Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο για περιστολή των αγορών ομολόγων

18 Μαϊου 2021, 09:58 | Διεθνείς Αγορές

Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" ώστε η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περιστολή των αγορών ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Richard Clarida.

Η Fed αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισ. δολ. και άλλα χρεόγραφα αξίας 40 δισ. δολ. ανά μήνα, ενώ διατηρεί τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία.

Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι δεν θα ξεκινήσει την περιστολή των αγορών μέχρι να έχει σημειωθεί "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος" προς τον διπλό στόχο της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού 2% σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο Clarida επισήμανε εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell θα προειδοποιήσει εκ των προτέρων "πριν αρχίσουμε να περιμένουμε την περιστολή των αγορών".

Ο αξιωματούχος της Fed επανέλαβε εξάλλου ότι το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο - άποψη που έχουν εκφράσει και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησε πάντως ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι πιέσεις στις τιμές να οδηγήσουν σε ανοδική τροχιά τις πληθωριστικές προσδοκίες.

 

Πηγή: capital.gr