Επενδυτές – ακροβάτες στο σχοινί του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των μετοχών

15 Ιουνίου 2021, 09:00 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Επενδυτές – ακροβάτες στο σχοινί του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των μετοχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει αποφασισμένη να μην αποσύρει την έκτακτη βοήθεια προς την ευρωπαϊκή οικονομία. Έτσι θα συνεχιστεί  ο υψηλός ρυθμός αγοράς ομολόγων, ώστε να κρατηθεί το κόστος δανεισμού στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα.

Η αδύναμη ανάπτυξη του Q1 του 2021, μαζί με το επιφυλακτικό ξεπέρασμα της πανδημίας και το ελαφρύ ανοδικό «τσίμπημα» του πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της. Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές;

Τα σημεία κλειδιά των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι  4,0% και 1,5% αντίστοιχα για το 2021, 4,1% και 1,2% για το 2022 και 2,1% και 1,4% για το 2023. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, παρ’ όλο που η αγορά εκτιμά πως αυτές παραμένουν αισιόδοξα χαμηλές.

Έτσι η ευρωπαϊκή επενδυτική κοινότητα έχει να λύσει μια εξίσωση με μεταβλητές, από τη μια τον πληθωρισμό και από την άλλη τα επιτόκια, με την κοινή παραδοχή, ότι αμφότερες οι μεταβλητές θα κινηθούν ανοδικά, έστω και με χρονική υστέρηση μεταξύ τους. Κυρίαρχο ρόλο στην πορεία των πραγμάτων θα παίξει τόσο η πιθανότητα μιας μετάλλαξης του Covid που δεν μπορεί να ελεγχθεί, όσο και η ταχύτητα εμβολιασμού του γενικότερου παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κλασσική επενδυτική συνταγή σε ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον είναι «εμπορεύματα», «μετοχές κυκλικής οικονομίας», «μετοχές ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών».

Τα εμπορεύματα όπως είναι ο χρυσός, το πετρέλαιο καθώς και τα βασικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αποτελούν τον απόλυτο συμβατικό τρόπο αντιστάθμισης του κινδύνου από τις πληθωριστικές τάσεις.

Οι μετοχές της κυκλικής οικονομίας επανέρχονται έντονα στο προσκήνιο με την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, μετά από την αποχώρηση τους από το προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, εν μέσω πανδημίας.

Και οι μετοχές των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, αποτελούν το βασικό όχημα, που θα ακολουθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που θα κινηθεί κατά +6,3% μέσα στο 2021, με τις ΗΠΑ να αναμένεται ότι θα καταγράψουν +7%, με την Κίνα στο +9,5% και το ΗΒ στο +6,7%.

Αν θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε έναν κλάδο ειδικά, αυτός θα ήταν ο κλάδος των ημιαγωγών, που είναι είδος «εν ανεπάρκεια» σε όλον τον πλανήτη, αφού αποτελεί τη βασική τεχνολογική προϋπόθεση για τον παγκόσμιο ψηφιακό μετασχηματισμό, που έχει επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο στη μετά – Covid εποχή.

Τα σενάρια που εξάγονται με βάση την ψυχρή μαθηματική λογική είναι τρία:

1, Το πρώτο αισιόδοξο σενάριο, εμπεριέχει ελεγχόμενο πληθωρισμό, ικανή ανάπτυξη και σταδιακή υποχώρηση των πολιτικών αγοράς ομολόγων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες, μέχρι το τέλος του 2021. (S&P στις 4.600 μονάδες)

2. Το δεύτερο αρνητικό σενάριο, χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό, που όμως δε συνοδεύεται από την αντίστοιχη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των επιτοκίων, υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, υποχώρηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ από το 1,20 στο 1,12 και άνοδο του χρυσού. (S&P στις 3.500 μονάδες)

3. Και το τρίτο σενάριο που θεωρείται το πιο πιθανό, ή μάλλον το πιο επιθυμητό, συνδυάζει τον ελεγχόμενο πληθωρισμό, την ισχυρή ανάπτυξη των οικονομιών και την αλλαγή της πολιτικής της ECB και της Fed, μέσα στο 2022. (S&P στις 4.400 μονάδες)

 

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πηγή; Liberal.gr