Χρηματιστήριο: Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει...

21 Μαϊου 2021, 14:39 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Χρηματιστήριο: Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει...

 

 

 

“Ο πλούτος των εθνών, είναι
η ποιότητα των θεσμών τους”

 

 

Όσοι, καλόπιστα και μέσα από τη λογική, πιστέψαμε ότι, μετά την καταστροφική περιπέτεια της χώρας, κατά την τελευταία δεκαετία, κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας της, πλανηθήκαμε πλάνη οικτρά. Αυτή η χώρα, παρά τη συρρίκνωσή της (συρρίκνωση σε ΑΕΠ, σε πληθυσμό, σε κύρος και σε έκταση), δύσκολα θα αντιληφθεί το πόσο τεράστια μακροπρόθεσμη βλάβη της προκαλεί η εμμονή της να λειτουργεί μέσα σε μία τόσο έντονη θεσμική ανεπάρκεια.

 

Η σημερινή καθυστερημένη -δημοσιεύτηκε μετά το μεσημέρι και αφού η είδηση είχε διαρρεύσει από νωρίς το πρωί και η μετοχή είχε ήδη καταρρεύσει- ανακοίνωση της διοίκησης της Alpha Bank για πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όταν η ίδια διοίκηση, επί μήνες, διέψευδε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι αποτέλεσμα της θεσμικής ανεπάρκειας του χώρου της Κεφαλαιαγοράς. Επειδή οι διοικήσεις των τραπεζών -και πολλών άλλων δημοσίων ή ιδιωτικών οργανισμών- έμαθαν να λειτουργούν γνωρίζοντας ότι ουδεμία δίωξη θα τους ασκηθεί, ουδείς θα τους ελέγξει, ουδείς θα τους τιμωρήσει, ουδείς μέτοχος θα τους ασκήσει αγωγή για την καταστροφή που παθαίνει, ενώ, τα ΜΜΕ, θα το καταπιούν και αυτό και, στο τέλος, θα χειροκροτήσουν, επειδή το “μπάτζετ” της τράπεζας για διαφημίσεις και άλλες δαπάνες προβολής, είναι παχυλό.

 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως πάντα, ουδέν θα πράξει. Δεν θα εξετάσει εάν διαπράχθηκαν αδικήματα στην υπόθεση αυτή. Δεν θα εξετάσει εάν οι προηγούμενες δηλώσεις συνιστούν κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης. Δε θα εξετάσει ποιοί πούλησαν χθες και προχθές, αφού η συμπεριφορά της μετοχής στις δύο προηγούμενες μέρες ήταν “περίεργη”. Ούτε θα ασχοληθεί με το πώς και από ποιούς διέρρευσε η “είδηση”.

 

Δεν εξετάζουμε εάν η Τράπεζα χρειαζόταν να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι απόλυτα τεχνικό θέμα και ουδείς μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες -η άποψή που εκφράζαμε στις σελίδες του περιοδικού μας ,ήταν ότι χρειάζεται. Εξετάζουμε ότι η διοίκηση είχε, επίσημα και κατηγορηματικά (κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών στις 23/3/2032 -εδώ) δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και την εμπιστευτήκαμε.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε ενέχει ρίσκο και ότι κάποιος μπορεί να χάσει χρήματα. Όμως, σήμερα, χιλιάδες μέτοχοι, δε χάνουν χρήματα επειδή ο χώρος έχει ρίσκο, αλλά επειδή εξαπατήθηκαν. Και, πέραν από τη ζημιά στους μετόχους, δε μπορούμε να διανοηθούμε πόση ζημιά προκαλούν, η αναξιοπιστία και η ασυνέπεια, στην Τράπεζα, στο χώρο της Κεφαλαιαγοράς και στη χώρα, πράξεις όπως η σημερινή.

 

Θα πείτε, σε παραξενεύει ότι στη χώρα αυτή και στο συγκεκριμένο χώρο, συμβαίνουν τέτοια πράγματα και χωρίς να υπάρχουν συνέπειες και χωρίς κανενός το αυτί να ιδρώνει; Από πού έπεσες; Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει. Όφειλες να το ξέρεις.

 

Γιάννης Σιάτρας

(Στις 4:00 μμ, στις συνδρομητικές σελίδες, δημοσιεύτηκε επενδυτικό σχόλιο για το ζήτημα της αμκ της Alpha Bank - εδώ)