Το κύριο εμπόδιο για έναν παγκόσμιο φόρο στις εταιρείες είναι η Ευρώπη

09 Ιουνίου 2021, 09:57 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, γνωστές ως φορολογικοί «παράδεισοι», έχουν άλλη άποψη.

Η συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου φαίνεται να φέρνει στο αποκορύφωμά της τη βαθιά μάχη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου από την μια βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ενώ από την απέναντι πλευρά στέκονται η  Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και άλλες χώρες.

Αν και οι μικρότεροι εταίροι της ΕΕ στο επίκεντρο μιας μακρόχρονης διαμάχης για τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα τους, καλωσόρισαν τη συμφωνία της Ομάδας των Επτά, στις 5 Ιουνίου, για έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15%, ορισμένοι είναι σκεπτικοί ως προς το κατά πόσο θα μπορέσει να επιβληθεί και να εφαρμοστεί εν τέλει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάλευε εδώ και πολύ καιρό να επιτύχει μια συμφωνία εντός του μπλοκ για κοινή προσέγγιση στη φορολογία - μια ελευθερία που προστατεύεται με ζήλο από τα 27 μέλη της, τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρότερα.

«Οι παραδοσιακοί αρνητές μιας ευρωπαϊκής φορολογίας προσπαθούν να διατηρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές τους, περισσότερο ή λιγότερο, όπως συνήθως», εξηγεί η Ρεμπέκα Κρίστι από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο Πασκάλ Ντόνοχοου, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, υποδέχθηκε με ένα χλιαρό καλωσόρισμα τη συμφωνία των πλούσιων χωρών της G7, η οποία πρέπει ούτως ή άλλως να εγκριθεί από μια πολύ ευρύτερη ομάδα.

«Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των μικρών και μεγάλων χωρών», έγραψε στο Twitter, υπενθυμίζοντας τις «139 χώρες» που απαιτούνται για μια ευρύτερη διεθνή συμφωνία.

Και ο Χανς Βίλμπριφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σημείωσε επίσης στο Twitter ότι η χώρα του υποστηρίζει τα σχέδια της G7 και είχε ήδη λάβει μέτρα για να σταματήσει την φοροαποφυγή.

Αν και αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει ιδιωτικά χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Κύπρος, μια δημόσια καταγγελία τους θα ήταν πολιτικά φορτισμένη ενέργεια και έτσι η μαύρη λίστα με τα «μη συνεργαζόμενα κέντρα» δεν περιλαμβάνει τους φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ.

Οι τελευταίοι έχουν «ανθίσει», προσφέροντας στις εταιρείες χαμηλότερα επιτόκια και τη δυνατότητα να καταγράφουν κέρδη χωρίς να έχουν σημαντική παρουσία εκεί.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr