Η νέα γενιά επενδυτών δεν έχει δει άνοδο

16 Ιουνίου 2021, 16:20 | Χ&Α - 229

Η νέα γενιά επενδυτών δεν έχει δει άνοδο

Στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο, ως “φαινόμενο” απέκτησε μαζικότητα, μόνο μετά από το 1990. Λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν βιώσει τις “δόξες” του 1973 ή τα “πέτρινα χρόνια” του μεγαλύτερου μέρους της δεκαετίας του 1980. Έτσι, όσοι -ανάμεσα σ’ αυτούς και εγώ- ασχοληθήκαμε με την αγορά τη δεκαετία του 1990, δεν είχαμε βιώσει κάποια σοβαρή χρηματιστηριακή πτώση. Και ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι, οι αφύσικα υψηλές τιμές που σχηματίζονταν, θα μπορούσαν, κάποια στιγμή, να καταρρεύσουν. Και ίσως, στο γεγονός αυτό, οφείλεται και η υπερβολή του 1999 και η κατάρρευση που -φυσιολογικά- ακολούθησε.

Σήμερα, διαπιστώνουμε ακριβώς το αντίθετο. Η νέα γενιά των επενδυτών, αυτοί που ασχολήθηκαν με το Χρηματιστήριο μετά το 2000, ουσιαστικά, δεν έχουν δει άνοδο. Συνηθισμένοι να βλέπουν το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί, ή τις σύντομες ανόδους να ακολουθούνται από παρατεταμένες και μεγαλύτερες πτώσεις, δε γνωρίζουν, αλλά και ούτε μπορούν να φανταστούν, το ύψος που μπορεί να φτάσει η τιμή μιας μετοχής σε μία σημαντική άνοδο, ή την πορεία ανόδου μιας μετοχής προς την υπερβολή, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου “χρηματιστηριακού παραλογισμού”.

Επί χρόνια, η πλειοψηφία των μετοχών είχε τιμή χαμηλότερη του € 1,00 (το 2016, δηλαδή κατά το έτος που ο Δείκτης βρέθηκε στις 440 μονάδες), το 68,1% των μετοχών είχε τιμή κάτω του € 1,00, το 2017, μειώθηκε σε 59,3%. Σήμερα το ποσοστό των μετοχών με τιμή κάτω του € 1,00 είναι 25,8%. Όμως, στα τέλη του 1999 (το έτος της χρηματιστηριακής “φούσκας”), μόλις το 2,1% των μετοχών είχε τιμή μικρότερη των 340,75 δραχμών, δηλαδή μικρότερη του € 1,00.

Ένας νέος επενδυτής δύσκολα μπορεί να δεχτεί ότι μία μετοχή έχει τιμή πάνω από € 10,00. Και όταν τη βλέπει, του φαίνεται “ακριβή”. Το 2016, μόλις 14 μετοχές (το 6,6% του συνόλου), είχαν τιμή πάνω από € 10,00. Το 1999, το ποσοστό αυτό ήταν 87,5%.

Το ότι οι νέοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη βιώσει μία μεγάλη άνοδο, σε συνδυασμό με την αρνητική φήμη που -δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία- απέκτησε το Χρηματιστήριο κατά την τελευταία 20ετία, τους κάνει διστακτικούς να προσεγγίσουν το χώρο και να πιστέψουν σ’ αυτόν.

Έτσι, ενώ η αγορά έχει αλλάξει κατεύθυνση, ήδη από το 2016 με 2017 και ενώ η τιμή του Δείκτη έχει διπλασιαστεί και οι τιμές πολλών μετοχών έχουν πολλαπλασιαστεί, τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα για τον αριθμό των ενεργών επενδυτών, παραμένουν απογοητευτικά. Ο κόσμος εξακολουθεί να διστάζει. Ή πιστεύει ότι, άνοδος είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 900  μονάδες. Και όμως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, τα χρηματιστηριακά κέρδη ήταν, για τις περισσότερες μετοχές, εξαιρετικά μεγάλα!

Για όσους δεν έζησαν την εποχή του 1990, ο μόνος τρόπος για να αντιληφθούν τί ακριβώς σημαίνει ένα “χρηματιστηριακό πάρτι” ή μία “χρηματιστηριακή φούσκα”, είναι να διαβάσουν χρηματιστηριακή ιστορία. Όμως, τα κείμενα της χρηματιστηριακής ιστορίας, ιδίως των τελευταίων δεκαετιών, είναι περιορισμένα, αλλά και επιφανειακά, με την έννοια ότι περιορίζονται στα γνωστα και “τετριμμένα”. Το γεγονός αυτό, δίνει μεγάλη αξία στο ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, το οποίο, μετά από επίπονη έρευνα πολλών ετών, διαθέτει δικά του ιστορικά αρχεία, τα οποία επεξεργάζεται και συχνά δημοσιεύει άρθρα που βοηθούν τους αναγνώστες του, να μάθουν τί και γιατί γινόταν στο παρελθόν. Επειδή, στα χρηματιστήρια, όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, το “σήμερα” είναι συνάρτηση.

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.