Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου 13 Απριλίου - 14 Μαΐου 2021

14 Μαϊου 2021, 10:50 | Χ&Α - 228

Τεύχος 228 - Μάιος 2021

 

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου

13 Απριλίου - 14 Μαΐου 2021

 

14/5/2021

 

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 290 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Απρίλιο. Οι τράπεζες προσέφυγαν σε φθηνά δάνεια για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ισπανικές τράπεζες είχαν δανειστεί 268,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό από τον Ιανουάριο του 2013. (εδώ)

 

11/5/2021

 

Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πρωτοπόρα αγορά για μια φιλική προς το περιβάλλον ναυπηγική βιομηχανία, δήλωσε η Μέρκελ. Η καγκελάριος τόνισε επίσης τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. "Είναι σημαντικό να επιβάλλεται κανείς στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Εξάλλου, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την συνεργασία εταίρων, αλλά και με τον συναγωνισμό, ή μάλλον με τον ανταγωνισμό", όπως είπε. (εδώ)

 

10/5/2021

 

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της και να αποδεχτεί μια υπέρβαση του στόχου της για τον πληθωρισμό, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τα χρόνια που οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό αναφέρει στη συνέντευξή του στους FΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν. Ο στόχος της ΕΚΤ για χρόνια είναι ο πληθωρισμός να κινείται πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία έχουν αποδυναμώσει τις πιέσεις στον μισθολογικό πληθωρισμό και «έχει νόημα» να αποδεχτούμε μια ορισμένη περίοδο υπέρβασης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το ιστορικό της υποτονικότητας του πληθωρισμού, υποστήριξε ο Ρεν. (εδώ)

 

 

Ικανοποίηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έλαβε συνολικά 14 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, τόνισε, παρά το γεγονός ότι τα τέλη Απριλίου δεν ήταν αυστηρή προθεσμία. Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των εθνικών τους σχεδίων και όχι στην ταχύτητα κατάθεσής τους. (εδώ)

Γιατί φοβάται η ΕΚΤ τα κρυμμένα "κόκκινα" δάνεια από τις τράπεζες. Ένα νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters σπεύδει να τονίσει ότι το 40% των τραπεζών της ευρωζώνης ουσιαστικά δεν έχουν κατορθώσει να “μετρήσουν” τον ακριβή αριθμό των κόκκινων δανείων που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της πανδημίας και αντίθετα κάποιες εξ αυτών προτιμούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Βάσει των οικονομικών μεγεθών που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών- φαίνεται ότι έχουν μειώσει σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω τιτλοποιήσεων και πώλησής τους. (εδώ)

7/5/2021

Την ανάγκη δημιουργίας μίας «πράσινης» ένωσης αγορών κεφαλαίου με απώτερο στόχο την άντληση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Η δημιουργία μίας πράσινης ένωσης αγορών κεφαλαίου, όχι μόνο θα μας δώσει μία τεράστια ευκαιρία να κάνουμε κάτι αμιγώς ευρωπαϊκό και με άμεσο αντίκτυπο, αλλά περικλείει και τη δυναμική να μεταμορφώσουμε την Ε.Ε. στο σύνολό της», ανέφερε η Λαγκάρντ. Η Ευρώπη είναι σαφές ότι φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς την βιώσιμη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. σχεδιάζει να εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας 225 δισ.ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης. Ωστόσο, οι αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. παραμένουν σχετικά ανεπαρκείς για την προσπάθεια αυτή, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν άμεσες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. (εδώ)

6/5/2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το αναπροσαρμοσμένο σχέδιο για τη στήριξη της βιομηχανίας, με βάση και την εμπειρία του τελευταίου χρόνου. Όπως φαίνεται, ενώ ο τουρισμός χτυπήθηκε ανελέητα και οι κλάδοι της ένδυσης, των μετακινήσεων και της ψυχαγωγίας δυσκολεύονται να ανακάμψουν, το ψηφιακό οικοσύστημα ενίσχυσε τα έσοδά του στη διάρκεια της κρίσης. Επιπλέον, οι μικρότερες εταιρίες δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα. Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται τα τέσσερα μαθήματα που πήρε η Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο. Τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Άμεσα προωθείται και η νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιριών από ομίλους τρίτων χωρών με κρατική στήριξη, καθώς και τα μέτρα για τις χώρες που δεν εφαρμόζουν αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία με αποτέλεσμα να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερο κόστος έναντι της Ε.Ε. (εδώ)

Αρχίζει η ανάκαμψη της Ευρώπης σύμφωνα με την Capital Economics. Η ανάκαμψη αρχίζει, διαπιστώνει η Capital Economics και αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο λόγος πίσω από αυτή την αισιοδοξία του επενδυτικού οίκου είναι η πρόσφατη πρόοδος στους εμβολιασμούς. Με τον σημερινό ρυθμό, η Ε.Ε. θα επιτύχει εύκολα το στόχο της για τη χορήγηση της πρώτης δόσης στο 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού, εκτιμά η Capital Economics. Και υπολογίζει ότι θα φτάσει στο φράγμα του 50% κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Πρακτικά, θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν η Βρετανία στα μέσα του Μαρτίου, όταν άνοιξε το λιανεμπόριο. (εδώ)

 

Οι 2 στις 5 τράπεζες δεν αναγνωρίζουν «κόκκινα» δάνεια σύμφωνα με την ΕΚΤ. Οι 50 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν αφήσει στο περιθώριο περί των 135 δισ. δολαρίων, ως προβλέψεις για να καλύψουν τυχόν πιστωτικές απώλειες, όπως εκτιμάει η S&P Global Ratings. «Η πλειοψηφία των τραπεζών συμμορφώνεται ευρέως με τις προσδοκίες μας», τόνισε ο Ενρία κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. «Ακόμη, περίπου δύο στις πέντε τράπεζες, παρουσιάζουν σημαντικά κενά ως προς αυτό που αναμένουμε από αυτές». (εδώ)

 

5/5/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και ταυτόχρονα τον μετασχηματισμό προς μια πιο βιώσιμη, ψηφιακή, ανθεκτική και παγκοσμίως ανταγωνιστική οικονομία. Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαγκρέιτε Βέστεγερ, αρμόδια για μια Ευρώπη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε: "Η σημερινή επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική αφορά τη διασφάλιση ότι οι βιομηχανίες μας είναι εξοπλισμένες για να προωθήσουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας μας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό απαιτεί νέες επενδύσεις τώρα — στους ανθρώπους, στις τεχνολογίες και στο κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο που εγγυάται δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Διαβάστε εδώ.

 

Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν αντίστοιχα με τις προσδοκίες τον Μάρτιο, κυρίως χάρη στις αυξήσεις των τιμών για ενεργειακά και ενδιάμεσα αγαθά. Τα στοιχεία ενισχύουν τις προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια αυξήθηκαν 1,1% σε μηνιαία βάση και 4,3% σε ετήσια βάση, που αποτελεί υψηλό 29 μηνών. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 1,1% και 4,2%. (εδώ)

 

30/4/2021

 

Η ΕΕ ανακοίνωσε μέσα στον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή μικροτσίπ στα μπλοκ των 27 ανεβάζοντάς την στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά από διακοπή της προσφοράς μικροτσίπ στην αρχή της χρονιάς, ιδίως για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τον βασικότερο βιομηχανικό κλάδο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων αγοράς IHS Markit οι ελλείψεις οδήγησαν στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου λιγότερων αυτοκινήτων -που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής- κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. (εδώ)

 

29/4/2021

 

Αισιόδοξη για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με ταχύ ρυθμό. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αspen security forum, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει με πιο γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των εμβολιασμών θα συμβάλλει καθοριστικά στην επαναφορά της ομαλότητας. Ήδη, περίπου το 25% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ όπως ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έως το τέλος Ιουνίου, τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. (εδώ)

 

Τεράστιος όγκος φορτίων “πνίγει” τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Μετά την απεμπλοκή της διέλευσης στη διώρυγα του Σουέζ και την απομάκρυνση του πλοίου «Ever Given», τα καθυστερημένα φορτία αρχίζουν να φτάνουν στα λιμάνια προορισμού τους σε διάφορα σημεία του κόσμου. Κατά τον Κιθ Σβέντσεν, γενικό διευθυντή της ΑΤΡ Τerminals, ο άμεσος αντίκτυπος από την αναταραχή στο Σουέζ έγινε αντιληπτός στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε ισπανικούς και σκανδιναβικούς λιμένες. Στη Βρετανία, οι εισαγωγείς αναφέρουν ότι η παράδοση ειδών μπορεί να καθυστερήσει λόγω Σουέζ έως και 10 εβδομάδες επιπλέον. (εδώ)

 

28/4/2021

 

Σε εγρήγορση καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το κείμενο εργασίας που μοιράστηκε στους υπουργούς Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup. Όπως επισημαίνει το σημείωμα, κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας και στη μετάβαση προς τη μετά-Covid εποχή αναμένεται εκτίναξη του αριθμού των πτωχεύσεων, φαινόμενο που θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε ορισμένα κράτη μέλη. Μολονότι, σχεδόν όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και νομοθετικές βελτιώσεις του πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις, εντούτοις παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στη χρηματοδότηση, την προσέλκυση επενδυτών και την ανάκτηση κεφαλαίων από τις εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων. (εδώ)

 

27/4/2021

 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές Επενδύσεις έως και 57 δισ. ευρώ την προσεχή εξαετία καταθέτει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση. Παρά τις αβεβαιότητες και τα ρίσκα το οικονομικό επιτελείο έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες πάνω σε αυτό το σχέδιο για να πετύχει το «θαύμα» της ανάπτυξης. Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο πήχης για το ΑΕΠ τοποθετείται το 2022 στο ιστορικά υψηλό 6,2% παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλές χρονοδιάγραμμα εξόδου από την υγειονομική κρίση. (εδώ)

 

 

Αμερικανοί τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να επισκεφθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η εξέλιξη είναι μείζονος σημασία για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για πολλές αμερικανικές αεροπορικές που στην κορύφωση του καλοκαιριού έχουν προγραμματίσει έως και οκτώ ημερήσιες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα. «Τα 27 κράτη-μέλη θα δέχονται, χωρίς προϋποθέσεις, όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον EMA», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, σημειώνοντας πως στις ΗΠΑ χορηγούνται εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αυτό θα καταστήσει δυνατά τα ταξίδια προς την Ε.Ε. (εδώ)

 

26/4/2021

 

Σημαντική έμφαση στην «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση δίνουν τα κράτη-μέλη στα εθνικά Σχέδια Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Πολλά από τα εθνικά σχέδια περιλαμβάνουν επενδύσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ποσοστό υψηλότερο από το 37% του συνολικού φακέλου που έχει θέσει ως κατώτατο όριο η Κομισιόν. Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό ξεπερνά το 50%, με το συνολικό ποσό που αιτούνται τα κράτη-μέλη για «πράσινες» επενδύσεις να κυμαίνεται γύρω στα 250 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Η μάχη για τη διάσωση της θερινής τουριστικής περιόδου γίνεται πλέον πιο έντονη, όπως σημειώνει η Oxford Economics και το πιο πιθανό είναι ότι θα κερδηθεί. Και καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού αυξάνεται, οι διαφορές μεταξύ των χωρών θα γίνουν πιο έντονες, με τις χώρες που επιταχύνουν τους εμβολιασμούς να ξεχωρίζουν αλλά και την απροθυμία μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, να παίζει σημαντικό ρόλο. Αν και οι χώρες της ΕΕ διαφέρουν σήμερα ως προς το μερίδιο του εμβολιασμένου πληθυσμού, η άρση των εμποδίων στη διάθεση των εμβολίων πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο έντονες διαφορές μεταξύ χωρών. Διαβάστε εδώ.

 

23/4/2021

Πορεία προς ισχυρή ανάκαμψη δείχνει να ακολουθεί η οικονομία οι οικονομία της ευρωζώνης, με τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI της Markit να δείχνουν αύξηση της οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο έναντι μικρής υποχώρησης που ανέμεναν αναλυτές. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλό εννέα μηνών στις 53,7 μονάδες τον Απρίλιο από τις 53,2 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων σε έρευνα του Reuters για μείωση στις 52,8 μονάδες. (εδώ)

22/4/2021

Οι συντηρητικοί διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αφήσει στην άκρη τις αντιθέσεις τους ως προς την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν την πληγείσα από την κρίση οικονομία. Παρότι όμως η γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να πλήττεται από αυξανόμενα περιστατικά μολύνσεων με Covid-19, τα «γεράκια» καλούν επιμόνως την ΕΚΤ να αρχίσει να προετοιμάζεται για άρση του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων. (εδώ)

“Εκτινάχθηκε” το δημόσιο χρέος το 2020 για την Ευρωζώνη στα 11,1 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ για τις 19 χώρες αυξήθηκε από το 83,9% το 2019, στο 98% επί του ΑΕΠ πέρυσι, διαμορφούμενο στα 11,1 τρισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,24 τρισ. ευρώ, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συνεπακόλουθα το έλλειμμα επί του ΑΕΠ σημείωσε επίσης δραματική αύξηση, από το μόλις 0,6% του 2019, στο 7,2%. (εδώ)

 

Κερδισμένη με κάτι περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είναι κυβέρνηση της Γερμανίας από τις νέες εκδόσεις χρέους το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις με τις οποίες διαπραγματεύονται τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, συνεχίζουν να διατηρούν το συνολικό κόστος της εξυπηρέτησης χρέους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. (εδώ)

 

20/4/2021

 

Πέντε καυτά ερωτήματα των αγορών στο μενού της ΕΚΤ. Οι διαφορετικές απόψεις για τον ρυθμό αγορών ομολόγων, η επέκταση των απαγορευτικών και το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη. Διαβάστε εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, οι οποίες καθορίζουν τους κανόνες βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη μπορούν να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των μειονεκτουσών περιοχών στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. (εδώ)

 

Αρνητικό ρεκόρ 100 χρόνων για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, επί Μπενίτο Μουσολίνι, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα είχε σωρεύσει χρέος στο 159,5% του ΑΕΠ για το 1920. Το 2021 η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμάται πως θα εμφανίσει ένα ανησυχητικό χρέος της τάξεως του 159,8% εξαιτίας του μαζικού δανεισμού, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας και στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. (εδώ)

 

19/4/2021

 

ΕΚΤ: Αλλαγή στάσης στις αγορές ομολόγων. Στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από τον Ιούλιο κιόλας συγκλίνει η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών που παράλληλα εκτιμούν πως η Τράπεζα θα ανακοινώσει στα τέλη του έτους ότι το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2022. Όπως τόνισαν σε σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg, προβλέπουν πως η Τράπεζα θα μεταβάλλει τη στάση της ευελπιστώντας σε ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω των εμβολιασμών. (εδώ)

 

Τη δημιουργία ενός δικτύου υδρογόνου μήκους 39.700 χιλιομέτρων σε 21 χώρες έως το 2040 προτείνει η πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone, η οποία παρουσίασε την περασμένη Τρίτη την ανανεωμένη έκδοση του οράματός της για μια ειδική υποδομή μεταφοράς υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 12 Ευρωπαϊκοί Διαχειριστές Συστήματος Φυσικού Αερίου από έντεκα χώρες. (εδώ)

 

16/4/2021

 

Τον κώδωνα του κινδύνου αναμένεται να κρούσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και της ΕΕ, για να ξεμπλοκάρει άμεσα το Ταμείο Ανάπτυξης που έχει παγώσει λόγω της εμπλοκής του γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Αν κι έχει δοθεί το πρώτο σήμα ότι στο τέλος Απριλίου το δικαστήριο της Καρλσρούης θα δώσει το πράσινο φως, τόσο οι υπουργοί όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να σημάνουν συναγερμό σε περίπτωση που υπάρχουν νέες ενστάσεις που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία. (εδώ)

Οι εξαγωγές στην ευρωζώνη μειώθηκαν τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σηματοδοτώντας ότι οι συναλλαγές αγαθών παγκοσμίως ξεκίνησαν το έτος σε χαμηλή βάση. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της περιοχής μειώθηκαν 2,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4%, προσαρμοσμένα για εποχικούς λόγους. (εδώ)

16/4/2021

Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ. Η ίδια μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως. (εδώ)

Σε αγώνα δρόμου για τον καθορισμό και της τελευταίας λεπτομέρειας στο τελικό κείμενο του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έχει επιδοθεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να το καταθέσει στην Κομισιόν το αργότερο έως το τέλος Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να διεξάγει εντατικό διάλογο με όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την προετοιμασία των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με καμία χώρα-μέλος έως τώρα να μην έχει προχωρήσει στην υποβολή του τελικού της σχεδίου. (εδώ)

14/4/2021

Η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης κατά την απόφαση της στα μέσα του 2021 για την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας που θα οδηγήσει στο νέο ψηφιακό νόμισμα. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Υποβλήθηκαν πάνω από 8.200 σχόλια, από τα οποία το 94% από τις οποίες προήλθε από ιδιώτες και τα υπόλοιπες από επαγγελματίες, όπως τράπεζες, παρόχους συστημάτων πληρωμών, εμπόρους και τεχνολογικές εταιρίες. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.