Επιταχύνθηκε η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας για τον Απρίλιο

11 Ιουνίου 2021, 13:59 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Επιταχύνθηκε η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας για τον Απρίλιο

Η ανάκαμψη της βρετανική οικονομίας από την πανδημία επιταχύνθηκε τον Απρίλιο καθώς τα μέτρα lockdown σταδιακά χαλάρωσαν και η παραγωγή κατέγραψε ρεκόρ 27,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020 όταν ο ιός μαινόταν ανεξέλεγκτος.

Τα στοιχεία την Παρασκευή από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS) έδειξαν ταχεία ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών καθώς οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις λιανικής και φιλοξενίας άνοιξαν τις πόρτες τους μετά από μήνες και τα σχολεία άρχισαν να επαναλειτουργούν πλήρως.

Η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3% από μήνα σε μήνα τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Ιούλιο, ανέφερε το ONS, και λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις του Reuters για αύξηση 2,2%.

Ωστόσο, η βρετανική οικονομική παραγωγή παρέμεινε 3,7% κάτω από το επίπεδό της τον Φεβρουάριο του 2020, προτού η πανδημία οδηγήσει σε εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, δήλωσε ο ONS.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να άρει πλήρως τους περιορισμούς στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου, μετά από μία ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία. Ωστόσο φαίνεται πως τα σχέδιά του θα αναβληθούν προσωρινά λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Delta, γνωστής και ως ινδικής.

Η ανάπτυξη του Απριλίου ήρθε παρά την απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,3%, αντανακλώντας και την έλλειψη τσιπ ημιαγωγών για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 3,4% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο - πάνω από όλες τις προβλέψεις του Reuters που έδειξαν αύξηση 2,8%.

Το άνοιγμα των σχολείων πρόσθεσε 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ τον Απρίλιο, ενώ ο τομέας λιανικής και χονδρικής πρόσθεσε 0,9 εκατοστιαίες μονάδες, ανέφερε το ONS.

Ο τομέας των κατασκευών μειώθηκε επίσης απροσδόκητα κατά 2,0% τον Απρίλιο - αν και το ONS είπε ότι ακολούθησε ένα υψηλό άλμα 5,8% τον Μάρτιο.

«Τα σημερινά στοιχεία είναι μια πολλά υποσχόμενη ένδειξη ότι η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας το 2021 σε 7,25% από την εκτίμηση του Φεβρουαρίου που έκανε λόγο για 5,0%.

 

Πηγή: naftemporiki.gr