Ψήφος εμπιστοσύνης από S&P για το στρατηγικό σχέδιο και την ΑΜΚ της Alpha Bank

24 Μαϊου 2021, 16:50 | Εισηγμένες Εταιρίες

Ψήφος εμπιστοσύνης από S&P για το στρατηγικό σχέδιο και την ΑΜΚ της Alpha Bank

Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα στηρίξουν το σχέδιο ταχείας μείωσης των NPEs της Alpha Bank, όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης S&P, τονίζοντας πως αν και είναι φιλόδοξο, εάν επιτευχθεί θα φέρει τους δείκτες κερδοφορίας και ενεργητικού της ελληνικής συστημικής τράπεζας μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, το σχέδιο της Alpha Bank να αντλήσει 800 εκατομμύρια ευρώ για να επιταχύνει τη μείωση των NPEs καθώς και για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, υποστηρίζει την άποψη του οίκου ότι οι οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί. Αυτό θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά και ζήτηση πίστωσης στη χώρα, όπως έχει ήδη επισημάνει ο οίκος στην πρόσφατη έκθεσή του στην οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η S&P αναμένει επίσης ότι το πιο υποστηρικτικό περιβάλλον θα ενισχύσει την όρεξη των επενδυτών για την αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες να "καθαρίσουν" τους ισολογισμούς τους.

Η S&P εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank μόλις ολοκληρωθεί, θα προσθέσει επιπλέον 80-90 μονάδες βάσης στο εκτιμώμενο επίπεδο του προσαρμοσμένου για το ρίσκο κεφαλαίου της τράπεζας (pro forma), που θα χρησιμοποιήσει η Alpha Bank για να απορροφήσει πρόσθετες εμπροσθοβαρείς πιστωτικές απώλειες από νέες πωλήσεις NPEs και να υποστηρίξει το επιχειρηματικό της σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο οίκος, η τράπεζα στοχεύει τώρα να μειώσει το απόθεμα των NPEs από τα προβλεπόμενα 11,9 δισ. ευρώ - μετά τις τρέχουσες πωλήσεις - σε ένα νέο χαμηλό 2,9 δισ. ευρώ το 2022, που αντιστοιχεί περίπου στο 7% των αναμενόμενων δανείων πελατών.

Το σχέδιο της Alpha Bank περιλαμβάνει επίσης την εκταμίευση νέων δανείων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ έως το 2024 και τη συρρίκνωση κατά 17% των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων, ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδα από προμήθειες της τράπεζας. Συνολικά, η Alpha αναμένει να αυξήσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε περίπου 10% και να βελτιώσει τον δείκτη NPE σε 2% -3% έως το 2024, επίπεδα που θα τοποθετούσαν τους δείκτες κερδοφορίας και ποιότητας περιουσιακών στοιχείων της Alpha Bank μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών στην Ευρώπη.

Παρά το πιο ευνοϊκό περιβάλλον σε αυτό το στάδιο, ο οίκος θεωρεί πως οι στόχοι για το 2024 είναι κάπως φιλόδοξοι, κυρίως λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν ακόμη σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας. Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν τώρα μέσα σε ένα σκληρότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεδομένης της πανδημίας και ενός ιδιωτικού τομέα που συνεχίζει να ανακάμπτει από τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη για να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης εξακολουθεί να υπάρχει, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού. Ο οίκος αναμένει αυξημένο κόστος κινδύνου για τους επόμενους 12-18 μήνες για την κάλυψη των πρόσθετων προβλέψεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των πωλήσεων NPE, ή για τα δάνεια που βρέθηκαν σε μορατόρια, όπου αναμένει ένα default rate κοντά στο 25%. Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και η ουσιαστική εξοικονόμηση κόστους, χάρη στη μείωση του αριθμού των καταστημάτων και προσωπικού που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα βοηθήσουν εν μέρει μόνο στην στήριξη της κερδοφορίας, όπως καταλήγει η S&P.

 

Πηγή: capital.gr

Της Ελευθερίας Κούρταλη