Χαλυβουργική: Απερρίφθη η αίτηση ειδικής διαχείρισης

21 Μαϊου 2021, 17:30 | Ελληνικές Εταιρίες

Χαλυβουργική: Απερρίφθη η αίτηση ειδικής διαχείρισης

Την αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης της Χαλυβουργικής απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του moneyreview.gr. Την αίτηση κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα, που αποτελεί το βασικό πιστωτή της βιομηχανίας, διαθέτοντας απαίτηση 344 εκατ. ευρώ.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε, σε ιδιαίτερα γρήγορο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι ασυνήθιστο, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις εταιρειών για τις οποίες οι πιστωτές ζήτησαν την υπαγωγή τους σε ειδική διαχείριση απαιτήθηκαν αρκετοί μήνες μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. Αυτό δεδομένου ότι η αίτηση συζητήθηκε στις 6 Απριλίου.

Ασφαλείς πληροφορίες του moneyreview.gr αναφέρουν ακόμη ότι το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση υπαγωγής της Χαλυβουργικής σε ειδική διαχείριση, θεωρώντας ότι είναι καταχρηστική, παρότι η ΕΤΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της βιομηχανίας.

«Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις στην Εθνική Τράπεζα το Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ» έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Πλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΤΕ ενδέχεται να προχωρήσει στην άσκηση έφεσης για τον επαναπροσδιορισμό και την εκ νέου συζήτηση της υπόθεσης, κάτι που μένει να φανεί πώς αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι έληξε ο νόμος για την υπαγωγή των εταιρειών σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Τέτοιες δηλαδή, περιπτώσεις εταιρειών θα οδηγούνται, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, απευθείας σε πτώχευση και εκκαθάριση. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον η αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση έγινε βάσει του προϋφιστάμενου καθεστώτος, προβλέπεται η άσκηση έφεσης.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των 344 εκατ. ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων, με την εταιρεία να διατηρεί συνολικές υποχρεώσεις 562 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: moneyreview.gr