Πρέπει πάντα να κινούμαστε έγκαιρα και συντηρητικά (με ασφάλεια)

14 Ιουνίου 2021, 17:38 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Σήμερα δέχτηκα τηλέφωνα συνδρομητών που ήθελαν να με συγχαρούν για την κίνησή μας να ρευστοποιήσουμε ένα μέρος της θέσης μας στην ΑΛΦΑ, την Παρασκευή 11/6/2021.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η μετοχή, θα μπορούσε να είχε ανέβει σήμερα. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε σημειώσει αποτυχία; Όχι. Δε νομίζουμε ότι θα πρέπει να βλέπουμε έτσι τα πράγματα.

 

Θέλω να εξηγήσω το “δίδαγμα”, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, από την όλη κίνηση.

 

Όπως γράφαμε και στο σχόλιο της Παρασκευής, το οποίο στάλθηκε και με email (όταν κρίνουμε πως κάτι είναι επείγον και πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσετε, το στέλνουμε και με email), εμείς απλά θέλαμε να κινηθούμε συντηρητικά, διασφαλίζοντας μία καλή και ικανοποιητική (για μας) τιμή ρευστοποίησης. Και όταν λέμε "συντηρητικά" εννοούμε, με ασφάλεια.

 

Βέβαια, στο Χρηματιστήριο, κάποιος θα πρέπει να μπορεί να βλέπει μερικές κινήσεις πιο μπροστά. Έχουμε γράψει και άλλες φορές ότι, ο διάσημος οικονομολόγος Κέυνς (ο οποίος αγαπούσε το Χρηματιστήριο, αλλά λένε ότι συνήθως έχανε) είχε πει ότι, το Χρηματιστήριο είναι σαν ένας διαγωνισμός ομορφιάς, όπου δεν έχει σημασία ποιά θεωρείς εσύ ως την πιο όμορφη και ως την επικρατέστερη διαγωνιζόμενη, αλλά ποιά θεωρούν οι άλλοι, οι πολλοί, αυτοί που ψηφίζουν. Έτσι λοιπόν, ο επενδυτής πρέπει να μπορεί να “δει” με τα μάτια των άλλων.

 

Όμως, ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ο επιμελής επενδυτής θα πρέπει επίσης να μπορεί να δει και μία ή δύο κινήσεις παραπέρα. Δηλαδή, πώς θα φερθούν οι άλλοι σε μία δεδομένη χρονική στιγμή ή συγκυρία.

 

Σε σχόλιο της Πέμπτης 10/6/2021 (εδώ) γράφαμε ότι, ο πιο “ασφαλής” χρόνος για να πουλήσει κάποιος μετοχές της ΑΛΦΑ ήταν είτε η Παρασκευή 11/6/2021, είτε η Δευτέρα 14/6/2021 (δηλαδή σήμερα). Με δεδομένη την “ορμή” που είχε η μετοχή όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλοί πίστεψαν ότι αυτή θα συνέχιζε ανοδικά και σήμερα και ότι, σήμερα, θα ήταν μια καλύτερη μέρα για να πουλήσουν.

Όμως, όταν πολλοί σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, η πράξη “αυτοκαταστρέφεται”.

Πρέπει να προσπαθούμε να κινούμαστε πριν κινηθούν οι πολλοί.

 

Επίσης, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε το σημείο στο οποίο είμαστε ικανοποιημένοι. Γράφαμε την Παρασκευή ότι, με την τιμή στο 1,20 και τη (θεωρητική) τιμή του δικαιώματος στο 0,0685, η συνολική τιμή φτάνει στο 1,2685, δηλαδή, ελάχιστα πιο κάτω από το σημείο που σημειώθηκε η μεγάλη πτώση της 21/5/2021. Σε εκείνο το σημείο, με δεδομένη τη “λαχτάρα” που περάσαμε, είμασταν ικανοποιημένοι. Άλλωστε, καθώς θα πουλούσαμε περίπου το 30% των μετοχών μας, θα έμενε ένα ακόμη 70% για να καρπωθούμε μεγαλύτερο κέρδος σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου.

 

Συμπέρασμα: Πρέπει να προσπαθούμε να προηγούμαστε και να κινούμαστε νωρίτερα. Όμως, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συντηρητικοί και όχι άπληστοι. Είναι βασικό να έχουμε πάντα τα κεφάλαιά μας, ακόμη και αν χάσουμε μια “ευκαιρία”. Αν έχουμε κεφάλαια, θα εκμεταλλευτούμε τις επόμενες ευκαιρίες, που σίγουρα θα έρθουν.

 

Προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τη διάθεσή μας να συμμετάσχουμε στην α.μ.κ. της ΑΛΦΑ και δε νομίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι στις επόμενες μέρες. Θα συμμετάσχουμε στην άποψη, με τα κεφάλαια που εξασφαλίσαμε από τη ρευστοποίηση της Παρασκευής, επειδή εκτιμούμε ότι η μετοχή, μεσομακροπρόθεσμα θα κινηθεί πολύ ικανοποητικά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, η τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην ΑΜΚ είναι η 22 Ιουνίου (εκείνη τη μέρα θα “κοπεί” το δικαίωμα και όσοι έχουν τότε μετοχές, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αμκ με ίσο ποσοστό που ήδη διαθέτουν), η έναρξη και η λήξη του βιβλίου προσφορών στις 28 και 30 Ιουνίου αντίσοιχα, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα είναι η 12η  Ιουλίου.

 

Πιστεύουμε ότι μία επιτυχής κατάληξη της αμκ της ΑΛΦΑ, θα έχει θετικές επιδράσεις για ολόκληρο το Χρηματιστήριο.

Αύριο, θα παρακολουθήσουμε τη συνέλευση και θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

 

Γιάννης Σιάτρας