Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα δια χειρός ΕΚΤ

11 Ιουνίου 2021, 13:42 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα δια χειρός ΕΚΤ

Σε... μαζικό ράλι έχει ωθήσει τα ομόλογα της ευρωζώνης η απόφαση και ανακοίνωση χθες της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει για ένα ακόμη τρίμηνο τις σημαντικά αυξημένες αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα PEPP, βάζοντας έτσι και επίσημο τέλος στα σενάρια περί tapering από το καλοκαίρι και μετά.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας με απανωτές τους δηλώσεις είχαν φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να ηρεμήσουν τα νερά των αγορών και να τονίσουν ότι είναι πρόωρο ακόμη να αλλάξει η στρατηγική της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο το επίσημο "όχι" της Λαγκάρντ σε αυτό το ενδεχόμενο, ενίσχυσε τις διαθέσεις των επενδυτών για τα ομόλογα της περιοχής, έστω και εάν τρία από τα 25 μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ ήταν υπέρ του tapering από τώρα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πάντως ότι δεν είχε συζητηθεί το μέλλον του PEPP πέρα από το επόμενο τρίμηνο και ότι το Δ.Σ δεν είχε συζητήσει ακόμη τι θα συμβεί μετά τον επόμενο Μάρτιο όταν το PEPP πρόκειται να λήξει.

Στο ράλι αυτό βοηθά και το γεγονός ότι οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει αρκετά και διαμορφώνονται πλέον στο 1,4% από 1,7% που είχαν αγγίξει τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, το 10ετές ελληνικό ομόλογο, το οποίο αυτή την εβδομάδα επανέκδωσε το Ελληνικό Δημόσιο, αυξάνοντας το μέγεθος στα 6 δισ. ευρώ και καταλήγοντας έτσι να αποτελεί το μεγαλύτερο ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου και το ultimate benchmark, καταγράφει σήμερα ισχυρό ράλι, με την απόδοση του να σημειώνει βουτιά κατά 6,7% και στο 0,758%.
Έντονη είναι η "βουτιά" στα yields και της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας, με την Ιταλία να "ισοφαρίζει" πλέον την Ελλάδα, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θεωρείται καλή εξέλιξη καθώς το αρνητικό spread που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα με το yield στο ελληνικό να είναι χαμηλότερο από εκείνο του ιταλικού ήταν προϊόν στρέβλωσης στην αγορά λόγω της έλλειψης ουσιαστικά ελληνικών ομολόγων στην αγορά. Η απόδοση στο 10ετές ιταλικό ομόλογο κινείται στο 0,756% με πτώση της τάξης του 6%, ενώ στο 0,363% με πτώση 8% κινείται το πορτογαλικό 10ετές και στο 0,363% το ισπανικό 10ετές με βουτιά της τάξης του 9%. Στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση για το 2021 οδεύουν τα 10ετή γερμανικά ομόλογα με την απόδοση να υποχωρεί στο -0,28% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου.

Ανάλογα ισχυρή είναι η πτώση των αποδόσεων –και η αύξηση των τιμών– στους ελληνικούς τίτλους όλων των διαρκειών. Ενδεικτικά, πτώση 5% σημειώνει η απόδοση στο 15ετές ομόλογο και διαμορφώνεται το 0,941%, ενώ στο 0,025% κινείται η απόδοση στο 5ετές με πτώση άνω του 50%.

Όπως σημειώνει η Oxford Economics, το αμετάβλητο guidance σχετικά με τον ρυθμό των αγορών PEPP είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ΕΚΤ αξιολογεί την αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες ως μεταβατική και ότι είναι έτοιμη να αποτρέψει την πρόωρη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτό το μήνυμα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους "μετάδοσης" από τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ περιορίζοντας σημαντικά πλέον την ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Τώρα που η επόμενη πιθανή ανακοίνωση για tapering έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, το περιβάλλον της μεγάλης αρνητικής καθαρής προσφοράς (το δεύτερο εξάμηνο του έτους) μπορεί να παρέχει στους επενδυτές την άνεση να τοποθετηθούν και πάλι στην αγορά, όπως σημειώνει η BofA. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο επόμενο διάστημα και η ηρεμία αυτή ευνοεί τα carry trades.  "Η μεγάλη ανοδική αναθεώρηση της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του 2021 παρέχει επίσης κάποιο μαξιλάρι, από την άποψη του αντίκτυπου που μπορούν να έχουν τα καλύτερα δεδομένα στην πορεία των αγορών της ΕΚΤ υπό το PEPP, όπως προσθέτει η BofA.


Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr