ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Νέες εγκαταστάσεις με την ελπίδα βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους

16 Ιουνίου 2021, 11:40 | Χ&Α - 229

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Νέες εγκαταστάσεις με την ελπίδα βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους

 

 

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

Νέες εγκαταστάσεις με την ελπίδα βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους


Κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, της εταιρίας Καραμολέγκος Α.Ε, πέραν των τυπικών θεμάτων (δείτε εδώ), εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους € 0,01 ανά μετοχή (εδώ).  Να υπενθυμίσουμε πως η εταιρία διένειμε μέρισμα πέρσι, επίσης ύψους € 0,01 ανά μετοχή ενώ νωρίτερα είχε διανείμει μέρισμα, τελευταία φορά το 2016, € 0,01 ανά μετοχή.

Η εταιρία διακρίνοντας τις ανάγκες αλλά και τις ευκαιρίες που υπήρχαν στην αγορά του συσκευασμένου, τυποποιημένου ψωμιού, αποφάσισε να ξεκινήσει μία σημαντική επένδυση η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή μιας παραγωγικής μονάδας αλλά και την κατασκευή ενός νέου και υπερσύγχρονου κτιρίου αποθήκευσης και διανομής.

Η αρχή έγινε με την αγορά γης και συγκεκριμένα του οικοπέδου της πρώην «ΑΓΝΟ» έκτασης 30 στρεμμάτων, στο Κορωπί. Στην συνέχεια ακολούθησαν αγορές και μισθώσεις συνολικής έκτασης 18,0 στρεμμάτων. Η εταιρία είχε στην κατοχή της και άλλα οικόπεδα συνολικής έκτασης 7,2 στρέμματα, με αποτέλεσμα η συνολική έκταση να ανέλθει στα 55,2 στρέμματα.  Στην παραπάνω έκταση κατασκευάζεται σήμερα ένα κτήριο παραγωγής 3.500 τετρ. μέτρων και ένα κτίριο αποθήκης 6.500 τετρ. μέτρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης μαζί με την αγορά των οικοπέδων, ανέρχεται στα 27,5 εκ ευρώ ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου 2021.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει να εκσυγχρονίσει την γραμμή παραγωγής, να αυξήσει την παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις, αποτελεί και μια επένδυση που θα βοηθήσει την εταιρία να ξεπεράσει το βάρος που επωμίζεται από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.  Όπως ανέφερε η Διοίκηση, η εταιρία δέχεται σημαντική πίεση από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, την οποία και απορροφά χωρίς να την μεταφράζει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Η Διοίκηση, σχολίασε χαρακτηριστικά, ότι δεν θέλει να αυξήσει τις τιμές σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, όμως το αυξημένο επίπεδο πωλήσεων που θα προκύψει από την νέα επένδυση θα βοηθήσει την εταιρία να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

Οι συνολικές πωλήσεις για έτος, ανήλθαν στα € 97,4 εκατομμύρια έναντι € 88,6 πετυχαίνοντας αύξηση 10,0%, συνεχίζοντας μία αυξητική πορεία που ξεκίνησε κατά το 2018 (το 2017, οι πωλήσεις του Ομίλου έφταναν στα € 75,4 εκατομμύρια και στην τελευταία τριετία, εμφανίζουν μέσο ρυθμό αύξησης 8,9%). Λόγω των συνθηκών όλα τα νέα λανσαρίσματα της εταιρίας πραγματοποιήθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2020 και συγκεκριμένα προς το τέλος του έτους. Η εταιρία εκτός από προϊόντα που έχουν βασική πρώτη ύλη το αλεύρι, διευρύνει την γκάμα της και σε προϊόντα για τα οποία, δεν την γνωρίζει ο καταναλωτής, όπως είναι ο “Παξαμάς”, που  όπως φαίνεται από τα μεγέθη, καταφέρνει και αποκτά μερίδιο αγοράς και σε αυτά τα προϊόντα (11,3% μερίδιο αγοράς το 2020, έναντι 8,2%).

Εν τούτοις, το πρόβλημα της εταιρίας είναι η χαμηλή κερδοφορία, η οποία, κατά το 2020 έφτασε στις € 874 χιλιάδες, επίπεδο εξαιρετικά χαμηλό (τα σωρευτικά αποτελέσματα της περιόδου 2012-2020, είναι ζημιές € 5,1 εκατομμυρίων).

Θα μπορούσε, η νέα επένδυση να βοηθήσει στη βελτίωση του επιπέδου κερδοφορίας; Κατά την άποψή μας, θα μπορούσε, όμως σε μικρό βαθμό, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των εξόδων αφορά στα “έξοδα διάθεσης”, τα οποία κατά το 2020 έφτασαν στα € 31,5 εκατομμύρια, έναντι € 26,4 εκατομμυρίων κατά το 2019). Έτσι, παρά το ότι η εταιρία έχει ικανοποιητικό μικτό περιθώριο κέρδους (42,3%), εν τούτοις καταλήγει να έχει πολύ μικρό λειτουργικό περιθώριο κέρδους, μόλις 4,64%, έναντι 5,74% κατά το 2019. Παράλληλα, παρά τη σχετική μείωση, η εταιρία εξακολουθεί να δαπανά σε τόκους € 3,5 εκατομμύρια (ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο Όμιλος έχει υψηλό δανεισμό - € 67,7 εκατομμύρια, αλλά και υψηλές γενικότερες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).

Σχετικά με τα καταστήματα “Απολλώνιον”, όπου υπέστησαν μείωση πωλήσεων κατά 20%, η εταιρία προβλέπει άνοδο των πωλήσεων περίπου στα € 18,0 εκατ. και το επίπεδο του EBITDA κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2019. Επίσης, στην Γενική Συνέλευση, η Διοίκηση ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου καταστήματός “Απολλώνιον”, στην Γλυφάδα, ενώ παράλληλα αφέθηκε να εννοηθεί πως η εταιρία Καραμολέγκος, θα κάνει την είσοδό της στην κατηγορία του καφέ και συγκεκριμένα αυτό θα φανεί στο νέο κατάστημα που θα δημιουργηθεί.

Όσον αφορά την αγορά της Ρουμανίας, κινείται πάνω στο Business Plan που είχε σχεδιάσει, η εταιρία, από τα τέλη του 2018 και αναμένεται μία αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 30% με την συμμετοχή και των νέων προϊόντων τα οποία τοποθετήθηκαν στην αγορά της Ρουμανίας τον Μάρτιο του 2021.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Διοίκηση ανέφερε πως δεν την απασχολεί κάτι τέτοιο.

Η μετοχή δείχνει να είναι αρκετά “συγκεντρωμένη” καθ’ όσον η οικογένεια Καραμολέγκου και βασικοί μέτοχοι κατέχουν πάνω από το 82% των μετοχών (σελ. 14 του οικονομικού δελτίου).Τα Αμοιβαία Κεφάλαια κατέχουν 0,0% (στοιχεία 31/3/2021). Η μετοχή έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα (μ.ο. τεμαχίων. 2020: 6.549 και 2021: 5.908)


Κατά το τελευταίο διάστημα, διακρίνουμε έναν “ενθουσιασμό” σε δημοσιεύματα για την εταιρία, αλλά και μία έντονα ανοδική κίνηση της μετοχής (+44,5% από την αρχή του έτους -βέβαια, σε ανοδική φάση μιας αγοράς δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει συγκεκριμένα αίτια για την άνοδο μιας μετοχής). Η άποψή μας είναι ότι, η πορεία της εταιρίας είναι ικανοποιητική, όμως, οποιαδήποτε βελτίωση υπάρξει -και θα συσχετίζεται κυρίως με τη νέα επένδυση- θα είναι αργή και όχι πολύ μεγάλου μεγέθους -άλλωστε, πρόκειται για κλάδο, τα μεγέθη του οποίου κινούνται και μεταβάλλονται αργά.

Δείτε την οικονομική έκθεση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.