Αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου της ΑΛΦΑ - Διαπιστώσεις και σκέψεις της επόμενης μέρας

22 Μαϊου 2021, 10:55 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου της ΑΛΦΑ - Διαπιστώσεις και σκέψεις της επόμενης μέρας

Πριν από το κλείσιμο της αγοράς, χθες, υπήρξε αντίδραση στην τιμή της ΑΛΦΑ. Δεν ήταν μεγάλη, αλλά επιβεβαίωσε ότι η περίπτωση της ΑΛΦΑ, δε μοιάζει με την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Από την πλευρά της τράπεζας, δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω ανακοίνωση, πέραν της χθεσινής, που κυκλοφόρησε καθυστερημένα.

 

Στα sites, υπάρχει σχετική αρθρογραφία. Μερικά από τα sites καταλήγουν σε συγκεκριμένα στοιχεία:

  • Η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 750 έως 850 εκατομμύρια ευρώ.
  • Δεν θα υπάρξει reverse split - αυτό είναι πολύ σημαντικό.
  • Δε θα γίνει “ξεκαθάρισμα” του ισολογισμού, μέσω της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου΄.
  • Δε θα υπάρξει δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων, αλλά μία άλλη “προτιμησιακή” διαδικασία, υπέρ των παλαιών μετόχων, οι οποίοι θα μπορούν να εγγραφούν για το ποσοστό των μετοχών που ήδη κατέχουν (ή πιο ορθά, που θα κατέχουν σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία) -αυτό δεν είναι τόσο θετικό, αλλά είναι ενδιαφέρον.
  • Η τιμή διάθεσης, γράφεται ότι θα είναι € 1,00. Αν αυτό ισχύει -θα μπορούσε και να ισχύει- αυτό είναι θετικό, αφού έτσι, η τιμή της μετοχής θα ανακάμψει άμεσα και θα κινηθεί κάπου μεταξύ € 1,10 έως € 1,20.
  • Η διαδικασία της α.μ.κ. θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.
  • Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται τον Ιούλιο.

Χθες, Παρασκευή, τα πράγματα έγιναν τόσο γρήγορα, που ίσως υπήρξαν στρεβλώσεις στην αγορά. Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό σχόλιο, η συμπεριφορά στο κλείσιμο, θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Αυτή ήταν αρκετά θετική.

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τη συμπεριφορά της Δευτέρας. Αν δούμε τη μετοχή να κινείται πάνω από το € 1,00, τότε ο συναγερμός, για μεγάλες ζημιές, μάλλον θα έχει λήξει.

 

Προσωπικά, στα 31 χρόνια που ασχολούμαι με το Χρηματιστήριο, υπήρξε η πρώτη φορά που είχα απώλεια 27% σε κάποια μετοχή -πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Ήταν ένα άσχημο συναίσθημα. Και θυμός, επειδή συνέβη ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις. Εν τούτοις, εκτιμώ ότι οι απώλειες τελικά δε θα είναι τόσο μεγάλες.

 

Σχετικά με το Χαρτοφυλάκιο, το οποίο κατέχει μετοχές της ΑΛΦΑ. Υποψιαζόμασταν, άλλωστε το γράφαμε και εδώ, αλλά και στο Χ&Α, ότι κάποια στιγμή θα γίνει αμκ και για την Alpha Bank.
Εκτιμούσαμε όμως ότι θα υπάρξει η λογική σειρά των γεγονότων, ώστε να έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε, να σταθμίσουμε και να αποφασίσουμε.

Αυτό δε συνέβη.

Τί κάνουμε τώρα; Η πρώτη μας σκέψη είναι ότι, αν η αμκ γίνει με τιμή έκδοσης € 1,00, τότε θα συμμετάσχουμε -πουλώντας ένα μέρος των μετοχών της ΑΛΦΑ, για να αγοράσουμε τις νέες.

Όμως, πρώτα θα πρέπει να μάθουμε, από υπεύθυνα χείλη -αν και ποιός τους εμπιστεύεται πια- τί θα γίνει.

 

Θα παρακολουθούμε το θέμα της ΑΛΦΑ, σε καθημερινή βάση.

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Reuters, για την αμκ της ΑΛΦΑ, το οποίο, αν το διαβάσετε προσεκτικά, θα δείτε την όλη κατάσταση, θετικότερα (εδώ).

 

Στον σύνδεσμο (εδώ) παραθέτουμε ένα άρθρο από το bloomberg το οποίο αναφέρεται στις εντυπωσιακές αυξήσεις που υπάρχουν και που θα υπάρξουν, στις τιμές των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων φέτος το καλοκαίρι και εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Το άρθρο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Autohellas, τα κέρδη της οποίας ίσως εκπλήξουν.

 

Χθες, δεν υπήρξε σχόλιο και αποτίμηση του Χαρτοφυλακίου, όχι επειδή δε θέλαμε να δούμε τη χθεσινή απώλεια, αλλά επειδή η συνεργάτιδα που κάνει τις ενημερώσεις, γιόρταζε και, ως εκ τούτου, έλειπε με άδεια.