Με ηχηρές απουσίες η γ.σ. της Νίκας

26 Μαϊου 2021, 10:31 | Εισηγμένες Εταιρίες

Με ηχηρές απουσίες η γ.σ. της Νίκας

Η είδηση, στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της αλλαντοβιομηχανίας Νίκα, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Στέφανο, ήταν η απουσία από αυτή του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Είναι η πρώτη φορά, από την ημέρα που η Givenrise Investments Limited που συνδέεται με την Chipita του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλο απέκτησε την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλαντοβιομηχανία, όπου ο ισχυρός άνδρας της Chipita και του Νίκα δεν παρέστη σε γενική συνέλευση της αλλαντοβιομηχανίας.

Ο λόγος της χθεσινής απουσίας του, σύμφωνα με στέλεχος της αλλαντοβιομηχανίας, ήταν ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε την ίδια ώρα διοικητικό συμβούλιο στην Chipita.

Συμπίπτει δε χρονικά με τις πληροφορίες που θέλουν, η Chipita να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις -για κάποιους στην αγορά ολοκληρωμένες- με τον πολυεθνικό όμιλο Mondelez, που θα σημάνει την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει αντίδραση επί του θέματος, από καμμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τι θα γίνει όμως με την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, σε ενδεχόμενη πώληση της Chipita στη Mondelez; Θα εξαιρεθεί από το deal ή θα συμπεριληφθεί σε αυτό; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στη διοίκηση της Νίκας το Capital.gr.

"Δεν είναι κάτι το οποίο εμείς γνωρίζουμε. Είναι θέμα του μετόχου. Συνεχίζουμε business as usual” απάντησε η κ. Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της Νίκας στο Capital.gr.

Η κυρία Οικονόμου αναφερόμενη στην αλλαντοβιομηχανία που διοικεί είπε πως "το turn around της Νίκας είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας”. Σημείωσε πως "ο κλάδος των αλλαντικών έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα και εκεί θα δώσουμε προτεραιότητα”.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου της αλλαντοβιομηχανίας σε προϊοντικές κατηγορίες εκτός του αλλαντικού αλλά και στα plat based προϊόντα "αλλαντικών”.

Αναλύοντας το "ράλι” που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, η CEO της Νίκας αναφέρθηκε σε αντίστοιχες πληθωριστικές πιέσεις που είχαν καταγραφεί το 2019, όταν οι τιμές στο κρέας είχαν αυξηθεί από 50% έως και 100%.

Τότε η Νικάς, όπως είπε η κυρία Οικονόμου, είχε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων. Με την ίδια λογική, δηλαδή της απορρόφησης και όχι της μετακύλισης των ανατιμήσεων των πρώτων υλών στον τελικό καταναλωτή πορεύεται και σήμερα.

"Θα παραμείνουμε συνεπής στην τιμολογιακή πολιτική που έχουμε χαράξει. Οι αναγραφόμενες τιμές σε όλα τα προϊόντα μας είναι οι πιο ανταγωνιστικές που υπάρχουν στην κατηγορία των αλλαντικών”, είπε.

Αναφερόμενη στον ανταγωνισμό και την επαναδραστηριοποίηση της Creta Farms στον κλάδο, είπε πως "μέχρι αυτή τη στιμή δεν έχει καταφέρει να φτάσει (σ.σ. η Creta Farms) τα επίπεδα των προηγούμενων ετών” και συμπλήρωσε "ο καθένας δίνει τη μάχη. Σεβόμαστε τον ανταγωνισμό, δεν τον φοβόμαστε”.

Σήμερα ο μεγαλύτερος "παίκτης” του κλάδου, με μερίδιο κοντά στο 25%, είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ -η Νίκας παράγει για όλους τους μεγάλους λιανέμπορους.

Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα στελέχη της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, εναλλάσσονται με μερίδιο 22-24% ο Υφαντής και ο Νίκας και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Creta Farms με μερίδιο στα επίπεδα του 15-16%.

Σχετικά με το εργοστάσιο της Νίκας στον Άγιο Στέφανο, η κυρία Οικονόμου είπε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες που ελέγχουν το ακίνητο και ότι η αλλαντοβιομηχανία έχει πάρει νέα παράταση στο μισθωτήριο έως το τέλος του 2021.

 

Πηγή: capital.gr

Της Αλεξάνδρας Γκίτση