Eurobank Equities:Το μεγάλο βήμα των ελληνικών τραπεζών προς την κανονικότητα, το re-rating θα συνεχιστεί

14 Ιουνίου 2021, 16:20 | Τράπεζες

Eurobank Equities:Το μεγάλο βήμα των ελληνικών τραπεζών προς την κανονικότητα, το re-rating θα συνεχιστεί

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ενώ βλέπει πιθανότητα περαιτέρω ανόδου των αποτιμήσεων τους, τονίζοντας πως ο κλάδος έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση, μέσω των νέων στρατηγικών σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, οδηγώντας στην ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs και διατηρώντας παράλληλα τα κεφαλαιακά μαξιλάρια. Παράλληλα τονίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική οικονομία.

Πιο αναλυτικά επισημάνει πως όπως αναμενόταν όλες οι τράπεζες επέλεξαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους με στόχο μονοψήφια ποσοστά NPE κατά τους επόμενους 12 μήνες, με βάση συναλλαγές NPE περίπου 25 δισ. ευρώ, κάτι που κάνει τα σχέδιά τους αρκετά αξιόπιστα. Οι προβλέψεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι το ρυθμιστικό κεφάλαιο θα παραμείνει άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, με τον μέσο δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 14% για το σύνολο του κλάδου το 2022.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για την Alpha Bank η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο το 1,58 ευρώ (χωρίς να ενσωματώνει την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ) και σύσταση buy, τοποθετώντας τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στο 32%, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,23 ευρώ και σύσταση buy επίσης με περιθώριο ανόδου 19%, ενώ σύσταση hold δίνει στην Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο το 1,91 ευρώ και περιθώριο ανόδου 18%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, το re-rating των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί, ωστόσο σε τακτικό επίπεδο δηλώνει πιο προσεκτική. Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,4x 2022 και σε discount 40% έναντι των τραπεζών της Ε.Ε. Εδώ και καιρό η χρηματιστηριακή έχει υποστηρίξει ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών εκκαθάρισης θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του σχετικού κενού αποτίμησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις των τραπεζών σχετικά με τα NPEs και την κερδοφορία (RoEs μεταξύ 5% και 10% για το 2022), βλέπει περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα αποτίμησης. Δεδομένης ωστόσο της απότομης επαναξιολόγησης τους τελευταίους μήνες, πιστεύει ότι η δυναμική βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να είναι περιορισμένη.

Είναι σημαντικό, όπως αναφέρει η Eurobank Equities,  ότι η ταχεία μείωση των NPEs αναμένεται να μειώσει ουσιαστικά το κόστος κινδύνου (CoR) από το 2022, επιτρέποντας στις τράπεζες να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 5%. Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, η αναμενόμενη αύξηση χορήγησης δανείων, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των διοικήσεων για τη δημιουργία περισσότερων εσόδων F&C, διατηρώντας παράλληλα τα κόστη χαμηλά, αναμένεται να φέρουν τους δείκτες RoE σε επίπεδα περίπου 10% μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία και τις τράπεζες, όπως τονίζει. Το "Greece 2.0" αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε μια τεράστια αλλαγή μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς ένα μοντέλο εξωστρεφούς, ανταγωνιστικής, πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης. Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση των σχετικών έργων θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση πίστωσης (κατά 18 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις), ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες για άλλες πηγές εσόδων.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr