Ειδικό φορολογικό έλεγχο από το Δημόσιο στην Attica bank – Τι περιλαμβάνει η πρόταση για το DTC – Θα απαιτηθούν 300 εκατ

07 Ιουνίου 2021, 10:29 | Τράπεζες

Ειδικό φορολογικό έλεγχο από το Δημόσιο στην Attica bank – Τι περιλαμβάνει η πρόταση για το DTC – Θα απαιτηθούν 300 εκατ

Στους θεσμούς θα υποβάλλει στις 7 ή 8 Ιουνίου 2021 την πρόταση για την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στην Attica bank, το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση, πτυχές της οποίας παρουσιάζει το bankingnews, περιλαμβάνει πλήθος παραμέτρων για το πώς ενεργοποιείται το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καθοριστεί η τελική κεφαλαιακή ανάγκη της Attica bank.

Έως σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή δεν έχει δώσει στοιχεία στο υπουργείο οικονομικών για το ύψος της πραγματικής ζημίας της Attica bank και πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί.

Ωστόσο με βάση πληροφορίες του bankingnews θα σημειωθούν τα εξής

1)Στις 2 Σεπτεμβρίου η γενική συνέλευση της Attica bank η οποία θα εγκρίνει όλες τις οικονομικές καταστάσεις, το ύψος της κεφαλαιακής ανάγκης ενώ θα δοθεί προθεσμία δύο μηνών μετά την γενική συνέλευση για την ενεργοποίηση του DTC.

2)Η ενεργοποίηση του DTC στην Attica bank θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου 2021.

Ποιο το ύψος του DTC που θα ενεργοποιηθεί;

3)Το ύψος του DTC που θα ενεργοποιηθεί δεν θα λάβει υπόψη το συνολικό ύψος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης δηλαδή τα 421 εκατ αλλά την ζημία του 2020 δηλαδή τα -306 εκατ ευρώ.

Το DTC που αναλογεί σε αυτή την ζημία είναι 74 εκατ καθώς ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι 24%.

Ωστόσο με το DTC το ελληνικό δημόσιο δεν θα εισφέρει νέα κεφάλαια, η ενεργοποίηση του DTC σημαίνει ότι το δημόσιο θα αποκτήσει μετοχές επί των τίτλων που θα εκδοθούν άπαξ και θα υλοποιηθεί αύξηση μόνο υπέρ του δημοσίου.

Πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Attica bank; - Τουλάχιστον 300 εκατ

4)Πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Attica bank άπαξ και γνωρίζουμε ότι τα 206 εκατ κεφάλαια που εμφανίζει δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Η Attica bank υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Επίσης γνωρίζουμε ότι ακόμη κρύβει μεγάλες ζημίες που εκτιμάται ότι φθάνουν ακόμη τα 300 εκατ ευρώ.

Με βάση αυτές τις πράξεις προκύπτει ότι θα χρειαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επενδύσει 300 εκατ νέα κεφάλαια στην Attica bank ώστε να την ανακεφαλαιοποιήσει καθώς η Attica bank έχει χρεοκοπήσει και κεφαλαιακά και ως επιχειρηματικό μοντέλο.

Το ελληνικό δημόσιο θα διεξάγει ειδικό φορολογικό έλεγχο

5)Το ελληνικό δημόσιο θα διεξάγει ειδικό φορολογικό έλεγχο στην Attica bank με διττό στόχο αφενός να διαπιστώσει εάν έχουν αποκρυβεί ζημίες, αφετέρου να διαγνώσει το ύψος των πραγματικών ζημιών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μη συνεργάσιμη με το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα της Attica bank.

Έως σήμερα δεν έχει ενημερώσει πόσες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank.

Χρειάζεται ειδικός έλεγχος ή AQR

6)Η Attica bank λόγω των ζημιών που έχει εμφανίσει χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προυποθέτει είτε να διεξαχθεί ειδικός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε να διεξαχθεί AQR δηλαδή έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν διεξαχθεί AQR και προκύψει αρνητική καθαρή θέση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η BRRD και το bail in όπου μέτοχοι και ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να ανακεφαλαιοποιήσουν την Attica bank πριν φθάσει το bail in στους καταθέτες.

Το επιχείρημα αυτό δεν είναι βάσιμο γιατί ούτως ή άλλως η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια -0,3% αλλά η πραγματική αρνητική καθαρή θέση είναι -6%.

Συμπέρασμα

Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank περιλαμβάνει δύο άξονες.

Την ενεργοποίηση του DTC για 74 εκατ ευρώ

Κεφαλαιακή ενίσχυση 300 εκατ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα περιλαμβάνουν επίσης δύο άξονες.

Θα αντικατασταθεί η διοίκηση της Attica bank

Θα πωληθεί η Attica bank στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της, με πιθανότερο σενάριο αυτό να υλοποιηθεί κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του α΄ 6μήνου 2022.

Η πορεία της Attica bank είναι προδιαγεγραμμένη… ανακεφαλαιοποίηση και ακολούθως ιδιωτικοποίηση και όλα αυτά σε διάστημα 10-12 μήνες από σήμερα.

 

Πηγή: bankingnews.gr