Τα "χαρτιά" της Ελλάδας στο Roadshow της Νέας Υόρκης – 29 εισηγμένες με κοινό αφήγημα

25 Μαϊου 2021, 17:01 | Εισηγμένες Εταιρίες

Τα "χαρτιά" της Ελλάδας στο Roadshow της Νέας Υόρκης – 29 εισηγμένες με κοινό αφήγημα

Τον υψηλότερο αριθμό εισηγμένων αλλά και επενδυτών από την έναρξη της διοργάνωσης το 2008 προβλέπει η ατζέντα του 10oυ Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης. Ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν και πώς θα πείσουν τα ξένα funds. Η εικόνα στην ελληνική χρηματαγορά και η συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Στις 8-11 Ιουνίου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και με τη συμμετοχή 7 sponsors – χρηματιστηριακών που θα φέρουν τους πελάτες τους, οι μάνατζερ 29 εισηγμένων ομίλων στο ελληνικό χρηματιστήριο θα έχουν 45λεπτες virtual επαφές με 71 επενδυτικά funds και 112 διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Αμερικανούς επενδυτές, μέχρι αυτήν την ώρα, εστιάζεται σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν συνολικά (32 εταιρείες που αντιστοιχούν σε 29 εισηγμένους ομίλους) είναι οι εξής:

ADMIE HOLDING

AEGEAN AIRLINES

ALPHA BANK

ATHENS EXCHANGE GROUP

ATHENS WATER SUPPLY & SEWERAGE COMPANY (EYDAP

AUTOHELLAS tbc

CENERGY HOLDINGS

ELLAKTOR

ELVAL HALCOR

ENTERSOFT

EPSILON NET

EUROBANK

FOURLIS

GEK TERNA – TERNA ENERGY

HELLENIC PETROLEUM

HELLENIC TELECOM (OTE)

IKTINOS HELLAS

KRI KRI

LAMDA DEVELOPMENT

MOTOR OIL

MYTILINEOS

NATIONAL BANK OF GREECE

OPAP avail. 11 June only

PIRAEUS BANK

PIRAEUS PORT AUTHORITY

PRODEA INVESTMENTS

PROFILE SOFTWARE

PUBLIC POWER CORPORATION (DEI)

QUEST HOLDINGS

SARANTIS GROUP

THRACE GROUP

TITAN avail. 9-11 June only

VIOHALCO

Το αφήγημα της ελληνικής οικονομίας

Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την πεποίθηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, εκτιμούν αφενός ότι η ελληνική διαχείριση της πανδημίας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη χώρα, αφετέρου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντέξει, απέναντι στις ασφυκτικές συνθήκες της κρίσης.

Σημειωτέον, το 2020, το έτος της πανδημίας, οι εισηγμένες κατέγραψαν μείωση 17,9% στα έσοδα σε σύγκριση με το 2019, μείωση 29,8% στο EBITDA (6,1 δις από 8,7 δις το 2019), μείωση 16,3% στα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και αύξηση 1,5% στο συνολικό χρέος.

«Η ελληνική οικονομία ήταν γυμνασμένη σε κρίσεις και επιπλέον δούλεψαν τα σταθεροποιητικά μέτρα της κυβέρνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπό την επισήμανση ότι -σε αντίθεση με άλλες χώρες- το ελληνικό κράτος δεν μπήκε μέτοχος σε καμία επιχείρηση, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ρευστότητα που μπορεί -υπό συνθήκες και προϋποθέσεις- να καταλήξει στην Ελλάδα είναι απεριόριστη: «Η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά μικρή μπροστά στην παγκόσμια ρευστότητα. Το θέμα είναι να βρεθούν επενδύσεις που θα τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών».

Βασικοί παίκτες στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εκφράζουν χαρακτηριστικά την άποψη ότι η συγκυρία που διανύουμε «θυμίζει 2020, οπότε και ήμασταν έτοιμοι για απογείωση», προσθέτοντας ότι είναι υπαρξιακό ζήτημα -πριν απ’ όλα- για τις ίδιες τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, γεγονός που θα διευκολυνθεί σημαντικά από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – με βάση την παραδοχή ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφια νούμερα στα NPLs.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές κρίνονται οι παρεμβάσεις στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης που εκτιμάται ότι έχουν ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, ως στρατηγικός στόχος αναδεικνύεται ένα πιο εξωστρεφές Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, που ευνοούν την αγορά ομολόγων αλλά και τις ροές στα αμοιβαία κεφάλαια. Εκτίμηση είναι εξάλλου ότι μπορεί να υπάρξει σαφώς μεγαλύτερη δυναμική στις κεφαλαιουχικές επενδύσεις: «Οι Αμερικανοί μπορούν να επενδύσουν στους εθνικούς πρωταθλητές».

Οι ελληνικοί τομείς που ξεχωρίζουν για την αγορά ως προς τη δυναμική τους είναι πρωτίστως η Ενέργεια, το Real Estate, ο Τουρισμός, ο Αγροδιατροφικός τομέας και τα Logistics. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επενδύει αρκετά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως regional hub που μπορεί να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες, όπως και στην παράμετρο του καταρτισμένου εργατικού δυναμικού – 16% ανεργία και 500.000 που βρίσκονται στο εξωτερικό και δυνητικά θα ήθελαν να επιστρέψουν.

Η εικόνα στην ελληνική χρηματαγορά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει άνοδο 22,8% από το ετήσιο χαμηλό στο τέλος του Ιανουαρίου (743 μονάδες στις 7/1). Πέτυχε ετήσιο υψηλό πάνω από τις 900 μονάδες (913 μονάδες στις 26/4) και τώρα (21/5) βρίσκεται στις 867 μονάδες, δηλαδή 7,2% υψηλότερα από το τέλος του 2020. Οι Mid Cap δείκτες έχουν τις υψηλότερες επιστροφές το 2021.

Η συμμετοχή των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι σταθερή στην περιοχή του 18% τον Απρίλιο 2021 – υψηλότερα από τον Απρίλιο 2020. Από τους 17 τομεακούς δείκτες, οι 15 κερδίζουν το τρέχον έτος. Η ρευστότητα αυξήθηκε για την πλειονότητα των οντοτήτων που διαμορφώνουν τον FTSE/ATHEX Large Cap Index.

Στο μεταξύ, καταγράφεται μείωση στη συμμετοχή των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών στο trading activity της αγοράς (23,9% το 2021, έναντι 24,5% το 2020) και αύξηση στην παρουσία των ξένων επενδυτών (52,3% το 2021, σε σύγκριση με 50,8% το 2020).

 

Πηγή: moneyreview.gr