Market Beat: Η επιφύλαξη στα διεθνή και οι αναταράξεις των Τραπεζικών μετοχών ορίζουν τάση

24 Μαϊου 2021, 10:21 | Διεθνείς Αγορές

Market Beat: Η επιφύλαξη στα διεθνή και οι αναταράξεις των Τραπεζικών μετοχών ορίζουν τάση

Αν οι συναλλασσόμενοι ακολουθήσουν το μονοπάτι που επέλεξαν στην πρόσφατη περίπτωση της ΑΜΚ της ΠΕΙΡ, στην αντίστοιχη φάση της, αναμένονται αρκετές αναταράξεις προτού επιστρέψουν οι συναλλαγές στην κανονικότητα τους. Δηλαδή στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κάτω από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί μετά και την ολοκλήρωση των αντιδράσεων από την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Βέβαια δεν υπάρχει χρηματιστήριο που να κάνει ακριβώς αυτά που προβλέπουν οι αναλυτές. Ωστόσο υπάρχουν στο στρατόπεδο των αισιόδοξων αρκετοί, που διαβλέπουν στις επερχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις τη δημιουργία ευκαιριών. Κυρίως όσων προβλέπουν την επικράτηση πιέσεων επί δικαίων και αδίκων, σε ορισμένες από τις επόμενες συνεδριάσεις, με αφορμή την εικόνα του τραπεζικού κλάδου στο μονίμως τραπεζοκεντρικό ΧΑ.

Αυτό που προκύπτει αβίαστα από τις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών Οίκων, αναφορικά με την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, είναι η διατήρηση των επιφυλάξεων σχετικά με το είδος του πληθωρισμού που θα επικρατήσει μεσο-μακροπρόθεσμα στην οικονομία των ΗΠΑ και την παγκόσμια. Το πρώτο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητα ο πληθωρισμός. Με έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη ή κατά την Fed, παροδική επίδραση της πανδημίας ή, για κάτι πιο βαρύ και πιο μακροχρόνιο. Υπάρχουν όμως καταστάσεις διαμορφωμένες ή υπό διαμόρφωση για τον πληθωρισμό, τόσο με βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά όσο και μακροπρόθεσμα. Οι αισιόδοξοι και προσγειωμένοι αναλυτές όμως αναγκάζονται κοιτώντας τα πράγματα από την πλευρά της οικονομικής ανάπτυξης να εμφανίσουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους σενάρια για το μέλλον. Συνεπώς είναι περίοδος που στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επικρατεί η αβεβαιότητα.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, με τις οι δυο από αυτές να προκαλούν και μεγάλες ημερήσιες απώλειες με εκτίναξη στον τζίρο, επιδείνωσαν την τεχνική εικόνα της αγοράς και πάγωσαν τις προσδοκίες των αισιόδοξων επενδυτών. Στην Αθήνα οι συναλλασσόμενοι ακολούθησαν δειλά την τάση των διεθνών την Πέμπτη. Αλλά την Παρασκευή, η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της διοίκησης της ΑΛΦΑ να προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου σε ΑΜΚ στα χνάρια της αντίστοιχης κίνησης της ΠΕΙΡ, έφερε ένα άγριο γενικευμένο ξεπούλημα.  Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -4,36%, με επίδοση για τον μήνα -4,70% και το έτος +7,24%, ο 25άρης καταβυθίστηκε κατά -5,18%, στον Μάιο -5,75% και στο 2021 απέδιδε πλέον +7,80%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,00%, είναι ο μόνος που διατήρησε μικρά κέρδη +0,48% στο μήνα, ενώ αποδίδει στο 2021 +21,75%.

Η εβδομάδα της κατραπακιάς στη συνολική κεφαλαιοποίηση τελείωσε με την, εξ αφορμής της επικείμενης ΑΜΚ από την πλευρά της ΑΛΦΑ, βουτιά στα 61,153 από  63,053 δις ευρώ στις 14/5. Προκαλώντας την αναβολή των προσδοκιών, άρα και των τοποθετήσεων σε αρκετές μετοχές με θετικά εταιρικά αποτελέσματα και ενδιαφέρουσες μερισματικές αποδόσεις.  Η απειλή για διακοπή  της ανόδου που εγκαταστάθηκε από τις 28 Ιανουαρίου ως το τέλος του Απριλίου απόκτησε διαστάσεις, αφού μετά το ανώτερο των 919,05 μονάδων στις 29/4 την Παρασκευή 21/5 εμφανίστηκε ως χαμηλό ημέρας το επίπεδο των 852,5 μονάδων. Έχουμε συνεπώς μια κατρακύλα εντός 13 συνεδριάσεων 66,5 μονάδων, με 5 εξ αυτών ανοδικές και 7 πτωτικές. Σαν φυσική συνέπεια επήλθε η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς.

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων συνεχίζονται με εντατικότερο ρυθμό, με την ΕΧΑΕ να παίρνει την σκυτάλη σήμερα το απόγευμα, ενώ η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την ίδια ημέρα η Εταιρεία έχει προγραμματίσει παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την Τρίτη 25 Μαΐου ακολουθούν οι Πειραιώς, ΔΕΗ και E-NET ενώ Σαράντης (μερ. €0,2146) και Γεν. Εμπορίου (μερ. €0,035) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης.

Στις 26 Μαΐου τα ομόλογα της Costamare θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην Αγορά του Χ.Α., οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης (μερ. €0,16) θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα δώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το α’ τρίμηνο. Εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE του ΧΑ. Την επόμενη ημέρα ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Βank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ την ίδια ημέρα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley, με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στην σύνθεση του δείκτη Global Standard.

Την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Viohalco (μερ. €0,02) θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ - ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητα ο πληθωρισμός. Με έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη ή κατά την Fed, παροδική επίδραση της πανδημίας ή, για κάτι πιο βαρύ και πιο μακροχρόνιο. Υπάρχουν όμως καταστάσεις διαμορφωμένες ή υπό διαμόρφωση για τον πληθωρισμό, τόσο με βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά όσο και μακροπρόθεσμα. Οι αισιόδοξοι και προσγειωμένοι αναλυτές όμως αναγκάζονται κοιτώντας τα πράγματα από την πλευρά της οικονομικής ανάπτυξης να εμφανίσουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους σενάρια για το μέλλον. Συνεπώς είναι περίοδος που στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επικρατεί η αβεβαιότητα.

Η Fed αντιλαμβάνεται τις ευθύνες

Η πρόβλεψή μας είναι πως αυτή θα αναγκάσει τα στελέχη της Fed στο να προβούν σε μια προετοιμασία των αγορών επί των προθέσεών της σχετικά με την εμφάνιση αποφάσεων σχετικών με την σύσφιξη των προγραμμάτων νομισματικής χαλάρωσης. Όσο για την εποχή της ανόδου των επιτοκίων της αρκετοί πλέον την τοποθετούν στα μέσα του 2022. Για την ώρα η εικόνα των μεταβολών των βασικών μετοχικών δεικτών υπογραμμίζει την αμφιταλάντευση στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Που σε κάθε περίπτωση δεν βοηθά στη διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο. Η ιστορία πάντως δείχνει ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις μετοχές πλήττει περισσότερο εκείνες  που έχουν την υψηλότερη αποτίμησης της αγοράς. Αυτές ήταν που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, τις ημέρες της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου που οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν, από τη σκέψη πως η Fed δεν λαμβάνει κατάλληλα υπόψη τα μηνύματα από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της FOMC της αρμόδιας επιτροπής για να αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της Fed οι αναφορές στις αγορές που κάνει η κεντρική τράπεζα για την παροχή φθηνής ρευστότητας ήταν πολλές. Το ανακουφιστικό ήταν πως συζητήσανε ότι "η Τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων της και παρουσίασε την πρόβλεψή της για το πότε θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη στροφή στην πολιτική αύξησης του επιτοκίου." Σε άλλο πεδίο της συζήτησης φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή έκριναν ότι: “Η τρέχουσα καθοδήγηση για το ομοσπονδιακό επιτόκιο και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τη Fed εξυπηρετούσε καλά την οικονομία”. Η πιο κατευναστική παρατήρηση  προέκυψε από το ότι ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν πως "ίσως ήταν ενδεδειγμένο κάποια στιγμή στις προσεχείς συναντήσεις να αρχίσουν να συζητούν ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων." Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τον όρο σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής επιλέγουν τη λέξη προσαρμογή.

Για να πείσουν τους αγοραίους ότι η Fed είναι σε πλήρη επαφή με την πραγματικότητα, δηλώθηκε ότι "αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η όρεξη για ανάληψη κινδύνου στις κεφαλαιαγορές αυξήθηκε, καθώς οι αποτιμήσεις μετοχών είχαν αυξηθεί περαιτέρω, η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών παρέμεινε υψηλή και ο κίνδυνος εξαπλώθηκε στα εταιρικά ομόλογα με μικρή διασπορά. Επιπλέον, κάποιοι σημείωσαν ότι "η παρατεταμένη περίοδος των χαμηλών επιτοκίων και των ιδιαίτερα ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών ανεβάζει τις πιθανότητες, εξ αυτών των συνθηκών, να οδηγηθούν οι επενδυτές σε συμπεριφορές με βάση την αναζήτηση μετοχών με αποκλειστική βάση την απόδοση που θα μπορούσαν να προσφέρουν με αποτέλεσμα να αυξήσει τις απειλές κατά της χρηματοοικονομικής σταθερότητας." Να γιατί την Πέμπτη και την Παρασκευή τα χρηματιστήρια αναίρεσαν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, μόνο 6 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες αλλά με αρνητική απόδοση έτους δεν υπήρξε ουδείς. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -0,43%, στο 2021 αποδίδει +10,56%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -0,51%, με επίδοση +11,77% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,18%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +16,61%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία απώλεια -0,42% στο 2021 εμφάνισε κέρδη +12,17%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή +0,31%, ενώ στο 2021 αποδίδει +4,52%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,36% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +8,63%. Ο DAX κέρδισε +0,14% και στο έτος αποδίδει +12,53%, ο CAC είχε μεταβολή +0,02% για αυτό στο 2021 κερδίζει +15,04%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,64% ενώ στο έτος έχει επίδοση +14,00%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,84% με ετήσια επίδοση +12,33%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +0,43% με ετήσια μεταβολή +11,38%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,58% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +3,00%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή 1,14%, στο 2021 αποδίδει +12,96%. Ο χρυσός με μεταβολή +2,06%, βρέθηκε στα 1881,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -1,04%. Πτώση κατά +2,49%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 63,88 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +31,93%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,33%, έχει απόδοση στο 2021 +3,17%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε οριακή άνοδο +0,10%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +9,85%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +3,71% και στο έτος κερδίζει +5,58%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +1,54% ενώ στο έτος αποδίδει +4,51%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,11%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +0,39% στο 2021.

Οι μορφές ανάπτυξης

Αν δούμε τον πληθωρισμό σαν αποτέλεσμα που συναρτάται από τους ρυθμούς και την ποιότητα της ανάπτυξης τότε τα επικρατέστερα σενάρια σύμφωνα με την ανάλυση της Yardeni Research είναι: α) Κλασικός κύκλος ανάπτυξης και πτώσης  (με πιθανότητες 15%). Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι η αναπτυξιακή έκρηξη δεν θα διαρκέσει πολύ, διότι θα είναι έντονα πληθωριστική, προκαλώντας την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Τότε και η Fed θα αναγκαστεί να σφίξει τη νομισματική της πολιτική νωρίτερα παρά αργότερα. Στο παρελθόν, η άνοδος των επιτοκίων θα προκαλούσε τελικά μια χρηματοπιστωτική κρίση που μετατρέπεται σε εκτεταμένη πιστωτική κρίση και ύφεση. Αυτό το σενάριο εγείρει το ενδιαφέρον ερώτημα για το πώς θα βγούμε από το επόμενο χάος.

β) Παρατεταμένη πληθωριστική έκρηξη (με πιθανότητες 10%). Οι αισιόδοξοι μπορούν να υπολογίζουν στο ότι η πληθωριστική έκρηξη με αυξανόμενα τα επιτόκια δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε ύφεση, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. Η κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς θα ήταν πλαγία σε αυτό το σενάριο, με πολλές ευκαιρίες για όσους έχουν εμπειρία στην επιλογή μετοχών που θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις των βασικών δεικτών.

γ) Έκρηξη με οδηγό μια εκτίναξη της παραγωγικότητας (με πιθανότητες 60%). Μια πιο αισιόδοξη και ανοδική προοπτική εξαρτάται από την παραγωγικότητα που οδηγεί την άνθηση, κάτι που μπορεί να συμβαίνει ήδη με τη χρήση των αυτοματισμών και της Τεχνητής Νοημοσύνης . Η παραγωγικότητα προσφέρει τον μοναδικό τρόπο για να ξεπεραστεί η ολοένα και πιο ενοχλητική διαρθρωτική έλλειψη εργαζομένων, ιδίως ειδικευμένων. Υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλά άτομα με πτυχία κολεγίου και όχι αρκετά άτομα με δεξιότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των διαφόρων επαγγελμάτων.

δ) Stagflation ή υφεσιογενής πληθωρισμός (με πιθανότητες 60%). Είναι μια κατάσταση στην οποία ο ρυθμός πληθωρισμού είναι υψηλός, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται και η ανεργία παραμένει σταθερά υψηλή. Παρουσιάζει ένα δίλημμα για την οικονομική πολιτική, καθώς οι δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να επιδεινώσουν την ανεργία. Εναλλακτικά λοιπόν, χωρίς μια άνθηση της παραγωγικότητας με γνώμονα την τεχνολογία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια επιστροφή στον Stagflation της δεκαετίας του 1970, με το αυξανόμενο κόστος να περνάει στις τιμές καταναλωτή, με αποτέλεσμα μια πληθωριστική περιδίνηση, δικαιώνοντας  τους απαισιόδοξους της εποχής μας.

Συμπερασματικά. Οι πιθανότητες που μοίρασαν οι αναλυτές της Yardeni Research σε αυτά τα τέσσερα σενάρια συνεπάγονται με ποσοστό 60% ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα είναι παροδική και 40% πιθανότητα ότι θα είναι πιο διαρκής.

Charles Schwab συσχέτιση μετοχών και ΔΤΚ

Ιστορικά, υπάρχει σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και της χρηματιστηριακής απόδοσης  καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης. Ο υψηλότερος πληθωρισμός οδηγεί σε μείωση των ρυθμών αύξησης, της παραγωγικότητας, του πραγματικού ΑΕΠ, του S&P 500 και της τιμής της αναλογίας P/Ε για τις εισηγμένες σε αυτόν. Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός και δείχνει να αυξάνεται, οι επενδυτές γενικά απαιτούν υψηλότερο ποσοστό απόδοσης για να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες αποτιμήσεις και λειτουργούν αντίστροφα όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και μειούμενος. Η Liz Ann Sonders της  Charles Schwab μετά από τη μελέτη των ιστορικών δεδομένων σημείωσε ότι από αυτά προκύπτει ότι η ζώνη τιμών για τον πληθωρισμό στην οποία τα P/E λαμβάνουν τις μεγαλύτερες ιστορικά τιμές χωρίς να προκαλείται επενδυτική ανησυχία είναι μεταξύ του 0% και 2%. Αντίθετα, όταν κυριαρχούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι τιμές περνάνε σε ζώνες πάνω από τα 2% και συνεχίζουν να αυξάνονται, εμφανίζονται πιέσεις και μειώνονται τα Ρ/Ε.  Αλλά η συσχέτιση αυτού του είδους καλό είναι να μελετηθεί με βάση τη γεγονός πως τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης. Και σε ορίζοντας ενός έτους καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός, οι αγορές θα αποτυπώσουν την προσδοκία  ότι τελικά η αντίδραση των ιθυνόντων από τις Κεντρικές Τράπεζες, τις διαχειρίστριες της νομισματικής πολιτικής, θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΧΑ

Η πτώση κατά -4,36% ανέτρεψε πιθανά τη μεσοπρόθεσμη τάση

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, με τις οι δυο από αυτές να προκαλούν και μεγάλες ημερήσιες απώλειες με εκτίναξη στον τζίρο, επιδείνωσαν την τεχνική εικόνα της αγοράς και πάγωσαν τις προσδοκίες των αισιόδοξων επενδυτών. Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου, οι σκοπιμότητες για τη μετακύληση θέσεων στα παράγωγα  δεν ήταν κυρίαρχες στην διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Οι ανησυχίες των επενδυτών από το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν παγκόσμιας κλίμακας. Διογκώθηκαν σταδιακά και είχαν βάση την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων και την επιφύλαξη από τη στάση της Fed, που υποστήριζε πως είναι παροδικού χαρακτήρα. Πολλοί πίστεψαν ότι θα αναγκαζόταν να κινηθεί ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και ξεπουλούσαν σταδιακά θέσεις, με κορύφωση των ρευστοποιήσεων την Τετάρτη.

Στις δυο τελευταίες συνεδρίες, η διαπίστωση από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC, της επιτροπής της Fed για τη νομισματική της πολιτική, συντέλεσε στην επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο. Επειδή αποκάλυψαν ότι δεν αδιαφορούσαν οι αρμόδιοι για τις πιέσεις. Στην Αθήνα οι συναλλασσόμενοι ακολούθησαν δειλά την τάση των διεθνών μόνο την Πέμπτη. Αλλά την Παρασκευή, η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της διοίκησης της ΑΛΦΑ να προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου σε ΑΜΚ στα χνάρια της αντίστοιχης κίνησης της ΠΕΙΡ, έφερε ένα άγριο γενικευμένο ξεπούλημα.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -4,36%, με επίδοση για τον μήνα -4,70% και το έτος +7,24%, ο 25άρης καταβυθίστηκε κατά -5,18%, στον Μάιο -5,75% και στο 2021 απέδιδε πλέον +7,80%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,00%, είναι ο μόνος που διατήρησε μικρά κέρδη +0,48% στο μήνα, ενώ αποδίδει στο 2021 +21,75%.

Η πρώτη  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω μιας παύσης στη διάθεση για ρίσκο  παγκόσμια. Εδώ, επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,67%), με τις ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ με κέρδη, αλλά τα πτωτικά blue chip ήταν 15. Από αυτά μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι ΒΙΟ -3,98% ΜΠΕΛΑ -3,38% ΤΙΤC -2,62% με τον ΟΠΑΠ στο -2%. Ο τζίρος ανήλθε στα 72,353 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,461 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,40% οδηγήθηκε στις 903,48 από 907,08 μονάδες στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2188,14 από 2199,51 μονάδες με μεταβολή -0,52%. Την Τρίτη, με εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip και 18 στα 25 καθοδικά, ο ΓΔ με μεταβολή -0,31% οδηγήθηκε στις 900,65 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2180,59 μονάδες με μεταβολή -0,34%. Ο τζίρος ανήλθε στα 60,792 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 4,993 εκατ. Τη διαφαινόμενη συσσώρευση γύρω από τις 900 μονάδες ανέτρεψε η βουτιά με γενικευμένο ξεπούλημα, λόγω του μίνι κραχ της Τετάρτης στα διεθνή χρηματιστήρια. Επηρέασαν αρνητικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,06%). Με εκτίναξη του τζίρου στα 97,972 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 23,687 εκατ., στις 21 συνολικά καθοδικές, οι πτωτικές μετοχές του 25άρη που έχασαν από -3%, ήταν 7. Έτσι οι θεσμικοί κατάφεραν να οδηγήσουν τον ΓΔ στις 881,04 μονάδες με πτώση -2,18% και ο 25άρης έκλεισε στις 2134,27,με μεταβολή -2,12%.

Η Πέμπτη ήταν η μέρα της μοναδικής ανοδικής ανάσας, εν μέσω σημαντικών rebound στα μεγάλα χρηματιστήρια. Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε δραστικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 2) έναντι των καθοδικών(6 από 21) και ο τζίρος ανήλθε στα 83,755 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 9,159 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,84% οδηγήθηκε στις 888,41 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2151,31 με μεταβολή +0,80%. Η τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε με αυξημένη διάθεση για ρίσκο στα διεθνή, αλλά και με άγριες πιέσεις στην Αθήνα. Τις προκάλεσε η είδηση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΑΛΦΑ που της έδωσε πτώση -27,21%,  για να ακολουθήσουν με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες οι ΠΕΙΡ -5,70% ΕΥΡΩΒ -4,13%, ΕΤΕ -3,65%, ΤΕΝΕΡΓ -2,46% και ΜΥΤΙΛ -1,55% από τα 19 πτωτικά blue chip. Ο τζίρος ανήλθε στα 199,437 από 83,755 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 6,981 εκατ., ενώ του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 147,907. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,35% οδηγήθηκε στις 867,56 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2085,55 με πτώση -3,06%. Πέρασε έτσι κάτω από τους ΚΜΟ50 ημερών απλό (875,6) και εκθετικό (872,02). Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 61,153 από  63,053 δις ευρώ στις 14/5. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 102,9 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 10 εκατ. Η δε απόδοση των ομολόγων αναφοράς από το 1,052% στις 14/5 κατέληξε στις 21/5 στο 0,961%.

Η εικόνα των blue chip με τρία ανοδικά στη βδομάδα και 11 με μεταβολές από -4% ως -29,6% αποκαλύπτει τη γενίκευση  των πιέσεων, αλλά και τη σκληρότητά τους στις επιμέρους μετοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτών επενδυτών, όπως επίσης των εγχώριων και ξένων θεσμικών. Νικητές οι ΑΡΑΙΓ +2,31% τη βδομάδα που ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τη δική της ΑΜΚ, ΤΙΤC +1,59% και ΕΕΕ +1,47%. Ακολουθούν με πτώση -0,6% οι ΟΤΕ και ΣΑΡ. Ενώ είναι εννέα οι μετοχές του 25αρη με πτώση από -1,4% ως -3,9% ήτοι ΛΑΜΔΑ -1,40%, ΜΟΗ -1,80%, ΟΠΑΠ -1,85%, ΑΔΜΗΕ -2,23%,  ΦΡΛΚ -2,68%, ΟΛΠ -2,87%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,99%, ΤΕΝΕΡΓ -3,09%, ΔΕΗ -3,90%. Ασυνήθιστα μεγάλο και το πλήθος των blue chip με μεταβολές ίδιας τάξης μεγέθους με των βασικών δεικτών. Ήταν ΕΧΑΕ -4,28%, ΜΥΤΙΛ -4,38%, ΕΛΠΕ -4,52%, ΕΥΡΩΒ -4,99%, και ΕΥΔΑΠ -5,08%. Την επιβάρυνση της στατιστικής εικόνας συμπληρώνουν όσα έχασαν πάνω από -6% και ήταν ΒΙΟ -6,16%, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΠΕΙΡ με -6,88% πτώση, ΕΤΕ -6,97%, ΜΠΕΛΑ -7,13%, και ΑΛΦΑ -29,59%.

Τεχνική ανάλυση - Παράγωγα

Η επενδυτική επιφύλαξη σφραγίζει την κυριαρχία των σειρών Ιουνίου

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό  κύρια πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 65,76 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 2162,68 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:31. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 14:12  και ήταν οι 2046,02 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2085,55 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -3,06% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 40,180 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου εμφανίστηκε υψηλό ενδιαφέρον αφού διακινήθηκαν 2255 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2161,75 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2044,00 με τελευταίες πράξεις στις 2078,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2081,50 με 5442 από 5196 τα ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 157 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με τιμή κλεισίματος στις 2064,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 224 από 137.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, του Ιουνίου, άλλαξαν χέρια 61 από 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις  2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 180 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 82 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές εκτινάχθηκαν συνολικά και ειδικά στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 69645 λήξης Ιουνίου ενώ έκλεισαν στα 1,49 ευρώ από 1,59 την προηγούμενη συνεδρίαση με ανώτερο στα 1,57 ευρώ και χαμηλό στα 1,47, της ΑΛΦΑ με 108.156 ΣΜΕ όγκο  που έκλεισε στα 0,892 ευρώ με προηγούμενο κλείσιμο τα 1,24 και μεταβολή -27,42%, της ΕΥΡΩΒ με 20.987 για την τρέχουσα σειρά που έκλεισε στα 0,744 ευρώ με προηγούμενο κλείσιμο τα 0,781 και μεταβολή -4,23%, της ΕΤΕ με 28.475 ΣΜΕ που έκλεισε στα 2,35 ευρώ με προηγούμενο κλείσιμο τα 2,44 και μεταβολή -3,28%, της ΜΙΓ ήταν 3053 ΣΜΕ για την σειρά Ιουνίου και της ΔΕΗ ήταν 910 από 1432 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 213.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 20000 για ΟΠΑΠ, στα 5000 για ΕΤΕ, και 11 συμβόλαια για ΑΤΤ.

Το διεθνές κλίμα που θα επηρεάσει και την αθηναϊκή αγορά ήταν στις ασιατικές συναλλαγές σφραγισμένο με την επανεμφάνιση των επενδυτικών επιφυλάξεων σχετικών με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να επιδρά στη δυναμική των αγορών που δεν στηρίζονται στις εταιρίες τεχνολογίας. Ενώ οι απώλειες των Hang Seng & KOSPI αποτυπώνουν την ανησυχία για την πορεία των μετοχών τεχνολογίας στη Wall Street καθώς τα futures του Nasdaq εμφανίζουν πτώση -0,2%.

Σε μια εβδομάδα με ψαλίδισμα στις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών του ΧΑ, η εστίαση του ενδιαφέροντος στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου τονίζει την αυξημένη βαρύτητα που έχει ο κλάδος στη διαμόρφωση της τάσης. Η συμμετοχή των τραπεζών στη συνολική αξία των συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας έχει ως εξής: Τη Δευτέρα ο τζίρος των Τραπεζών ήταν 40 εκατ. και στα 72,3 εκατ. ευρώ ο συνολικός. Την Τρίτη ανήλθε στα 23,6 από τα 60,8 του συνολικού, την Τετάρτη ήταν 35,6 εκατ. στα 98 εκατ. ευρώ, και την Πέμπτη ήταν 43,599 στα 83,8 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή ωστόσο στα 199,4 του συνολικού οι Τράπεζες απασχόλησαν τα 147,9 εκατ. ευρώ. Στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις ο τζίρος τους ξεπέρασε το 50% του συνολικού με κορύφωση στην τελευταία συνεδρίαση που ξεπέρασε το 74% του συνολικού.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επίσημα πλέον και η Alpha Bank μπαίνει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, αναζητώντας το επόμενο χρονικό διάστημα κεφάλαια έως 800 εκατ. ευρώ. Η φήμη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην Αγορά και ένταση της μεταβλητότητας από το ξεκίνημα της ημέρας, καθώς οι Επενδυτές φαίνεται να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της Αύξησης.

Η διαχειριστική προτεραιότητα ήταν η διαφύλαξη του κεφαλαίου και ο περιορισμός της έκθεσης στον Τραπεζικό κλάδο (ακόμα και από την πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς).

Η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη, δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες Εμποροβιομηχανικές μετοχές, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν μερικούς μήνες. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο, θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακά μείωση του βαθμού συσχέτισης το αμέσως προσεχές διάστημα, αρχικά των μη τραπεζικών μετοχών και σε δεύτερο χρόνο των άλλων τριών Τραπεζών.

Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν το ταμπλό, βραχυπρόθεσμα, να καταγράψει μια γρήγορη πτώση 60 μονάδων από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία σε επιμέρους μετοχές αρχίζει να διαμορφώνει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου (ΔΕΗ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος κλπ).

Δεδομένης της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών, χρονικά, αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020, η έντονα φορτισμένη, πωλησιακά, εικόνα κάποιων αποτιμήσεων, μάλλον θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία τοποθετήσεων και λιγότερο σαν κάποιο ρίσκο εγκλωβισμού.

Οι μετοχές που έχουν μπροστά τους μερίσματα και θετική προοπτική για την τρέχουσα χρήση, θα έχουν και τον πρώτο λόγο στην άνοδο, μετά την παύση των ισχυρών ταλαντώσεων και την επιστροφή της Αγοράς σε ροή κανονικότητας.

Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης, με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο “σώμα”, το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι ταλαντωτές οδεύουν, μετά από αρκετούς μήνες, σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση. Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις 825 μονάδες, ενώ η ανοδική τάση της Αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις 785 μονάδες.

Στις ανακοινώσεις της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών, με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν τις συναλλαγές με επιφυλακτικότητα σήμερα Δευτέρα 24/5, καθώς οι επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία μια σημαντική μέτρηση σχετικά με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, για καθοδήγηση σχετικά με τη νομισματική πολιτική, ενώ το Bitcoin δέχθηκε πιέσεις αφού η Κίνα κατέστρεψε την εξόρυξη και τις συναλλαγές του κρυπτονομίσματος.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αν και αρχικά δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου σε διαπραγμάτευση με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, στις 8:10 δική μας ώρα εμφάνιζε απώλειες -0,19% και ήταν στις 682,07 μονάδες. Στην Ιαπωνία ο Nikkei στις 8:10 κέρδιζε +0,26% από + 0,1% στο άνοιγμα και η χρηματιστηριακή αγορά στη Νότια Κορέα ήταν στο -0,23% μετά από άνοιγμα και πορεία αρχικά που αντιστοιχούσε σε οριακή πτώση. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε -0,31% στις 8:10 ενώ οι Κινεζικές μετοχές είχαν κέρδη +0,23% με τον δείκτη των blue chip να εμφανίζει οριακή θετική μεταβολή μετά τη διακοπή για το μεσημέρι.

Οι έρευνες στους τομείς των υπηρεσιών παγκόσμια, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, έδειξαν θεαματική ανάπτυξη, και για αυτό αυτήν την εβδομάδα η προσοχή όλων των επενδυτών θα στραφεί στα στοιχεία για την προσωπική κατανάλωση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Μια υψηλή μέτρηση στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε συναγερμό και θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη συζήτηση για μια πρώιμη στροφή σε πολιτικές σύσφιξης από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Το ημερολόγιο αυτήν την εβδομάδα εμφανίζει ένα πλήθος ομιλητών της Fed, του κυβερνήτη της Fed, Lael Brainard συμπεριλαμβανομένου, που έχει μεγάλη επιρροή στην ομάδα των αρμοδίων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αγοραίοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν εάν τηρούν οι αρμόδιοι τη γραμμή της υπομονετικής παρατήρησης των δεδομένων για να αποφασίζουν την νομισματική τους πολιτική.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Κώστας Ιωαννίδης