Λαγκάρντ: "Είναι νωρίς να συζητάμε για τερματισμό της αγοράς ομολόγων".

15 Ιουνίου 2021, 13:26 | Διεθνής Οικονομία

Λαγκάρντ: "Είναι νωρίς να συζητάμε για τερματισμό της αγοράς ομολόγων".

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Tράπεζα όσο και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην αποσύρουν τη στήριξή τους στις οικονομίες της περιοχής προτού καταγραφεί σαφής ανάκαμψη. Την πάγια αυτή θέση της επανέλαβε χθες για πολλοστή φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που τόνισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης «βρίσκεται σε μια φάση αλλαγής πορείας και οδεύει προς την ανάκαμψη και την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να έχουμε στον νου μας τον κίνδυνο που εξακολουθούν να εγκυμονούν οι διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «πρέπει να βοηθήσουμε την οικονομία να περάσει την περίοδο της πανδημίας και να μεταβεί στη φάση της ανάκαμψης που μόλις άρχισε». Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να διασφαλίσει η ΕΚΤ πως «η ανάκαμψη θα ρίξει άγκυρα». Υπενθύμισε ότι συνήθως η τράπεζα λέει το ίδιο για τον πληθωρισμό, «πράγμα που δεν το ξεχνάμε», αλλά τόνισε και πάλι πως η ανάκαμψη «πρέπει να είναι σταθερή, συμπαγής και βιώσιμη».

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι συνεργάτες της δεσμεύθηκαν πως θα συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων και με ταχύτερο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, μολονότι οι οικονομολόγοι της αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την επικείμενη ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Τόνισαν, συγκεκριμένα, ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται τώρα να έχουν μετριασθεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι που αναφέρεται για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2018. Ερωτώμενη αν πρόκειται να τερματισθούν οι αγορές ομολόγων τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα είναι ευέλικτο αλλά τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

«Οι προβλέψεις μας και ο σχεδιασμός του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας φαίνεται να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, αλλά επανέλαβε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να συζητηθούν τέτοια θέματα. Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε, άλλωστε, και στην αναθεώρηση της στρατηγικής της τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του καλοκαιριού, αλλά προσέθεσε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο σημαντικό αν θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, εκείνο που έχει σημασία είναι η ποιότητα αυτής της αναθεώρησης και το κατά πόσον θα καταφέρουμε να διαμορφωθεί συμπαγής συναίνεση».

Πρόκειται για την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που εγκαινιάστηκε και δρομολογήθηκε εδώ και ενάμισι έτος αλλά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη καθώς διεκόπη από την πανδημία.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, η ΕΚΤ θα αρχίσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να συζητάει γύρω από το πότε θα δώσει τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας. Στην πλειονότητά τους οικονομολόγοι που παρακολουθούν επί χρόνια την ΕΚΤ θεωρούν πως η τράπεζα δεν θα διευρύνει ούτε θα επεκτείνει περαιτέρω το έκτακτο πρόγραμμα.

Πιθανολογούν, αντιθέτως, ότι θα στραφεί περισσότερο στο παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα παραμείνει ενεργό επ’ άπειρον δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υπολείπεται για χρόνια ακόμη του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

 

Πηγή: Kathimerini.gr