο για το μήνα Μάρτιο. (εδώ)

****

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Οι ανακοινώσεις για την έναρξη της διαδικασίας του πλήρους μετασχηματισμού του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά και η ανακοίνωση του φιλόδοξου πλάνου επενδύσεων € 3,5 έως € 4 δισεκατομμυρίων, δε σχετίζονται με το ενδεχόμενο αλλαγής του ποσοστού των βασικών μετόχων.

****

Τη στρατηγική που θα οδηγήσει σε νέο κύκλο ανάπτυξης της ΔΕΗ για την επόμενη διετία περιγράφει με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Ο κ. Στάσσης υπογραμμίζει ότι το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία θα ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα για τη ΔΕΗ, όπως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ολοκλήρωση της αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, πιθανώς και το επιχειρηματικό σχέδιο για τη δραστηριοποίηση στην αγορά τηλεπικοινωνιών με βασικό "όχημα" το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Εν τούτοις, από την πλευρά μας αναφέρουμε ότι, κατά το περασμένο έτος, η αγορά δείχνει να υπερεκτίμησε τις αναγγελθείσες μεταβολές, χωρίς να λάβει υπ’ όψη της ούτε το κόστος τους, αλλά ούτε και το χρόνο που απαιτείται να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα, η μετοχή σήμερα να δείχνει ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου της, σ’ αυτή τη φάση. (εδώ)

****

Πωλήσεις 228,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Cenergy Holdings κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα € 18 εκατ., ενώ οι αυξανόμενες τιμές των μετάλλων έδωσαν ώθηση στο EBITDA, το οποίο είναι αυξημένο κατά 2,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι πετυχημένες συμμετοχές σε δημοπρατήσεις έργων και διεθνείς διαγωνισμούς συνεχίστηκαν αδιάκοπα και το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών έφτασε στις 31 Μαρτίου 2021 τα € 650 εκατομμύρια. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Η Autohellas συνέχισε την πορεία ανάκαμψης και κατά το α’ τρίμηνο του 2021 και εμφάνισε κέρδη € 4,5 εκατ., έναντι ζημιών, κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρία παρουσιάζει αύξηση 12,7% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε € 128,8 εκατ. έναντι € 114,3 εκατ. το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε € 10,4 εκατ. έναντι €3,7 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 181%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Στα €15,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου ανακοίνωσε η ΤΙΤΑΝ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ανήλθε σε € 371 εκ., μειωμένος κατά 3,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα € 56,1 εκ. έναντι €40,6 εκ. το 2020. Οι εκτιμήσεις για το 2021 παραμένουν θετικές, χάρη στις ευνοϊκές τάσεις στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Σε δηλώσεις του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι, όλα στη χώρα, δείχνουν ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη από το 2021. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί. Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ περίπου το 2020, σηματοδοτούν πηγή επενδύσεων και κατανάλωσης για το 2021 και μετά, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα παραμείνουν χαλαρές - με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στα ίδια επίπεδα με του 2020. Πολύ σημαντικό ακόμη είναι ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 50% των αφίξεων του 2019, σε σύγκριση με το 25% πέρυσι. (εδώ)

****

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέροντας ότι η αύξηση κεφαλαίου της, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλη αναδιάρθρωση του ισολογισμού της. Η απόφαση για αλλαγή των προοπτικών σε θετικές από σταθερές “καθοδηγείται από την πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου που θα βοηθήσει την τράπεζα να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού και τη φερεγγυότητά της τα επόμενα δύο χρόνια”, σημειώνει ο Moody's.

****

Η έλλειψη των εταιριών τεχνολογίας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε μία περίοδο κατά την οποία ο τομέας αυτός “θριαμβεύει” στις διεθνείς αγορές, συνιστά ακόμη ένα δείκτη της “απογύμνωσης” της ελληνικής αγοράς από εταιρίες που, ειδικά σήμερα, θα μπορούσαν να προσελκύσουν ενδιαφέρον και κεφάλαια. Είναι ένα πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες.

****

Η INFORM δεν είναι τυχαία ένας όμιλος με ιστορία 120 ετών στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο όμιλος στοχεύει στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως οι υπηρεσίες CCM ή οι υπηρεσίες Enterprise Document Management, Scanning & Archiving, καθώς και η παροχή εξαιρετικά εξειδικευμένων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων ψηφιοποίησης. Πρόσφατα η INFORM επέκτεινε το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει μέσω της επένδυσης που πραγματοποίησε για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% της Κυπριακής εταιρίας Cloudfin. Διαβάστε εδώ.

****

Ξεκινώντας από το παρόν τεύχος, καταργούμε τη μόνιμη στήλη “Οι επενδυτικές επιλογές του Χ&Α” και ξεκινάμε τη λειτουργία της (μόνιμης) σελίδας “Οι μετοχές που παρακολουθούμε” (δείτε εδώ), η οποία, σε σταθερή βάση, θα συνδυάζεται με τους πίνακες των προβλέψεων των αποτελεσμάτων για κάθε χρήση (δείτε εδώ).

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις εισηγμένων εταιριών εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.