Νέα χρηματοδότηση 17 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η ελληνική startup Causaly

21 Μαϊου 2021, 14:20 | Ελληνικές Εταιρίες

Νέα χρηματοδότηση 17 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η ελληνική startup Causaly

Ανοιγμα γραφείων στην Αμερική και διπλασιασμός των εργαζομένων που απασχολεί τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, όπου έχει επίσης παρουσία, είναι τα επόμενα βήματα της νεοφυούς εταιρείας Causaly, όπως ανέφερε ο ιδρυτής της, Ιωάννης Κιαχόπουλος, στην «Κ», μετά τον νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 17 εκατ. δολ. που ανακοινώθηκε χθες.

Βασικός επενδυτής είναι το fund Index Ventures, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Marathon Venture Capital, η EBRD και η Pentech Ventures.

H εταιρεία, δημιούργημα του κ. Κιαχόπουλου και του Artur Saudabayev, ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου 3 χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό (Software as a Service) που επιτρέπει σε ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής, συμβάλλοντας έτσι στην ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Μέσα από ειδικούς αλγορίθμους, οι οποίοι προσομοιάζουν στους τρόπους με τους οποίους ένας ερευνητής θα ανακάλυπτε πληροφορίες σε δεδομένα πάνω στη βιοϊατρική, η πλατφόρμα της Causaly συμβάλλει στην ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων και στη δημιουργία συσχετίσεων, όπως για παράδειγμα μεταξύ θεραπείας και παρενεργειών ή συμπτωμάτων και ασθενειών, και άλλα.

«Μέσω της επένδυσης δίνουμε μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω στελέχωση της ομάδας, με τους επιστήμονες στην Ελλάδα να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Είμαστε περίπου 40 άτομα στην εταιρεία, εκ των οποίων 20 στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τους επόμενους 9-12 μήνες υπολογίζουμε να έχουμε διπλασιαστεί και να απασχολούμε 80-90 άτομα», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Κιαχόπουλος. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να προσλαμβάνει εργαζομένους και στην Αμερική, μια από τις πιο σημαντικές αγορές στον κλάδο όπου δραστηριοποιείται. Εχει συνάψει ήδη συνεργασίες με εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Gilead, η UCB και η Novartis, αλλά και με οργανισμούς που αναζητούν μεγάλο όγκο πληροφοριών, όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, σε μία από τις εταιρείες αυτές, 1.500 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Causaly για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων. Βασικές αγορές της εταιρείας είναι η Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία κ.ά.) αλλά και η Αμερική, καθώς εκεί εδρεύουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ έχει αρχίσει να εξετάζει και την ασιατική αγορά και συγκεκριμένα εκείνη της Ιαπωνίας.

Πέρα από την ανάπτυξη της εταιρείας, η συγκεκριμένη επένδυση είναι εξίσου σημαντική και για την ελληνική κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων και των venture capitals που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η Causaly, στην οποία έχει ήδη επενδύσει το ελληνικό Μarathon Venture Capital, κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από την Index Ventures, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια της Ευρώπης, με κεφάλαια υπό διαχείριση πολλών δισ. Το συγκεκριμένο fund έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Robinhood, Datadog και Roblox. Αξίζει να σημειωθεί πως η Causaly έλαβε 1 εκατ. δολ. από τη Marathon Venture Capital τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ άντλησε στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης 5 εκατ. από τις Pentech και EBRD με συμμετοχή της Marathon, περίπου ένα χρόνο μετά.

 

Πηγή: kathimerini.gr