Alpha Bank: Γιατί οφείλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να προχωρήσει άμεσα σε ΑMK

21 Μαϊου 2021, 11:01 | Τράπεζες

Alpha Bank: Γιατί οφείλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να προχωρήσει άμεσα σε ΑMK

Μεταφέρουμε αυτούσιο, από τον "Μικρομέτοχο", άρθρο που αφορά στην Alpha Bank και το οποίο συσχετίζεται με τη σημερινή πτώση της τιμής της μετοχή της.

 

Αγαπητέ Φίλε Βασίλη,

Στην ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα κυρίως οι Έλληνες επενδυτές έχουν αναπτύξει μερικές λέξεις ταμπού που κανείς δεν τολμάει να αναφέρει και αν τολμήσει πέφτει πολύ γκρίνια και μουρμούρα. Επειδή δυστυχώς διπλωμάτης δεν σπούδασα, θα γράψω μια άποψη όπως την αισθάνομαι.

Η ΑΛΦΑ Bank οφείλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να κάνει ΑΜΕΣΑ Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου.

  • Και αφού απ-ασφαλίσαμε την βόμβα, πάμε να δούμε και τα νούμερα.

Βάση των τελευταίων αποτελεσμάτων η τράπεζα έχει δεχτεί σειρά αναβαθμίσεων. Πρόσφατα η J.P.Morgan Cazenove προχώρησε σε σύσταση αναβάθμισης με στόχο τα 1.40 Ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος η Wood και οι εκτιμήσεις μετά και την ολοκλήρωση του galaxy μιλάνε για ένα σύνολο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 3.5 ΔΙΣ ευρώ όσο εκτιμά και η διοίκηση του κ.Ψάλτη.

  • Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ( ROTE) εκτιμάται στα 7% για το 2023 ή 2022. Από τα πρόσφατα αποτελέσματα βλέπουμε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια με ένα δείκτη 18,4% και ένα Cet1 στα 17.1%

Μέχρις εδώ όλα καλά, αλλά η τράπεζα δεν παύει να διαθέτει έναν δείκτη NPL 30% και NPE 43%. Επί της ουσίας, σε επίπεδο 70 Δισ. assets τα 34 ΔΙΣ είναι καθυστερούμενα δάνεια εκ των οποίων 18 ΔΙΣ τακτοποίησε το galaxy. Αποτέλεσμα, το tangible book value να είναι μόλις 7,7 ΔΙΣ με 3.5 ΔΙΣ αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

  • Η τρέχουσα συγκυρία και η… αδυναμία να… καλύψει η Πειραιώς την ζήτηση για μετοχές, δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην ΑΛΦΑ να δώσει στους επενδυτές μια εναλλακτική ευκαιρία να βάλουν τα χρήματα τους αντλώντας ποσά που ίσως να μην είναι διαθέσιμα αργότερα.

Και μπορεί η Πειραιώς να πρόσφερε τις μετοχές της υπερβολικά φτηνά αλλά στην τρέχουσα φάση με την ΑΛΦΑ να διαπραγματεύεται με όρους p/bv στο 0.30-0,35 ενώ η ΕΤΕ και η ΕΥΡΩΒ ξεπερνούν το 0.40-0.50 δείχνει μια ξεκάθαρη εικόνα ότι η ΑΛΦΑ αποτιμάται με τεράστια επιφύλαξη από το επενδυτικό κοινό (άρα η διοίκηση οφείλει να κατανοήσει τις ανησυχίες τις αγοράς) αλλά και το σημαντικότερο ότι μια προσφορά με ελάχιστο discount έναντι της τρέχουσας μπορεί να ικανοποιηθεί εύκολα. Στην περίπτωση της Πειραιώς οι επενδυτές έκαναν ουρά για τιμές P/bv στο 0.25

  • Το να χάσει η ΑΛΦΑ την μοναδική συγκυρία που δημιουργήθηκε από τις διεθνής εξελίξεις αλλά και το επιχείρημα της Πειραιώς θα είναι σφάλμα για την ίδια την τράπεζα.

Ο αντίλογος ότι η τράπεζα έχει αρκετά κεφάλαια και μπορεί μέσω της λειτουργικής της κερδοφορίας να καλύψει τις επιπτώσεις από τις επερχόμενες διευθετήσεις δανείων δεν καλύπτει ούτε το γεγονός ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ ούτε καν ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί το μελλοντικό τραπεζικό περιβάλλον για τα επιτόκια και την λειτουργία των τράπεζων.

  • Γιατί τώρα, μπορεί οι Ελληνικές τράπεζες να λειτουργούν σε περιβάλλον μονοπωλίου αλλά αν η χώρα αναβαθμιστεί όπως φαίνεται σύντομα και μπει στον επενδυτικό χάρτη θα δούμε πολλές ξένες τράπεζες να φιγουράρουν και να θέλουν μερίδιο της Ελληνικής αγοράς. Πως ακριβώς θα ανταγωνιστεί η ΑΛΦΑ με δείκτες NPE και NPL δεκαπλάσιους των ξένων και ελάχιστα αναλογικά κεφάλαια τις τράπεζες αυτές;;

Το να ποντάρουμε στο ότι η ΑΛΦΑ θα ανακτήσει 3.5 δισ. ευρώ αναβαλλομένους φόρους επειδή στα επόμενα 10 χρονιά θα έχει 3.5 δισ. κερδοφορίας είναι σχεδιασμοί στην άμμο, με πολλά αν και εφόσον στην μέση.

  • Σε πλήρη αντίθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς, η διοίκηση οφείλει άμεσα να κινήσει διαδικασίες για να πάρει κεφάλαια που προσφέρονται άπλετα στην Ελληνική τραπεζική αγορά. Κεφάλαια, που θα ξεκλειδώσουν και νέες χρηματοδοτήσεις και το κυριότερο θα βάλουν ένα τέλος μια ώρα νωρίτερα στο πόσα χρήματα χρειάζονται οι τράπεζες.

Να το γράψω πιο απλά… Η ΑΛΦΑ βάση κανόνων δεν χρειάζεται κεφάλαια και ίσως να μην χρειαστεί, αλλά βάση ανταγωνιστικότητας μπορεί να αντέξει ανταγωνισμό από μακράν πιο υγιείς τράπεζες που είναι καθοδόν για την Ελλάδα; Ήδη μαθαίνω, ότι ελληνικά projects φιγουράρουν με χρηματοδοτήσεις εξωτερικού.

  • Ξέρω ότι πολλές φορές γράφω πράγματα που σοκάρουν την αγορά με πιο πρόσφατη την εκτίμηση για την ΑΜΚ της Πειραιώς, αλλά ας μην γελιόμαστε η πραγματικότητά συνήθως μας ξεπερνάει ακόμα και στα σενάρια που γράφουμε, οπότε ας αφήσουμε τα σοκ στην άκρη και να δούμε την κοινή και σωστή λογική. Βάση αυτής, η Άλφα πρέπει να κινηθεί ΑΜΕΣΑ.

Φιλικά

ΟΑΚ

 

Διαβάστε επίσης:

H Alpha Bank ανακοινώνει ΑΜΚ ύψους 1 δισ (εδώ) - ήταν το πρώτο ΜΜΕ που έγραψε για την πληροφορία, ήδη από τις 7:00 πμ

Η Alpha Bank εξετάζει σενάριο αύξησης κεφαλαίου 1,5 δισ. αλλά ακόμη δεν είναι της παρούσης  (εδώ)