Περιφέρεια: O μαγικός κόσμος του ΧΑ που υπόσχεται συγκινήσεις αλλά απαιτεί ισχυρά αντανακλαστικά

04 Ιουνίου 2021, 10:47 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιφέρεια: O μαγικός κόσμος του ΧΑ που υπόσχεται συγκινήσεις αλλά απαιτεί ισχυρά αντανακλαστικά

Στο παρελθόν το ράλι της περιφέρειας ήταν πάντα συνδεδεμένο με το τέλος του ανοδικού κύκλου της αγοράς. Με τον όρο περιφέρεια εννοούμε τις εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αυτές που κινούνται σε μια κεφαλαιοποίηση από… μηδέν έως 100 εκατ. ευρώ.

Οι δυσκολίες στο να εντοπιστούν τα χαρτιά που δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες ποικίλουν κατά περίπτωση: Πολλές εταιρείες παρουσιάζουν προβληματική εμπορευσιμότητα, τα θεμελιώδη τους έχουν ελάχιστη προβλεπτική δυνατότητα, οι διοικήσεις ξυπνάνε στραβωμένες και αλλάζουν τη στρατηγική από τη μια μέρα στην άλλη ή απλά αποφασίζουν να βγάλουν την εταιρεία εκτός ταμπλό έναντι ολίγων λεπτών του ευρώ.

Ωστόσο, με την παραμετροποίηση κάποιων ελάχιστων βασικών κριτηρίων προκύπτουν περιπτώσεις που σε ανοδικές αγορές έχουν ισχυρό Beta και άρα καλύτερη απόδοση από την αγορά.

Διότι στα χαρτιά της περιφέρειας το ζητούμενο είναι η υπεραπόδοση, να πληρωθεί δηλαδή ο επενδυτής το κάτι παραπάνω για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά αν το πράγμα στραβώσει θα πρέπει να υπάρχουν ριφλέξ αιλουροειδούς που θα τερματίσουν άμεσα τη θέση αφού το υψηλό ρίσκο σημαίνει και μεγαλύτερες ζημιές.

Έτσι είναι. Αν σας τρομάζει το ρίσκο σταματήστε την ανάγνωση του άρθρου εδώ και επαναπαυθείτε στη σιγουριά του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Τέλεια εταιρεία στην περιφέρεια δεν υπάρχει. Πάντα υπάρχει μια αδυναμία, ένα ντεσού  το οποίο περιορίζει την παρουσία των θεσμικών κεφαλαίων που λειτουργούν και σαν μαξιλαράκι σε περιόδους αδυναμίας.

Από την άλλη πλευρά η επιβίβαση σε ένα εταιρεία που έχει στόρι (Space, Byte, Εκτερ) είτε είναι μια περίπτωση ολικής οργανικής επιστροφής σε κέρδη (Παπουτσάνης, Frigoglass, Μοτοδυναμική) ή υποεκτιμάται σε σχέση με την αξία των παγίων του ενεργητικού (Κλουκίνας) μπορεί να πληρώσει πολλά.

Δεν είναι εύκολη και απλή η πλήρωση κάποιων βασικών κριτηρίων, η εμπειρία έχει δείξει ότι χρειάζεται και λίγη γνώση των προθέσεων της διοίκησης αφού καλά νούμερα δε σημαίνει και ζωντανή παρουσία στο ταμπλό.

Που και που είναι ωραίο να μπαίνει λίγο νίτρο στα καύσιμα που δίνουν ώθηση στις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου. Αρχικά όχι σε μεγάλη ποσότητα διότι το μίγμα γίνεται εκρηκτικό και επικίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά μια καλή επιλογή της περιφέρειας μπορεί να εξελιχθεί σαν ένα success story και να φτάσει ως τον FTSE-25: Πριν από 25 χρόνια, τον Ιούνιο του 1997 η Μυτιληναίος είχε χρηματιστηριακή αξία 57,5 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ 69,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Πίστη 21 εκατ. ευρώ και τα Πλαστικά Θράκης 28,5 εκατ. ευρώ, και ήταν όλες μετοχές της –τότε- μικρής κεφαλαιοποίησης.

10 χαρτιά της περιφέρειας που έχουν ενδιαφέρον

 

Πηγή: liberal.gr