ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: “Vision 25”: Ο εταιρικός μετασχηματισμός - μονόδρομος για το μέλλον της εταιρίας

16 Ιουνίου 2021, 11:00 | Χ&Α - 229

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: “Vision 25”: Ο εταιρικός μετασχηματισμός - μονόδρομος για το μέλλον της εταιρίας

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

“Vision 25”: Ο εταιρικός μετασχηματισμός - μονόδρομος για το μέλλον της εταιρίας

 

Απαραίτητος είναι πλέον ο εταιρικός μετασχηματισμός, μετά από 25 χρόνια, για την Ελληνικά Πετρέλαια. Η λύση αυτή είναι μονόδρομος, για την εταιρία, αν θέλει να συνεχίσει να απασχολεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, εξήγησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού με τίτλο “Vision 2025”,  το οποίο σηματοδοτεί και την λήξη του πενταετούς επενδυτικού πλάνου που είχε ξεκινήσει η εταιρία.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες: α) επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής για το ESG (Environmental, Social, Governance), β) αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, γ) αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης, δ) καθιέρωση μιας κατάλληλης εταιρικής δομής και ε) υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας.

 

Ο τρίτος άξονας του Vision 2025, μπήκε ήδη σε εφαρμογή, μέσω της έγκρισης των θεμάτων της Έκτακτη Γενική Συνέλευσης (δείτε εδώ), που πραγματοποιήθηκε την 28/5/2021. Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης, προέβλεπαν την εναρμόνιση της εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τον Ν. 4706/2020 με τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού και την έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το τελευταίο θέμα τα 4 από τα 11 μέλη της Διοίκησης θα διορίζονται από το Δημόσιο.

 

Επόμενος σημαντικός παράγοντας για τον σταδιακό μετασχηματισμό του ομίλου είναι η αλλαγή στην εταιρική δομή. Η αλλαγή αυτή θα προκύψει μέσω της δημιουργίας μιας εταιρείας Συμμετοχών (holding), η οποία θα περιλαμβάνει την ΕΛ.ΠΕ. Διύλιση, την ΕΚΟ (λιανική εμπορία καυσίμων), την Elpedison (φυσικό αέριο και ρεύμα) και την ΕΛ.ΠΕ ανανεώσιμες. Το εγχείρημα αυτό, αναμένεται να προταθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021

 

Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, ο στόχος της εταιρίας είναι να βελτιώσει τους δείκτες ESG και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030. Το 20% της μείωσης των εκπομπών θα προέρχεται από την αντιστάθμιση των εκπομπών λόγω της αύξησης των ΑΠΕ, ενώ το 30% θα προέρχεται από την απανθρακοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής. Επίσης, η εταιρία θα στοχεύσει στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα τελικά προϊόντα και θα συμβάλει στην κυκλική οικονομία μέσω της ανάπτυξης υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσω των βιώσιμων πρώτων υλών και μέσω της ανακύκλωσης πλαστικών.

 

Ο δεύτερος άξονας, συμπληρώνεται από ένα επιθετικό επενδυτικό πλάνο, στο οποίο το 50% θα αφορά επενδύσεις σε καθαρά καύσιμα, μειώνοντας έτσι το ρυπογόνο αποτύπωμα της διύλισης και των υγρών καυσίμων και το υπόλοιπο 50% θα αφορά επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Διοίκησης, κατά την περίοδο του επενδυτικού πλάνου “Vision 2025” έχουν υπολογιστεί επενδύσεις ύψους € 1,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το 2030, ο στόχος για το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα 2GW.

 

Τέλος, η υλοποίηση των ανωτέρω θα επαναδιατυπώσουν την εταιρική ταυτότητα του ομίλου, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται η κύρια δραστηριότητα - τα ρυπογόνα καύσιμα θα αντικαθίστανται με πιο “καθαρές” μορφές ενέργειας-  και χωρίς να εγκαταλείπονται τα σήματα ΕΛ.ΠΕ και ΕΚΟ.

 

Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε ότι, ο μετασχηματισμός του Ομίλου, είναι μονόδρομος για την επιβίωση της εταιρίας, αφού το μέχρι σήμερα βασικό αντικείμενο λειτουργίας της (ορυκτά καύσιμα και παράγωγά τους) κινδυνεύει, γίνεται πιο ακριβό στη διαχείριση και εκμετάλλευση, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό και βρίσκεται στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Θα μπορέσει όμως να μετασχηματιστεί; Και με τί ρυθμό; Και ποιό κόστος; Η εμπειρία έχει δείξει ότι, ναι μεν οι μετασχηματισμοί συχνά πετυχαίνουν, όμως, οι εταιρίες βιώνουν μία αρκετά σημαντική μεταβατική περίοδο και “αναστάτωση” στα κόστη παραγωγής και λειτουργίας, η οποία εμφανίζεται στα αποτελέσματα για μακρύ χρονικό διάστημα. Συνεπώς, είμαστε υποστηρικτικοί προς τις αποφάσεις της εταιρίας, όμως παραμένουμε επιφυλακτικοί από επενδυτικής πλευράς.

 

Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου εδώ, την εταιρική παρουσίαση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.