Η ιαπωνική εταιρεία που μεγαλούργησε δίνοντας αυξήσεις

20 Μαϊου 2021, 16:30 | Διεθνείς Αγορές

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μία εταιρεία στην Ιαπωνία, της οποίας η τιμή της μετοχής έχει εξακοντιστεί κατά 5.300% την τελευταία επταετία, οφείλει την επιτυχία της στο ότι ο δημιουργός και επικεφαλής της αυξάνει τις αποδοχές των εργαζομένων της. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Μασάρου Τάνγκε για την εταιρεία του Shift, η οποία αναλαμβάνει δοκιμές λογισμικού. Η στρατηγική του είναι να αγοράζει άλλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη βάση της προμηθευτικής αλυσίδας, και να αυξάνει τον μισθό των μηχανικών τους. Κι αυτό, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να το κάνει και να εξακολουθεί να χρεώνει τις υπηρεσίες του σε ανταγωνιστικές τιμές – το κατορθώνει, άλλωστε, καταργώντας μεσάζοντες στη διαδικασία υπεργολαβίας. Το να διαθέτει δε αριθμητικά περισσότερους εργαζομένους συντείνει και σε ενίσχυση των πωλήσεων, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Θεαματική άνοδος

Αρχής γενομένης από το 2014, οπότε και εισήχθη η Shift στο χρηματιστήριο, η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε περισσότερο από 5.300%, καθιστώντας την τη δεύτερη καλύτερη στον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Τόκιο. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Shift έχει ανέλθει στα σχεδόν 2,3 δισ. δολάρια, όπερ σημαίνει πως το 33%, που ανήκει στον κ. Τάνγκε, αποτιμάται σε 745 εκατ. δολάρια. Ο 46χρονος επιχειρηματίας επισημαίνει ότι το επιχειρηματικό του μοντέλο συνιστά απόπειρα να περικόψει τις αδυναμίες του κλάδου λογισμικού στην Ιαπωνία. Επιπροσθέτως, τον ενδιαφέρει μία διαφορετική προσέγγιση από εκείνην των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η οποία μεταφράζεται σε περιορισμό δαπανών, όταν αποκτηθεί μία εταιρεία. «Επιδιώκω να διασώσω τους νεαρούς εργαζομένους», λέει ο Μασάρου Τάνγκε, «δημιουργώντας ένα περιβάλλον δίκαιης εργασίας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων».

Γεννήθηκε στη Χιροσίμα από γονείς δημοσίους υπαλλήλους και ίδρυσε τη Shift το 2005, αφού σπούδασε μηχανικός και εργάστηκε πέντε χρόνια σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων. Ο ίδιος διατείνεται πως θέλει να αλλάξει την κρατούσα αντίληψη μεταξύ των μηχανικών ότι ο έλεγχος λογισμικού είναι δεύτερης κατηγορίας δουλειάς, εξ ου και τους πληρώνει καλύτερα. Εάν για μία υπηρεσία η τιμή αγοράς είναι 2 εκατ. γιεν (18.320 δολάρια), εκείνος χρεώνει 1,5 εκατ. γιεν, κερδίζοντας πελάτες και αυξάνοντας τον μισθό από 500.000 σε 800.000 γιεν για τους μηχανικούς. Το επιτυγχάνει αφαιρώντας από το σύστημα τους μεσάζοντες. Τα έσοδα της Shift, τέλος, αυξήθηκαν στα 28,7 δισ. γιεν το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, ήτοι ήταν υπερτριπλάσια συγκριτικά με την τριετία.

Πηγή: liberal.gr