Η α.μ.κ. της Alpha Bank - Εντυπώσεις, σκέψεις και εκτιμήσεις

21 Μαϊου 2021, 16:37 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Η α.μ.κ. της Alpha Bank - Εντυπώσεις, σκέψεις και εκτιμήσεις

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε (στις 4:00 μμ) και στο τμήμα "Άρθρα Συνδρομητών". Επαναλαμβάνεται και εδώ, επειδή πολλοί συνδρομητές συνήθως βλέπουν κυρίως αυτό το τμήμα.

 

Σε κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας (“Χρηματιστήριο: Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει” - εδώ) εκφράσαμε την άποψή μας για τις ενέργειες της διοίκησης της Alpha Bank.

 

Ας δούμε, με συντομία, τα τεχνικά θέματα:

 

- Έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι, σ’ αυτή τη φάση, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών είναι “καλές και αναπτυξιακές” και δεν είναι του “ανακεφαλαιωτικού” χαρακτήρα του παρελθόντος.

 

- Ευχαρίστως θα συμμετείχαμε σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσα από το σενάριο το οποίο είχε, ενσυνείδητα, υπονοήσει η διοίκηση, στο παρελθόν: σε ανώτερη τιμή, με τιμή νέας μετοχής κοντά στην τιμή έκδοσης του 2015 και με ξεκάθαρο σενάριο ανάπτυξης. Όμως, αυτό το απροειδοποίητο που έγινε σήμερα, δε μας άρεσε καθόλου.

 

- Αναφέρουμε ότι “ευχαρίστως θα συμμετείχαμε”, επειδή εκτιμούμε ότι, η (αναμενόμενη) ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας θα περάσει μέσα από την ανάπτυξη των τραπεζών. Άλλωστε, ήδη θα είδατε και σεις, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1990, να “στήνονται” νέες τράπεζες, από νέα σχήματα, τα οποία θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο οικονομικό, αλλά κυρίως “χρηματιστηριακό πάρτι” των επομένων ετών. Ας μην ξεχνάμε ότι, οι τράπεζες, βάσει του νόμου, οφείλουν να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο, ένα διάστημα (συνήθως δύο έτη) μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.

 

- Δε θα ασχοληθούμε, στην παρούσα φάση, με τα τεχνικά ζητήματα κεφαλαιακών δεικτών και χρηματιστηριακών σχέσεων μεταξύ κεφαλαίου και χρηματιστηριακής αξίας.

 

Τα βασικά σημεία:
Μας ενδιαφέρουν τρία θέματα:
α) το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητηθούν, β) η τιμή έκδοσης και γ) η συμμετοχή των παλαιών μετόχων.

 

Τα κεφάλαια έχουν ήδη προσδιοριστεί σε 800 εκατομμύρια και συνεπώς κλείνει αυτό το θέμα.

Θέλουμε η τιμή έκδοσης να είναι υψηλή, έτσι ώστε, να εκδοθούν λιγότερες μετοχές, ώστε να μην υποχωρήσει σημαντικά η τιμή των υπαρχόντων μετοχών.

Θέλουμε να υπάρχει συμμετοχή των παλαιών μετόχων, στο ποσοστό που έχει ο κάθε ένας -η τράπεζα έχει δεσμευθεί γι’ αυτό, όμως θα μου πείτε, τί σημασία έχουν όλα αυτά σε ένα κόσμο τόσο αναξιόπιστο.

 

Τα δημοσιεύματα σήμερα έχουν διάφορα σενάρια που αλλάζουν κάθε τόσο. Ξεκίνησαν με τιμή έκδοσης από 0,50 έως 0,80 ευρώ. Άλλα έκαναν λόγο για έκδοση στην ονομαστική αξία (τα απορρίπτουμε αμέσως).

Το bankingnews, του Π. Λεωτσάκου, έγραψε πριν από λίγο ότι η τιμή έκδοσης θα είναι 1,00 ευρώ. Αν αυτό αληθεύει, η μετοχή θα πρέπει από σήμερα να κλείσει στο 1,10 έως 1,20 ευρώ. (εδώ - προσοχή, το συγκεκριμένο άρθρο, μπορεί να αναθεωρηθεί και να αλλάξει, αυτό γίνεται συχνά στο συγκεκριμένο site.)

Βέβαια, ο Λεωτσάκος, πέραν του ότι ...πάντα δικαιώνεται, δεν έχει κανένα πρόβλημα να γράψει κάτι άλλο αργότερα ή αύριο.

 

Η εικόνα μέχρι τώρα:

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποιά θα είναι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών.

Οι πιθανότητες είναι να μη γίνει η αύξηση σε βάρος του ποσοστού των παλαιών μετόχων.

Η συνολική εικόνα, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που εμφάνιζε η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση της αύξησης.

 

Σε αντίθεση με άλλες (ανοδικές) περίοδους, οι επενδυτές δεν αρέσκονται στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου:

Επειδή πρέπει να βάλουν νέα κεφάλαια στη μετοχή, τα οποία συχνά δεν έχουν.

Επειδή η εμπειρία από προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου (κατά την τελευταία δεκαετία) υπήρξε καταστροφική.

Επειδή πιστεύουν (και αυτό είναι κληρονομιά της τελευταίας δεκαετίας) οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται για να σωθεί μια εταιρία που κινδυνεύει.

Ειδικά για τον τραπεζικό χώρο, επειδή ο κλάδος, σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων, δεν έχει υψηλές αποδόσεις.

 

Πάντως, το όλο περιστατικό με τη μετοχή της Alpha Bank, δεν ταρακούνησε ιδιαίτερα την αγορά. Αυτό είναι θετικό και για την αγορά, αλλά και για την ΑΛΦΑ.

 

Τί εκτιμούμε;

Σαφώς και η κατοχή μετοχών της Alpha, στην παρούσα φάση, προκαλεί απώλειες. Η σημερινή απώλεια, αν κλείσει στο -30% είναι τρομακτική. Για το Χαρτοφυλάκιό μας, θα είναι η χειρότερη που θα έχει υπάρξει στη μέχρι σήμερα λειτουργία του.

Εάν τελικά η αμκ γίνει με τιμή έκδοσης το 1,00 ευρώ, τότε τα πράγματα θα βελτιωθούν. Βέβαια, προκύπτει το ζήτημα πώς θα γίνει αμκ με τιμή έκδοσης υψηλότερη της τρέχουσας; Όμως, αυτό ισχύει για την ημέρα που η αμκ εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν όντως η αμκ γίνει στο 1,00 ευρώ, τότε αυτό θα διορθωθεί.

Μετά την αύξηση, η κατάσταση της Τράπεζας θα είναι καλύτερη. Ήδη, ήταν καλύτερη. Όμως, κατά τα φαινόμενα, η διοίκηση εκτίμησε ότι ίσως μπαίνουμε σε φάση υψηλότερου πληθωρισμού και συνεπώς υψηλότερων επιτοκίων και συνεπώς, θα πρέπει να αντικαταστήσει άλλα είδη κεφαλαίων (στα οποία πληρώνει μεταβαλλόμενο επιτόκιο) με ίδια κεφάλαια.

Δε γνωρίζουμε άλλα στοιχεία για να εκφράσουμε άλλη άποψη.

 

Η ΑΛΦΑ στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”:

Μετά τα σημερινά γεγονότα, συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρουμε στο βιβλίο του “απόλυτου συστήματος” ότι, αν υπάρξει ξαφνική μεταβολή των θεμελιωδών μεγεθών μιας εταιρίας, τότε ο επενδυτής θα πρέπει να σταθμίζει την κατάσταση και τους κινδύνους και να ρευστοποιεί τη μετοχή, αλλάζοντάς την με μία άλλη.

 

Θα μπορούσαμε αυτό να το είχαμε κάνει από το πρωί, όταν η κατάσταση φάνηκε ότι θα ήταν άσχημη ή κατά τη διάρκεια μιας αναπήδησης που έκανε η μετοχή λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι.

Όμως, έχουμε δεσμευτεί ότι θα ανακοινώνουμε τις κινήσεις, πριν τις κάνουμε και ότι θα τις τεκμηριώνουμε.

 

Τώρα, δε ξέρουμε αν έχει νόημα να τη ρευστοποιήσουμε, δεδομένου μάλιστα ότι η μετοχή είναι “κλειδωμένη” με πωλητές.

Βέβαια, αν η αμκ γίνει σε τιμή 0,80 ευρώ ή και περισσότερο, τότε δεν πρέπει να τη ρευστοποιήσουμε.

Η απόφαση στην οποία καταλήγουμε, λόγω έλλειψης πληφορόρησης, είναι να παραμείνουμε ως έχουμε. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη του αριθμού των προς πώληση μετοχών, δε θα μας προκαλούσε έκπληξη αν, πριν το τέλος ή στο τέλος της συνεδρίασης, ο αριθμός αυτός μειώνονταν και η μετοχή “ξεκλείδωνε”.

Άλλωστε πιστεύουμε ότι, το “ίδιο σενάριο” (όπως αυτό της Πειραιώς) σπάνια παίζεται δύο φορές στις χρηματιστηριακές αγορές

 

Πολλά θα φανούν -και θα κριθούν- στο κλείσιμο. Εκεί θα φανεί και τί θα γίνει τη Δευτέρα. Αν παραμείνουν πολλές μετοχές προς πώληση, θα είναι άσχημο. Αν "μαζευτούν" και η μετοχή κλείσει λιγότερο από το -30%, τότε θα είναι ένα καλό σημάδι.

 

 

Παίρνουμε μία φράση από το κείμενο που γράψαμε στην κεντρική σελίδα:

“Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε ενέχει ρίσκο και ότι κάποιος μπορεί να χάσει χρήματα. Όμως, σήμερα, χιλιάδες μέτοχοι, δε χάνουν χρήματα επειδή ο χώρος έχει ρίσκο, αλλά επειδή εξαπατήθηκαν.”

Αυτό προκαλεί ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα.

 

Θα επανέλθουμε με νεότερο σχόλιο, νωρίς αύριο το πρωί, αφού έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες και στοιχεία - εκτός εάν κάτι “απρόσμενο” υπάρξει στην επόμενη ώρα.