Η ΕΕ έδωσε την τελική έγκριση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

07 Ιουνίου 2021, 15:01 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Η ΕΕ έδωσε την τελική έγκριση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα το εμβληματικό ταμείο για την απεμπλοκή του μπλοκ από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία των κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στα μέλη να αρχίσουν να λαμβάνουν χρήματα.

Το ύψους 17,5 δισ. ευρώ Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) συνδυάζει χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης COVID-19.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα και για την αποφυγή της αύξησης των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από σχέδια για κλείσιμο των τομέων άνθρακα και σχιστολιθικού πετρελαίου ή άλλων βιομηχανιών υψηλών εκπομπών αερίων άνθρακα. Θα υποστηρίξει έργα όπως η διαχείριση κλεισίματος ανθρακωρυχείων και η επανεκπαίδευση εργαζομένων.

Η αντικατάσταση τομέων με υψηλή εκπομπή αερίων άνθρακα με "πράσινες" βιομηχανίες και θέσεις εργασίας είναι το κλειδί για να τεθεί η ΕΕ σε καλό δρόμο για τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τη Δευτέρα τον κανονισμό για το ΤΔΜ, το τελευταίο εμπόδιο πριν αυτό τεθεί σε ισχύ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ενέκρινε τον περασμένο μήνα.

"Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε εταιρείες και εργαζόμενους σε τοπικό επίπεδο", δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός σχεδιασμού Nelson de Souza. Η Πορτογαλία προεδρεύει στις συνεδριάσεις των υπουργών της ΕΕ έως τον Ιούλιο.

Για να λάβουν χρήματα, οι χώρες πρέπει να υποβάλουν σχέδια προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνοντας πώς θα χρησιμοποιήσουν τα μετρητά για μετάβαση σε πιο "πράσινες" βιομηχανίες.

Η Πολωνία είναι καθ' οδόν για το μεγαλύτερο μερίδιο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Και οι τρεις έχουν περιοχές εξόρυξης άνθρακα.

Η Επιτροπή προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η πολωνική περιοχή της Μπογκατίνιας δεν θα λάβει χρηματοδότηση εάν η κυβέρνηση προωθήσει ένα σχέδιο για να διατηρήσει το ανθρακωρυχείο Turow ανοιχτό μέχρι το 2044.

Τα χρήματα του ΤΔΜ δεν μπορούν να δαπανηθούν για πυρηνική ενέργεια ή ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή είχε προτείνει τη διάθεση 40 δισ. ευρώ στο ΤΔΜ, αν και το ποσό μειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με τον προϋπολογισμό του μπλοκ.

 

Πηγή: capital.gr