ΔΕΗ: Πού κερδίζει και πού χάνει στο α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Axia Ventures

26 Μαϊου 2021, 10:29 | Εισηγμένες Εταιρίες

Ισχυρό ξεκίνημα της χρονιάς αναμένει στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ η Axia Ventures, διατηρώντας την τιμή – στόχο των 15,10 ευρώ, δηλαδή μια απόδοση της τάξεως του 68,9%.

Συγκεκριμένα, οι αναλύτες της ΑΧΙΑ διαβλέπουν ότι, η οδηγία για επαναλαμβανόμενο Ebidta 900 εκατ. ευρώ σ όλη την χρήση του 2021 είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους και υπογραμμίζουν επίσης : την πτώση του μεριδίου αγοράς που θα μειώσει τις πωλήσεις κατά 10% ετησίως, το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος 10%, τις επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ λόγω ρευστότητας αλλά και το βελτιωμένο περιθώριο κέρδους 18,9% το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Axia Ventures αναμένεται ένα καλό ξεκίνημα για την χρονιά με βελτιωμένη ποιότητα κερδών και θετικό momentum οδηγώντας τα λειτουργικά κέρδη σε άνοδο 16% στα 211,2 εκατ. ευρώ.Ενω τα έσοδα εκτιμώνται να διαμορφωθούν χαμηλότερα ετησίως κατά 8,4% λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και της απώλειας μεριδίων αγοράς, η υψηλότερη ίδια παραγωγή ( ιδιαίτερα η υδροηλεκτρική ) και οι χαμηλότεροι όγκοι συναλλαγών μαζί με τα κόστη αποδοτικότητας φαίνεται να περιορίζουν τις επιπτώσεις απο τις αυξήσεις σε καύσιμα, ρύπους CO2 και τις τιμές ενέργειας.

Πτώση ζήτησης ρεύματος - Μειωση Μεριδίου αγοράς στο 64,5% για την ΔΕΗ

Στο τελικό αποτέλεσμα, η Axia Ventures προβλέπει επαναλαμβανόμενες προ φόρων ζημίες στα 9,8 εκατ. ευρώ έναντι 36,7 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2020 με αναφερόμενες ζημίες 7,7 εκατ.. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε πτώση κατά 3,5% σε ετήσια βάση επηρεασμένη από τους περιορισμούς του Lockdown ενώ οι αυξημένοι όγκοι εξαγωγών ρεύματος μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας θα αυξήσουν την συνολική ζήτηση κατά 1% σε ετήσια βάση. Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά μέσο όρο ανήλθε σε 64,5% σε σύγκριση με 70,1% το πρώτο τρίμηνο του 2020, και αναμένεται να μειώσει τις συνολικές πωλήσεις κατά 10% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από τις ενεργειακές πωλήσεις προβλέπονται στα 951 εκατ. ευρώ ( πτώση 8,5% ετησίως ) λόγω των χαμηλότερων όγκων αλλά ελαφρώς υψηλότερων αποτελεσματικότερων τιμών ( δηλαδή ενεργοποίηση της ρήτρας CO2 σε πελάτες υψηλής και μεσαίας τάσης) με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται στα 1,116 δισ. ευρώ (-8,4% ετησίως).

Οι όγκοι παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ φαίνεται να αυξάνονται 30,6% ετησίως ( πάνω απο 1,5 Τwh) κυρίως αντανακλώντας την ανάπτυξη στην παραγωγή απο υδροηλεκτρικά ( άνοδος 249% σε ετήσια βάση σε ομαλοποιημένες υδρολογικές συνθήκες ) και στην παραγωγή φυσικού αερίου ( 58% άνοδος στην πλήρη χρήση της Μονάδας στην Μεγαλόπολη και στο ανταγωνιστικό μίγμα προμήθειας.

Η λιγνιτική παραγωγή φαίνεται να πέφτει κατά 22,3% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή καυσίμων φαίνεται να πέφτει 5,8% σε ετήσια βάση.

Έξοδα – επενδυτικές δαπάνες 100 εκατ. ευρώ

Τα έξοδα για Φυσικό Αέριο και πετρέλαιο εκτιμώνται σε 150 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο ( 25,3% άνοδος ) λόγω των αυξημένων τιμών. Ο συνδυασμός της υψηλότερης παραγωγής, χαμηλότερων όγκων πωλήσεων και η απουσία των υποχρεωτικών δημοπρασίων ΝΟΜΕ, δείχνει να οδηγεί τους όγκους ενεργειακών πωλήσεων και τα κόστη πολύ χαμηλότερα ( εκτιμάται μείωση κατά 48,4% στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 358 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020).

Η Axia επίσης προβλέπει μείωση κατά 10% του μισθολογικού κόστους ενώ συνολικά, εκτιμά ότι οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 905 εκατ. ευρώ, με πτώση κατά 12,7% ετησίως. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμώνται σε 211,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 16% σε ετήσια βάση και το σχετικό περιθώριο κέρδους βελτιωμένο 18,9% έναντι 14,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι αναφερόμενες ζημιές εκτιμώνται σε 7,7 εκατ. ευρώ απο 11 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενω οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι στην ίδια γραμμή με τα προηγούμενα τρίμηνα στα 100 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι βελτιώθηκε η ρευστότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη, η Αxia αναμένει ότι η διοίκηση θα επικεντρωθεί στα λειτουργικά έξοδα, στον πληθωρισμό και τις επιδράσεις , καθώς επίσης και στις δράσεις για να περιοριστεί η ενεργοποίηση της ρήτρας CO2. Eπίσης, θα επικαιροποιηθεί η ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα σ ότι αφορά την κοινή εταιρεία με την RWE.

Συνολικά, η Axia αναμένει ένα δυνατό ξεκίνημα για τη χρονιά ( το πρώτο τρίμηνο εποχικά είναι το πιο αδύνατο ) που θα προσφέρει πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας απέναντι στις επιδράσεις απο το υψηλότερο κόστος Φυσικού αερίου, τους ρύπους και τις ενεργειακές τιμές που αναμένονται να ομαλοποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Δημήτρης Παφίλας