Citi: Μονόδρομος η περαιτέρω άνοδος των μετοχών

15 Ιουνίου 2021, 13:29 | Ελληνικές Εταιρίες

Citi: Μονόδρομος η περαιτέρω άνοδος των μετοχών

Η άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών είναι... μονόδρομος κατά την Citi, για το υπόλοιπο του 2021, καθώς όπως σημειώνει, τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή ανάκαμψη ενώ οι μερισματικές αποδόσεις παραμένουν πολύ πιο ελκυστικές σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας και τους παράγοντες ESG, θα διαμορφώσουν την επενδυτική στρατηγική το επόμενο διάστημα, τονίζει, και συστήνει 12 μετοχές οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τους μεγάλους νικητές του επόμενου 12μήνου.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, το υπόλοιπο, περίπου δεύτερο μισό του 2021, η ισχυρή αύξηση των κερδών στην Ευρώπη αναμένεται να καλύψει τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες αποτιμήσεις και του tapering των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, το κλασσικό QE δηλαδή και το PEPP. Ο περιορισμός των κερδών ανά μετοχή στη συνέχεια σημαίνει ότι το επόμενο έτος μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Η Citi εκτιμά ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης στο Stoxx 600 θα ενισχυθεί κατά 5% μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ στο 7% τοποθετεί τα κέρδη για τον βρετανικό FTSE 100 το ίδιο διάστημα. Όπως τονίζει, αυτό που πρέπει να κάνουν οι επενδυτές πριν το πιο δύσκολο 2022 για τις αποδόσεις στις αγορές, είναι να απολαύσουν την άνοδο που θα σημειωθεί φέτος.

Για το 2021, οι οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν αύξηση 5,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και 4,2% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 27% το 2020, αλλά αναμένεται ανάκαμψη 41% το 2021 και αύξηση 11% το 2022. Αυτό θα βοηθήσει τις χρηματιστηριακές αγορές να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, παρά τις ανησυχίες για το tapering και τις "τεντωμένες" αποτιμήσεις. Ο δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται επί του παρόντος με EPS 16x με βάση το επόμενο 12μηνο, πάνω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο του 14x, αλλά οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές έναντι των ομολόγων.

Κατά τη Citi, τρία είναι τα θέματα-κλειδιά των αγορών φέτος: η ανάκαμψη της οικονομίας, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ESG, δηλαδή τα περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά θέματα και τα θέματα διακυβέρνησης.

Το re-opening της οικονομίας και η συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης θα ενισχύσουν την οικονομία. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις στα ομόλογα, κάτι που είναι ευνοϊκό για τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα. Μία πιο ισχυρή οικονομία μεταφράζεται αυτόματα σε ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών καθώς και των μερισματικών αποδόσεων.

Παράλληλα οι παράγοντες ESG γίνονται όλο και πιο σημαντικοί στον επενδυτικό χάρτη της περιοχής και "οδηγούν" τις μετοχές όσο και την εταιρική "συμπεριφορά". Τα κεφάλαια της ESG προσελκύουν συνεχώς εισροές, ανεξάρτητα από το τι κάνει η αγορά μετοχών. Το 2020, τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία υπέστησαν εκροές 74 δισ. δολαρίων, αλλά τα ευρωπαϊκά ESG funds προσέλκυσαν εισροές 17 δισ. δολαρίων. Η Ευρώπη, όπως τονίζει η Citi, έχει τις καλύτερες βαθμολογίες ESG, αντικατοπτρίζοντας ότι οι στρατηγικές ESG αναπτύσσονται περισσότερο στην περιοχή.

Η βρετανική αγορά παραμένει το αγαπημένο trade "αξίας" της Citi, ενώ οι κυκλικές μετοχές και κλάδοι στην Ευρώπη αναμένεται να είναι οι μεγάλοι νικητές. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα τηρεί overweight θέσεις στον κλάδο των μη βασικών αγαθών, στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τα βασικά υλικά και την πληροφορική και τεχνολογία. Αντίθετα, τηρεί underweight θέσεις στις αμυντικές μετοχές και κλάδους.

Οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών ανά μετοχή, όπως προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρει πως η μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Europe σημείωσε πτώση κατά 35% το 2020, παρόλα αυτά οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από ό,τι τα ομόλογα. Σήμερα η μερισματική απόδοση στον δείκτη είναι στο 2,4% σε σύγκριση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου η οποία κινείται στο -0,02%.  Συνεπώς, οι μετοχές έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα σε όλη την Ευρώπη, και αυτό θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους.

Με βάση τα παραπάνω η Citi παρουσιάζει τις 12 μετοχές που αποτελούν τα πιο ισχυρά buys με βάση τις αξιολογήσεις των αναλυτών της, και οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τους νικητές των αποδόσεων στους επομένους 12 μήνες. Τα top picks είναι τα εξής: AstraZeneca, Johnson Matthey, Sanofi, Aviva PLC, Munich Re, Tesco, Capgemini, Prosus, Vodafone, Credit Suisse, Royal Mail, Volvo.

βω

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr