Alpha Bank: Με εξασφαλισμένη πλειοψηφία οδεύει προς τη γενική συνέλευση

11 Ιουνίου 2021, 10:23 | Τράπεζες

Alpha Bank: Με εξασφαλισμένη πλειοψηφία οδεύει προς τη γενική συνέλευση

Έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 50%+1 μετοχών για την έγκριση της ΑΜΚ ακόμα και εάν την καταψηφίσει ο Τζον Πόλσον.

Έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία των 50%+1 μετοχών που απαιτείται για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ οδεύει η Alpha Bank προς την  έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων  που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.

Η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας απομακρύνει την προοπτική η ΑΜΚ να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και αν ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Τζον Πόλσον καταψηφίσει στην έκτακτη γενική συνέλευση την αύξηση. Ο Τζον Πόλσον ελέγχει ποσοστό 6,42% της Alpha Bank και σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θεωρεί την ΑΜΚ περιττή και ως εκ τούτου προτίθεται να μην την εγκρίνει.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε κάθε (αρχική ή επαναληπτική) συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης έχει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατέχει τη μετοχική ιδιότητα κατά την ημερομηνία καταγραφής, που έχει οριστεί για σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου και προκειμένου οι μέτοχοι να διατηρήσουν την αξία της συμμετοχής τους, θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με αντίστοιχο ποσό.

Στο μετοχολόγιο της τράπεζας περιλαμβάνονται ισχυροί θεσμικοί επενδυτές όπως The Vanguard Group με 3,50%, το Norges Bank Investment Managemet με 3,20%, η Capital Research and Management Company με 3,19%, η  BlackRock με 2,94%, η Amundi Asset Management με 2,07%, το Pension Mutual Fund Management Company με 2,06%, η Somerset Capital Management με 1,77% και με μικρότερα ποσοστά το Odey Asset Management, η Charles Schwab Investment Management, το Dimensional Fund Advisors, η RBC Global Asset Management, η Baring Asset Management Limited, το Russell Investment Management, η Mirae Asset Global Investments και η Schroder που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της πάνω από 5%.

Η διοίκηση της Alpha Bank υπεραμύνεται του επιχειρηματικού σχεδίου με την επωνυμία Tomorrow, μέσω του οποίου «υπόσχεται» διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10% το 2024 (και 7% το 2023) και δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2023.

Στο πλαίσιο της ΑΜΚ πραγματοποιεί σειρά επαφών με εγχώριους και ξένους επενδυτές, στοχεύοντας στην προσέλκυση και νέων επενδυτών, που θα μπορούν να κατοχυρώσουν προτιμησιακό δικαίωμα στην αύξησης εφόσον είναι ήδη μέτοχοι.

Το στρατηγικό σχέδιο υπηρετεί τον στόχο στήριξης της πιστωτικής επέκτασης κατά 8 δισ. ευρώ έως το 2024 και μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο, διατηρώντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 16,5%.



ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: Moneyreview.gr