Πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με 200 ή 300 εκατ – Τα warrants δεν θα επιφέρουν dilution στους μετόχους

09 Ιουνίου 2021, 09:34 | Τράπεζες

Πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με 200 ή 300 εκατ – Τα warrants δεν θα επιφέρουν dilution στους μετόχους

Μετά από 1 δισεκ. ευρώ χαμένων κεφαλαίων και ζημιών η Attica bank και με την νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να διασωθεί γιατί ως εναλλακτική επιλογή τράπεζας έχει αποτύχει.

Η πρόταση των σχεδόν 20 σελίδων για την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης έχει σταλεί στους θεσμούς και στα αρμόδια όργανα στην ΕΕ ώστε να αξιολογηθεί από τις 7 Ιουνίου 2021 όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει το bankingnews.

H πρόταση της κυβέρνησης όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί περιλαμβάνει τα εξής:

1)Θα διεξαχθεί ειδικός φορολογικός έλεγχος από το υπουργείο οικονομικών στην Attica bank από αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος της κεφαλαιακής ανάγκης της τράπεζας.

2)Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα χωριστεί δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος αφορά την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Όπως διεξοδικά και αναλυτικότατα έχει παρουσιάσει το bankingnews το DTC θα καθοριστεί όχι με βάση το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των 421 εκατ ευρώ αλλά της ζημίας που κατέγραψε η Attica bank τα 306,41 εκατ.

Ωστόσο στον νόμο ορίζεται ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι οικονομικές καταστάσεις και να επικυρωθούν από την Γενική Συνέλευση.

Θα πρέπει λοιπόν να αποσαφηνιστεί τελική ζημία.

Όμως με όρους 2020 και της ζημίας των 306,41 εκατ ευρώ προκύπτει DTC 74 εκατ (το 24% που είναι ο φορολογικός συντελεστής επί των 306 εκατ ευρώ =74 εκατ).

Τα 74 εκατ δεν είναι νέο κεφάλαιο, το DTC ακόμη και όταν ενεργοποιείται δεν προσθέτει νέο κεφάλαιο, απλά το δημόσιο αποκτάει μετοχές που αναλογούν σε 74 εκατ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Attica bank ανέρχεται σε 78 εκατ οπότε το dilution από το σκέλος αυτό είναι σχεδόν 50% για τους μετόχους.

Για τα 78 εκατ με βάση παλαιό νόμο θα μπορούσαν να εκδοθούν warrants αντί για μετοχές που θα μεταφερθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπάρχει όμως και το δεύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης που είναι και το πιο σημαντικό.

Η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα και σίγουρα χρειάζεται κεφάλαια.

Υπάρχουν οι εξής εκτιμήσεις

  • Η Attica bank χρειάζεται 200 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια (κοντά στις πραγματικές ανάγκες)
  • Η Attica bank χρειάζεται 300 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια (κοντά στις πραγματικές ανάγκες)
  • Η Attica bank χρειάζεται μόλις 50 εκατ νέα κεφάλαια (πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες)
  • Η Attica bank χρειάζεται 500 εκατ νέα κεφάλαια (οριστική εξυγίανση).

Από τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί, ορισμένοι υποστηρίζουν τα 200 εκατ αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Attica bank χρειάζεται τουλάχιστον 300 εκατ νέα κεφάλαια.

3)Στο σκέλος της ενίσχυσης με νέα κεφάλαια της Attica bank θα πραγματοποιηθεί με αύξηση κεφαλαίου 200 ή 300 εκατ ευρώ ή θα εκδοθούν warrants;

Η λογική λέει ότι εάν επενδυθούν νέα κεφάλαια μόνο μια συνταγή υπάρχει, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές καμία άλλη λύση δεν υπάρχει.

Μόνο από την ενεργοποίηση του DTC η Attica bank κεφαλαιακά δεν διασώζεται, απαιτούνται και νέα κεφάλαια 200 με 300 εκατ.

Η άποψη πολύ έμπειρου τραπεζίτη είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί 500 εκατ κεφάλαια για να εξυγιανθεί πλήρως αλλά σίγουρα και τα 300 εκατ αύξηση είναι σημαντικό βήμα.

4)Η κρατικοποίηση της Attica bank και ακολούθως η ιδιωτικοποίηση δεν μεταβάλλει την τραγική χρηματοοικονομική εικόνα που παρουσιάζει η τράπεζα με PPΙ δηλαδή προ προβλέψεων έσοδα 72.000 ευρώ πραγματικά εκπληκτική η αποτυχία της τράπεζας.

Η θέση του bankingnews

Η άποψη μας είναι η εξής:

Μετά από 1 δισεκ. ευρώ χαμένων κεφαλαίων και ζημιών η Attica bank και με την νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να διασωθεί γιατί ως εναλλακτική επιλογή τράπεζας έχει αποτύχει.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία και ειδικά το ΤΣΜΕΔΕ επίσης απέτυχε, καθώς επένδυσε στην Attica bank η οποία οδήγησε το Ταμείο σε μεγάλες ζημίες.

Το ΤΣΜΕΔΕ γνώριζε για τις ζημίες αυτές, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ έχει πραγματοποιήσει από τις πλέον αποτυχημένες επενδύσεις στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων, φαίνεται ότι οι μηχανικοί έχουν πολλά λεφτά για πέταμα.

 

Πηγή: bankingnews.gr