Η αγορά παραμένει επιφυλακτική στις προβλέψεις για “υπερ-ανάπτυξη” - Σχόλια για την πορεία της ΑΛΦΑ

25 Μαϊου 2021, 17:39 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Η μετοχή της ΑΛΦΑ κατέγραψε αύξηση κατά 1,05% και έφτασε στα 1,0105 ευρώ. Η συμπεριφορά αυτή δε μας ενθουσιάζει.

Κατά την άποψή μας, έχει να κάνει: α) Με την ασάφεια για την τιμή των νέων μετοχών. Μπορεί όλοι να γράφουν ότι θα είναι στο € 1,00, όμως μέχρι να το πει και η διοίκηση, τίποτα δε μπορούμε να λάβουμε ως δεδομένο. Βέβαια, σήμερα, θα ήταν πολύ δύσκολο για τη διοίκηση να ορίσει άλλη τιμή. β) Με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Αυτό ήταν ένα πολύ κακό προηγούμενο, το οποίο δυστυχώς, αρχίζει να γίνεται παράδοση.

 

Αν σέβεται τους μετόχους της, η διοίκηση της τράπεζας, θα πρέπει, ΑΜΕΣΑ να αναφέρει την τιμή της έκδοσης, αφού, καθ΄όσον δε θα υπάρχουν δικαιώματα που θα μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί στη χρηματιστηριακή αγορά και η το διάστημα των εγγραφών θα είναι ελάχιστο, η Τράπεζα θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους μετόχους της να κάνουν τους υπολογισμούς τους  και τις αντίστοιχες αναδιατάξεις στα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να βρουν τα χρήματα για τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Σήμερα, η μετοχή “ταλαιπωρείται” ακριβώς επειδή ο κάθε μέτοχος κανονίζει το τί θα πράξει και όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, ρευστοποιούν.

 

Εκτιμούμε ότι, μετά από μερικές μέρες, θα υπάρξει ζήτηση (έστω και “τεχνητή”) και ότι, η μετοχή θα κινηθεί καλύτερα. Παράλληλα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να κινηθεί κάτω από το € 1,00, αν και σήμερα, για πολύ λίγο, βρέθηκε και στα € 0,9966.

 

Θετική η συμπεριφορά της Σαράντης σήμερα, παρά την φαινομενική πτώση της.

Η μετοχή εμφανίζεται να καταγράφει πτώση κατά 0,06 ευρώ ή -0,68%. Όμως, στην πραγματικότητα, ανέβηκε κατά περισσότερο από 0,15 ευρώ, αφού σήμερα έκοψε το μέρισμα, το οποίο ήταν (καθαρό) 0,21273 ευρώ. Δείτε την ανακοίνωση για την αποκοπή του μερίσματος (εδώ).

Η “ανεπαίσθητη” επίδραση από την κοπή του μερίσματος, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και οι μέτοχοι το “λατρεύουν”, αφού πρακτικά, όλο το μέρισμα έρχεται ως “δώρο”. Η πληρωμή του θα γίνει στις 31/5/2021.

Καθώς έχουμε μετοχές της Σαράντης στο Χαρτοφυλάκιό μας και επειδή δε μπορούμε να έχουμε “κενά” στην αποτίμηση, θεωρούμε ότι, εισπράξαμε το μέρισμα σήμερα, όμως, θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, μόνο κατά την 31/5/2021, οπότε και -όπως κάνουμε πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις- θα αγοράσουμε μετοχές της Σαράντης.

 

Για ακόμη μία φορά, μας προβληματίζει η μετοχή της ΦΡΛΚ. Θεωρούμε απαράδεκτο να υποχωρεί κατά 4,58% σε μία συνεδρίαση. Η διατήρησή της αποδεικνύεται λανθασμένη. Κατά τις επόμενες μέρες, θα δούμε τί θα κάνουμε μ’ αυτή.

 

Γενικά, η πορεία της αγοράς δείχνει μία “κούραση”. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, παρά τον ενθουσιασμό που προβάλλουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, για την ανάπτυξη που ...έρχεται, οι επενδυτές, δεν έχουν “ξεφύγει” και παραμένουν επιφυλακτικοί, αφού η ανάπτυξη του β’ τριμήνου και πάλι δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά, παρά το μεγάλο ρίσκο που πήρε η Κυβέρνηση με το να ανοίξει τα πάντα, χωρίς να επηρεάζεται από την πανδημία, που εξακολουθεί να καλπάζει. Όμως, έπρεπε να πάρει μια απόφαση.

 

Αύριο, θα δημοσιεύσουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους “χρηματιστηριακούς ψύλλους” και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε από τη μέχρι σήμερα έρευνα (θα δημοσιευθεί ως “συνδρομητικό άρθρο”).