Γερμανία: Ρεκόρ δεκαετίας για τον πληθωρισμό

07 Ιουνίου 2021, 10:24 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Γερμανία: Ρεκόρ δεκαετίας για τον πληθωρισμό

Στο 2,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγαθών, αλλά και παροχής υπηρεσιών.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF o πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτερ εκτιμά ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο και οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.

"Ποτέ στο παρελθόν, αν εξαιρέσουμε τις περιόδους πολέμου, δεν είχαμε πλήρη διακοπή της παραγωγής, διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και κλείσιμο των συνόρων. Η οικονομία δεν μπορεί τώρα να επανέλθει από τη μια μέρα στην άλλη σαν να μη συνέβη τίποτα. Δεν είναι σαν να γυρίζεις διακόπτη. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό που ζούμε τώρα είναι οι επιδράσεις σε μια οικονομία που κατέβασε ρολά και τώρα ξανανοίγει".

"Οι τιμές θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα"

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε τόσο στη Γερμανία, όσο και διεθνώς ότι ανεβαίνουν οι τιμές για ξυλεία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα με αποτέλεσμα να ωθείται προς τα πάνω ο πληθωρισμός. Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου είναι ωστόσο καθησυχαστικός:

"Στο επόμενο διάστημα θα δούμε τις τιμές να επανέρχονται πάνω-κάτω σε κανονικά επίπεδα, μιας και αργά αλλά σταθερά αποκαθίστανται οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Ας μη ξεχνάμε ότι οι τιμές αντιδρούν στην ουσία στο σύστημα πληροφόρησης της οικονομίας της αγοράς, το οποίο διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί. Έτσι η παραγωγή προσαρμόζεται στις νέες τιμές ή διαφορετικά αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η ζήτηση για μέταλλο από προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αυξηθεί και δεν αρκούν οι υπάρχουσες εφοδιαστικές αλυσίδες για να την καλύψουν. Εκεί θα γίνουν αναγκαστικά οι αναγκαίες προσαρμογές".

Ντιρκ Μίλερ, DLF

Πηγή: capital.gr