Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου 15 Μαΐου 2021 - 14 Ιουνίου 2021

16 Ιουνίου 2021, 14:20 | Χ&Α - 229

Τεύχος 229 - Ιούνιος 2021

 

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου

15 Μαΐου 2021 - 14 Ιουνίου 2021

14/6/2021

 

Η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία και η «αγάπη» των διεθνών επενδυτών για τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι εκείνων της Γερμανίας μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.Τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως. (εδώ)


Έτοιμο είναι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αδυναμίες του συστήματος που οδήγησαν στην αστοχία με τη Folli - Follie. H επιτροπή  ανέλυσε όλα τα στάδια και την αλυσίδα της προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας, με στόχο να καταλήξει σε προτάσεις βελτίωσης που θα περιληφθούν στον νέο νόμο για τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

H αναβάθμιση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος αναμένει το τελικό κείμενο της έκθεσης εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις για τον νέο νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβλέπει ριζικές αλλαγές, με δημιουργία διαφορετικών διαδικασιών-οργάνων εσωτερικού ελέγχου, κατασταλτικής και προληπτικής εποπτείας. (εδώ)


11/6/2021

 

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στις τράπεζες, με κοινό στόχο την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Οι τράπεζες καλούνται να αξιολογήσουν και να χρηματοδοτήσουν 170 κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και περισσότερα από 1.000 έργα και το Δημόσιο να προχωρήσει σε περίπου 400 διαγωνισμούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια και οι μεταρρυθμίσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ζήτημα της επιλεξιμότητας και της χρηματοδότησης όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων ετέθη για ακόμη μια φορά στο τραπέζι κατά τις τελευταίες συναντήσεις τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι, από τα στοιχεία της υφιστάμενης και δυνητικής πελατείας, τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης και τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν μπορεί να αφορούν περισσότερες από 20.000 ή το πολύ 30.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.(εδώ)


Ξεμπλοκάρει με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα το θέμα με τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν παραχωρήσει δικαίωμα υπεκμίσθωσης στους ενοικιαστές με αποτέλεσμα να χάσουν τις κρατικές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια .Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, και σε μια περίοδο όπου η κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων είναι δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης της ρευστότητας. Πέρα από την αποκατάσταση του black out με αυτές τις αποζημιώσεις στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να κλείσουν και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια. (εδώ)


Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2021 προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία πλέον «βλέπει» αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,7% το τρέχον έτος (από 4,7% προηγουμένως).Η απόφαση αναθεώρησης της ελληνικής τράπεζας απορρέει από τα παρακάτω δεδομένα: To ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το α’ τρίμηνο του 2021 με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020 και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020. Η εν λόγω τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα κατά το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο στην επίδοση του α’ τριμήνου του 2021.Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών (+8,6% ετησίως), συνεισφέροντας σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ. (εδώ)


Σε πάνω από 29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική ζήτηση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, μέσω του οποίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 0,9%. Μάλιστα, οι υποβληθείσες προσφορές «ισοφάρισαν» την επίδοση – ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η Αθήνα είχε αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης κάλυψης, όπως και στις αρχές του 2021, ξεπέρασε τις 11 φορές. (εδώ)


Στην εποχή της κανονικότητας επιστρέφουν σταδιακά τα super market, με ανάπτυξη 1,3% στο πρώτο τετράμηνο του 2021, που σημαίνει προσγείωση του ρυθμού στα τυποποιημένα τρόφιμα σε 1,8% από ανάπτυξη 14,1% στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 και στα χύμα και αυτά που θέλουν ζύγισμα αύξηση 0,1% από 9,5% αντίστοιχα. Μάλιστα στοιχεία της IRI για την εξέλιξη των τιμών αλλά και του όγκου της αγοράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το θετικό πρόσημο στην αξία των πωλήσεων συντηρείται αποκλειστικά από τις ανατιμήσεις. Ειδικά στα τυποποιημένα προϊόντα σημειώνεται άνοδος σε αξία πωλήσεων 1,8% και πτώση 0,5% του όγκου πωλήσεων. Έτσι, η επεξεργασία των στοιχείων δίνει μια αύξηση 2,2% στην τιμή ανά μονάδα στο σύνολο της αγοράς ταχυκίνητων κωδικών (FMCG), η οποία ειδικότερα στα τρόφιμα φτάνει το 3,6%. (εδώ)


Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση βρίσκεται το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα που για το 2021 έχει σηκώσει 14,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ανεβάζοντας στα 33- 34 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Θεωρητικά η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλες ενέσεις ρευστότητας καθώς έχουν υπολογιστεί και τα 3,9 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έρθουν έως το τέλος του χρόνου. Οι οριστικές αποφάσεις για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του ελληνικού σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κομισιόν ώστε μετά το πράσινος φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων. (εδώ)


9/6/2021

Την εκτίμηση πως η σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και πως παράλληλα αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο ανέφεραν οι Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Διαβάστε τα σχόλια των Παύλου Μυλωνά (ΕΤΕ), Χρήστου Μεγάλου (ΠΕΙΡ), Βασίλη Ψάλτη (ΑΛΦΑ) και Φωκίων Καραβία (ΕΥΡΩΒ), εδώ.

 

8/6/2021

 

Φορολογικές επιπτώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του Brexit. Το Η.Β. αντιμετωπίζεται πλέον ως τρίτη χώρα αναφορικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) αλλά και τελωνειακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από πλευράς ΦΠΑ, ειδικότερα, οι συναλλαγές αγαθών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Η.Β. αντιμετωπίζονται πλέον ως εισαγωγές ή εξαγωγές κατά περίπτωση και όχι ως ενδοκοινοτικές συναλλαγές. (εδώ)


Την εκτίμηση ότι θα υπάρχουν κέρδη στην Ελλάδα από την ιστορική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7, δηλαδή των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, εξέφρασε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Συγκεκριμένα ανέφερε πως “Το λογικό είναι, μια επιχείρηση να μεταφέρει τα κέρδη που έχει στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο. Με τον συντονισμό που αποφασίστηκε, όμως, αυτό θα σταματήσει. Δεν θα έχει περισσότερα κίνητρα η Ιρλανδία ή η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. Θα "παίζουν" όλοι με τους ίδιους όρους. Εμείς κέρδος έχουμε από αυτή την υπόθεση, γιατί θα φορολογούνται εδώ οι επιχειρήσεις. Θα μένουν εδώ οι επιχειρήσεις, επομένως θα αυξάνονται τα έσοδα” . (εδώ)


«Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Προσθέτοντας πως «το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν». (εδώ)


Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο προχωρά στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ως κύριοι ανάδοχοι θα λειτουργήσουν οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Η έκδοση για τον τίτλο, λήξεως στις 18 Ιουνίου του 2031, θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας περί τα 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο πολύ κοντά στο 0,2% (το χαμηλότερο όλων των εποχών). (εδώ)


7/6/2021

 

Μέση αύξηση 8% σε 13.808 ζώνες, όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρ. Σταϊκούρα να διαβεβαιώνει πως οι αυξήσεις αυτές δεν συνεπάγονται αυτόματη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλοντας μείωση συντελεστών του φόρου. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Χρ. Τριαντόπουλος, στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται, η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων, η μέση αύξηση είναι 26%. (εδώ)


Αισιόδοξος για την ελληνικό τουρισμό εμφανίστηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτησή του στο 9ο συνέδριο Regional Growth Conference στην Πάτρα. “Οι καινοτόμες ιδέες όπως οι συνέργειες, τα τεστ στα σύνορα, η τήρηση των πρωτοκόλλων βοήθησαν για να κερδηθεί το στοίχημα της ποιότητας στο τουρισμό, κατά την περσινή τουριστική περίοδο και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας, καθώς κανένα τουριστικό κατάλυμα δεν έκανε εκπτώσεις στους υγειονομικούς κανόνες όσο δύσκολο και να ήταν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης. O υπουργός τόνισε ότι οι οιωνοί για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι καλοί αλλά συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και ζήτησε τήρηση των πρωτοκόλλων και μαζικό εμβολιασμό “για να έχουμε την «πολυτέλεια» να ανοίξουμε τον τουρισμό. (εδώ)


Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,06%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,04% και 0,02% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 0,16%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,72%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,56%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,29%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,29%. (εδώ)


Εκρηξη σε εισαγωγές και εξαγωγές τον Απρίλιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμενα:  Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά τον μήνα Απρίλιο 2021 ανήλθε στο ποσό των 5.014,8 εκατ. ευρώ (5.975,6 εκατ. δολάρια) έναντι 3.198,8 εκατ. ευρώ (3.464,2 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 56,8%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Απρίλιο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 1.182,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 44,7%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Απρίλιο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 1.170,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 44,4%, σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο 2020. (εδώ)


4/6/2021

Το εργασιακό νομοσχέδιο, του Υπουργού Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές παρεμβάσεις: 1) Εισάγεται ''Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας''. 2) Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή. 3) Προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης της εργασίας. 4) Προτείνεται άδεια πατρότητας 14 ημέρες. 5) Εισάγονται ρυθμίσεις για την τηλεργασία. 6) Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης. 7) Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες. 8) Προστίθενται επιπλέον εξαιρέσεις κλάδων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή. 9) Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ''Εργάνη'', e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ. 10) Απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. 11) Προβλέπεται Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία για τους κλάδους κοινής ωφέλειας σε απεργία.12) Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων η συνδικαλιστική δράση. (εδώ)


O τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο «στυλοβάτης» της ανάπτυξης και σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2021. Η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά € 4,5 δισεκατομμύρια είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται σύμφωνα με το συμπέρασμα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. (εδώ)


3/6/2021

 

Αλλάζει σταδιακά η εικόνα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τον απολογισμό της επιβατικής κίνησης τις πρώτες 14 ημέρες άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και επανεκκίνησης του τουρισμού να έχει θετικό πρόσημο. Μπορεί τον Μάιο ο αριθμός των επιβατών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να κινήθηκε σε χαμηλά σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, φθάνοντας τις 578.735 ταξιδιώτες, ωστόσο, «τσίμπησε» σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 80% συγκριτικά με τον Απρίλιο Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση την εβδομάδα 24/5-30/5 ήταν ελαφρά αυξημένη με 20.000 ταξιδιώτες την ημέρα, ενώ οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών. (εδώ)


Μόλις το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων σκοπεύει να επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες – ποσοστό που παρεκκλίνει σημαντικά από τον διαχρονικό μέσο όρο που καταγράφει η έρευνα για τη χώρα, ο οποίος κυμαίνεται στο 41%, και βρίσκεται και σε σημαντική απόσταση από το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως (49%). Τα στελέχη στην Ελλάδα αναμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους θα προέλθει οργανικά, από το εσωτερικό της επιχείρησης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις και εξαγορές διαβλέπουν μια σαφή ευκαιρία να αποκτήσουν ταχύτητα πρόσβασης στην αγορά, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις με πρόθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές δηλώνουν ότι θα επικεντρωθούν σε εξαγορές που θα αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους, όπως η αποδοτικότητα της παραγωγής ή η βελτίωση της αλυσίδας διανομής, καθώς επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις κανονιστικές και εμπορικές προκλήσεις και να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αλλες επιχειρήσεις δείχνουν μια προτίμηση για συμφωνίες οι οποίες θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν σε ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο, παραπλήσιο του κύριου αντικειμένου τους. (εδώ)


Πέντε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους καλείται ν’ αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βρυξέλλες. Οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το 2021 θα συνεχιστεί η εφαρμογή των περισσοτέρων από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, αν και αναμένεται να έχουν πιο στοχευμένα χαρακτηριστικά. Σταδιακή απόσυρση των συγκεκριμένων μέτρων με αισθητή επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, αναμένεται από το 2022, σύμφωνα με την  έκθεση. Γι’ αυτό, άλλωστε, προβλέπεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κυμανθεί και φέτος πάνω από το 7% του ΑΕΠ (7,3% του ΑΕΠ από 7,5% του ΑΕΠ το 2020) και εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023. (εδώ)


Στα € 15,9 δισεκατομμύρια ανέρχονται πλέον τα μέτρα στήριξης για φέτος, εκ των οποίων τα € 4,5 δισ. ακόμα δεν έχουν φτάσει στο πορτοφόλι των πολιτών. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό που «εκκρεμεί» θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί όπως το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (€ 500 εκατ.), η στήριξη της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ (€ 330 εκατ.), το πρόγραμμα για τον τουρισμό (€ 420 εκατ.), τα προγράμματα στήριξης για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, το ΓΕΦΥΡΑ 1 (με 75.000 δανειολήπτες να έχουν επιδοτηθεί για τα δάνεια τους με συνολικά € 96 εκατ.), το ΓΕΦΥΡΑ 2 (με 41.847 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αίτηση) αλλά και προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, όπως το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών» τονίζοντας ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%. Αναφερόμενος στην επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα , ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το 2022 θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία καθώς το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 0,3% και από το 2023 θα καταγραφούν λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%. (εδώ)


2/6/2021

 

Νέα δράση, προϋπολογισμού € 350,0 εκατομμυρίων, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 5% για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020, το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:   [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*5%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.  (εδώ)


Προς τα μέσα του καλοκαιριού τοποθετείται χρονικά η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ενώ η διάρκεια του νέου ομολόγου θα εξεταστεί μετά από επαφές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και με θεσμικούς επενδυτές. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, δηλαδή υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο περισσότερα χρήματα από ό,τι υπήρχαν πριν από ένα τρίμηνο. Παράλληλα, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα δημόσια έσοδα και να μειώνει τις δαπάνες για μέτρα στήριξης. Μέσα στον Ιούλιο, είναι δυνατό να εκταμιευθεί προς την χώρα μας η προκαταβολή από το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα 767 εκατ. ευρώ της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων, που θα συνοδεύουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης και αναμένεται να εγκριθούν στο Eurogroup που θα γίνει στις 17 του μήνα.  (εδώ)


Στα € 1,42 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, καταγράφοντας άνοδο 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. (εδώ)


1/6/2021

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η Deutsche Bank σε report που ανακοίνωση, στο οποίο υπογραμμίζει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι σε χαμηλό δεκατριών ετών, έχοντας επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008. Σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας η υπεραπόδοση του δεκαετούς με spread μόλις στις 102 μονάδες βάσης δείχνει πως η χώρα μας έχει κάνει δυναμικό comeback στις αγορές. (εδώ)


Το ταμείο είναι μείον τον Μάιο για το 84% των εμπορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας, συγκριτικά με τον Μάιο του 2019 ενώ μόλις 8,8% δηλώνει αύξηση, η οποία εν πολλοίς οφείλεται σε νέα υποκαταστήματα που πριμοδότησαν τον τζίρο. Παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οι επιδόσεις της αγοράς απέχουν από την εποχή της κανονικότητας, με μία στις 4 επιχειρήσεις (23,6%) να σημειώνουν πτώση πάνω από 50%. Το 1/3 των επιχειρήσεων εμφανίζει πτώση πωλήσεων μεταξύ 30% και 50% ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις δεν άνοιξε καν. Για πτώση τζίρου μέχρι 30% μιλά το 55,2% του δείγματος. Στο πεντάμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 το 68% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι εμφάνισαν πτώση τζίρου. Πάνω από δύο στις δέκα επιχειρήσεις (21,3%) εμφανίζουν πτώση 16-30% κι ένα 17% εμφανίζει πτώση 30-50%. Μόνον 11,6% των επιχειρηματιών είδαν τις πωλήσεις των εταιριών τους να καταγράφουν αύξηση. Στο σύνολο του δείγματος ο ένας στους δέκα (0,9%) εμφάνισε αύξηση τζίρου πάνω από 50%, ένα 10,7% εμφάνισε αύξηση από 15% μέχρι 30% ενώ σταθερές πωλήσεις καταγράφει το 13,3%. (εδώ)


Έκρηξη στις προκρατήσεις καταλυμάτων καταγράφει ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA). Ο πρόεδρος του STAMA Νάσος Γαβαλάς παρατήρησε μία ολοένα ανοδική αύξηση των κρατήσεων για το 2021 και δηλώνει ότι δεν θα εκπλαγεί εάν το β' εξάμηνο του έτους, αυτή φτάσει -ή ακόμη και ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές- το αντίστοιχο μέγεθος του 2019. Την ίδια στιγμή αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό στην Κρήτη από τον κλάδο των bnb. Με 10.000 αφίξεις μέσα στις πρώτες 5 μέρες από το άνοιγμα του τουρισμού, η Κρήτη φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 και να κερδίζει τους παραδοσιακούς της επισκέπτες. (εδώ)


31/5/2021

 

Η πιο «φιλόδοξη» πρόβλεψη για τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία είναι αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή των έργων και των μεταρρυθμίσεων θα έχει μόνιμο αναπτυξιακό «αποτύπωμα» που φτάνει έως το 7% αφού πρώτα το ελληνικό ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο των € 220,0 δισεκατομμυρίων το 2026, από € 168,0 δισ. το 2020. Όπως έγραψε η Goldman Sachs, το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει στην Ελλάδα την απαραίτητη ώθηση μετά από μία δεκαετία απογοητευτικών οικονομικών επιδόσεων, όπως σε επίπεδο ΑΕΠ και παραγωγικότητας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ. Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας υστερούν του μέσου ευρωπαϊκού όρου καθ’ όλη την τελευταία 20ετία, ακόμη και όταν βιώσαμε μία άνθηση λίγων ετών, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υποχωρεί μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 περίπου στο 55% του μέσου όρου της Ευρώπης. (εδώ)


Τον Απρίλιο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 17,3% από 16,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 4.271 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.980 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 10,7% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 3.160 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.421 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2021. (εδώ)


28/5/2021

 

Ριζική αλλαγή του σκηνικού στα φορολογικά έσοδα αναμένει το υπουργείο Οικονομικών μετά το πλήρες άνοιγμα σε λιανεμπόριο και εστίαση και τη σταδιακή επανεκκίνηση και των υπολοίπων τομέων της οικονομίας. Με την επανεκκίνηση των δύο αυτών κλάδων από τις αρχές του μήνα, ακόμη και με υγειονομικούς περιορισμούς, αναμένεται η ανάκτηση τουλάχιστον στο 60% της υστέρησης ύψους 600 εκατ. ευρώ, που καταγράφηκε τον Απρίλιο από φόρους που επιβάλλονται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ειδικότερα, αναμένεται να ανακτηθεί περίπου το 50% από την υστέρηση των 470 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ που είχαμε για τον Απρίλιο. Από το ΥΠΟΙΚ υπάρχει αισιοδοξία ότι σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά η ραγδαία αυξανόμενη τάση για ηλεκτρονικές συναλλαγές (οι οποίες περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια της φοροδιαφυγής) από τις αρχές της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020, έφτασε το 45%, μειώνοντας αντίστοιχα και το "κενό ΦΠΑ", δηλαδή την υστέρηση του εισπραττόμενου, έναντι του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, κατά περίπου 15%. (εδώ)


27/5/2021

 

Με «Α» αξιολογεί η Moody’s τη στρατηγική διαχείρισης του ελληνικού χρέους και των ταμειακών διαθεσίμων από τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές καθώς, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους της. Η ΕΚΤ έως τα τέλη του περασμένου Μαρτίου είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους € 21,9 δισεκατομμυρίων συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, βοηθώντας στη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους σε ιστορικά χαμηλά. Στο προφίλ ρευστότητας, ο οίκος υπογραμμίζει την ισχυρή παρουσία που έχει πλέον η Ελλάδα στις αγορές μέσω τακτικών εκδόσεων ομολόγων, με διαδοχικά χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες λήξεις. Συνολικά εκδόθηκαν ομόλογα € 12 δισ. το 2020, από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί περαιτέρω € 9 δισ., τόνισε η Moody’s, ενώ δίνει έμφαση στην έκδοση-ορόσημο του πρώτου 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. (εδώ)


Ανάπτυξη 3,4% για το 2021 και 4,9% για το 2022 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας , το οποίο εκπόνησε μια στρατηγική ανάλυση για το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Levy Economics Institute του Bard College NY. Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, εφόσον δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η άμεση εισροή των κονδυλίων του ή η δημιουργία ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης. (εδώ)


Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων για το σύνολο των τομέων της οικονομίας το Α’ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 26.441, παρουσιάζοντας αύξηση 14,8% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2020 που είχαν ανέλθει σε 23.033. Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων, έτους αναφοράς 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων το Α’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2020 καταγράφηκε στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (61,6%) και στον τομέα Κατασκευές (39,8%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (30,5%) και στον τομέα Μεταποίηση (14,5%). Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων για το σύνολο των τομέων της οικονομίας το Α’ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 7. Αντίστοιχα, το Α’ τρίμηνο 2020 είχαν ανέλθει σε 6. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.


Η σταδιακή επαναφορά της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότητας αποτυπώθηκε, σε σημαντικούς δείκτες, όπως οι πωλήσεις οχημάτων, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, τα έσοδα από ΦΠΑ και το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων. Σύμφωνα με την τάση των ανωτέρω δεικτών, κατά τους πρώτους μήνες του 2021 και την πορεία του δείκτη

οικονομικού κλίματος (97,9 μονάδες, τον Απρίλιο 2021, που ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών), η εγχώρια οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε πορεία ήπιας ανάκαμψης, από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω, κυρίως, δύο παραγόντων: Πρώτον, της ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών, μέσω της ανάλωσης ενός μέρους της συσσωρευμένης αποταμίευσης του τελευταίου έτους, εξέλιξη που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, αφού η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του ΑΕΠ. Δεύτερον, λόγω της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, οι οποίοι, ως πρόδρομοι δείκτες, ουσιαστικά προεξοφλούν την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον. (εδώ)

 

26/5/2021

Η Moody's ανέφερε πως η διατήρηση σταθερής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εξισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης τις οποίες έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποστεί ανοδική πίεση εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ανοδικών και σταθεροποιημένων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης", ανέφερε ο Steffen Dyck. Κύρια πρόκληση, όπως σημειώνεται, για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση του χρέους της, το οποίο άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί η Moody’s. (εδώ)


Σε βιώσιμες ρυθμίσεις των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2», επιδιώκει να ωθήσει τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εφαρμόσουν, για όλη τη διάρκεια της επιδότησης και της παρακολούθησης της οφειλής, συμπληρωματικά μέτρα, όπως: Μείωση επιτοκίου ρύθμισης κατά 10% έναντι αυτού που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, Διαγραφή ποσοστού των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου, Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. (εδώ)


To 60% ξοδεύει λιγότερα μετά την πανδημία, ενώ 43% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.Το 59% των Ελλήνων εκτιμούν πως ο φόβος της πανδημίας θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για πάνω από ένα χρόνο ακόμη. Δύο στους πέντε (41%) έχουν αλλάξει τις μάρκες που αγοράζουν, είτε για να μειώσουν τα έξοδά τους (23%), είτε για να υποστηρίξουν την τοπική οικονομία, τις τοπικές επιχειρήσεις ή τα καταστήματα της γειτονιάς τους (23%), είτε έχουν στραφεί σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (15%). Η τιμή των προϊόντων και υπηρεσιών έχει γίνει μακράν το σημαντικότερο κριτήριο αγοράς (67%).Η τάση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον, καθώς η τιμή θα παραμείνει, με διαφορά, το σημαντικότερο κριτήριο για τις αγορές και κατά την επόμενη τριετία (79%). (εδώ)


Σε διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών εξελίσσεται το θέμα των δανείων που έχουν δοθεί στο παρελθόν με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες έχουν καταπέσει. Πρόκειται για δάνεια ύψους 3,5 δισ., από τα οποία τα 2 δισ. είναι στεγαστικά και το 1,5 δισ. επιχειρηματικά, που έχουν δοθεί από διάφορες κυβερνήσεις στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και τα οποία το Δημόσιο τα χρωστάει στις τράπεζες. Το Δημόσιο από την πλευρά του καθυστερούσε εδώ και χρόνια την αποπληρωμή αυτών των δανείων και πρόσφατα καθόρισε τις διαδικασίες μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να αρχίσει η εκκαθάριση αυτών των δανείων και η σταδιακή αποπληρωμή τους.(εδώ)


Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στη ζήτηση ακινήτων προς αγορά και ενοικίαση σε όλη τη χώρα τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και του 2019, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI. Μετά από την πτώση που παρατηρήθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 της τάξης του -8,3% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -2,2% για ακίνητα προς πώληση, το 2021 η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση σε όλη την επικράτεια εκτοξεύθηκε κατά 61% ενώ η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 30,5%. Αυξητική τάση σημειώθηκε στην Αττική, με τη ζήτηση των ακινήτων προς πώληση να αυξάνεται σημαντικά κατά 65,2% το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ αύξηση 28,2% παρατηρήθηκε στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση. Στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση ακινήτων προς πώληση το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήθηκε σημαντικά κατά 43,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2020 όπου υπήρξε μείωση -8,5% στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση. (εδώ)

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2020, στην ΕΕ εργάζονταν με προσωρινή απασχόληση το 20,3% των εργαζομένων που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ, έναντι 13,8% των εργαζομένων που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και 11,8% των εργαζομένων που γεννήθηκαν στη χώρα της ΕΕ όπου απασχολούνται. Στην Ελλάδα, με προσωρινό συμβόλαιο απασχολείται το 9% των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί στη χώρα, έναντι 17% των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και 19% αυτών που έχουν γεννηθεί εκτός της ΕΕ. Για τα άτομα που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό των έκτακτων υπαλλήλων στο συνολικό αριθμό εργαζομένων καταγράφηκε στην Ισπανία (27,0%), ακολουθούμενο από την Ολλανδία (19,3%) και την Ιταλία (18,3%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων με προσωρινή εργασία ήταν στην Ουγγαρία (4,2%), στην Ιρλανδία (6,6%), στο Λουξεμβούργο (6,8%), στην Αυστρία (7,2%), στην Κύπρο (7,3%) και στη Σλοβενία (8,4%). (εδώ)


25/5/2021

 

Το stress test της S&P δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να φοβάται τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρότι αναμένεται να εμφανίσει χρέος ίσο με το 212% του ΑΕΠ φέτος. Προφανώς, η πολύ μακρινή ωρίμανση του ελληνικού χρέους και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του οφείλεται προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, προστατεύει την Ελλάδα από τις επιτοκιακές διακυμάνσεις. Διαβάστε εδώ.


"Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων -αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων από το Πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει, και την εκταμίευση των επιπλέον αυτών πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ", αναφέρει σε δήλωσή του ο Χρ. Σταϊκούρας. Μαζί με τα 2,73 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευθεί έως τον Φεβρουάριο, η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,27 δισ. ευρώ, "σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη", όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. (εδώ)


Μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ,  μείωση του χρέους κατά 45,7% του ΑΕΠ και επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα και το πρόγραμμα μείωσης φόρων, θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 - 2025.Με τη μέση ανάπτυξη να βρίσκεται σε μέσα επίπεδα στο 4% του ΑΕΠ για τα επόμενα 4 χρόνια, το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 και 9,9% του ΑΕΠ φέτος, αναμένεται ότι θα έχει μετατραπεί στο τέλος του 2025,  σε πλεόνασμα πάνω από 1% του ΑΕΠ. (εδώ)


Από τις πιο ευνοημένες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αυτή της Ελλάδας σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η χώρα μας θα δει θετική επίδραση στο ΑΕΠ της πάνω από 12% από τα χρήματα του Ταμείου, ενώ προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από 5% για τη χώρα μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης και περιλαμβάνει επιδοτήσεις και δάνεια περίπου του 12% του ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας και πάνω από 19% του ΑΕΠ της χώρας μας. (εδώ)


Οι διεθνείς οίκοι να τοποθετούν τη σωρευτική άνοδο του ΑΕΠ της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια στα υψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη, χάρη στην ισχυρή θέση που έχει η χώρα σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επισημάνει ότι μακροπρόθεσμα η δυναμική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ χαμηλή, στο 1% με 1,5%. Η Citi επισημαίνει σε νέα της έκθεση πως για όλες τις χώρες γενικότερα, η επιστροφή του ΑΕΠ απλώς στα προ πανδημίας επίπεδα δεν είναι αρκετή για να ανακάμψουν από τις ζημιές και τις πληγές που άφησε το σοκ της Covid. Επομένως το "στοίχημα" για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο, και πάει πέραν των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. (εδώ)


Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία δημιουργήθηκαν το 2020 είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του δημόσιου χρέους σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την Ελλάδα, πάνω από 200% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος είναι κατά πολύ υψηλότερο από το 129,5% του ΑΕΠ με το οποίο «μπήκαμε» στην κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας με τις πολύ γνωστές και δυσάρεστες συνέπειες. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας το δημόσιο χρέος βρισκόταν στο ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του 180,5% του ΑΕΠ. Παρά την περαιτέρω αύξησή του σε επίπεδα πάνω από το 200% του ΑΕΠ, το ελληνικό δημόσιο χρέος κρίνεται ως βιώσιμο κυρίως λόγω κάποιων εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει (μέση λήξη 20 ετών και μέσο σταθερό επιτόκιο 1,8% περίπου) τα οποία εξασφαλίζουν ένα πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του για πολλά χρόνια. (εδώ)


Οριακά μειωμένα κατά 1,3% ή 179 εκατ. ευρώ καταγράφονται τα φορολογικά έσοδα για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου παρά την παράταση του lockdown της οικονομίας σχεδόν σε όλο το τρίμηνο του 2021.  Το πρωτογενές έλλειμμα για το τετράμηνο διαμορφώθηκε στα 6,201 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,248 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,516 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020 λόγω της υστέρησης των καθαρών εσόδων κατά 467 εκατ. ευρώ και της υπέρβασης των δαπανών κατά 562 εκατ. ευρώ.  Αναλυτικότερα,  το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 15,125 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 467 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. (εδώ)


Ούτε έκπληξη αλλά ούτε και αρνητικό «σήμα» αποτελεί η «σιγή» της Moody’s, η οποία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος συνηθίζει τις αναβολές αξιολογήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ακολουθούνται συνήθως από θετικές εκπλήξεις, ενώ σε νέα έκθεσή του αποκαλύπτει τις διαθέσεις του σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του γενικότερα αυτό το έτος. Αξίζει να σημειώσουμε πως ανέβαλε συνολικά 24 αξιολογήσεις και άρα η «ακύρωση» της ελληνικής αξιολόγησης δεν αποτελεί εξαίρεση, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο αναβάθμισε τη χώρα μας κατά μία βαθμίδα στο Ba3 και ακολούθησαν αρκετές εκθέσεις από τον οίκο, οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. (εδώ)


24/5/2021

 

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας γενικότερα έκφρασε σε συνέντευξη του προς "Το Βήμα της Κυριακής", ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM. Τόνισε ότι «υπάρχουν αδυναμίες ως αποτέλεσμα του υψηλού χρέους, όμως υπάρχουν και θετικοί παράγοντες οι οποίοι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις» Διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει σύγκριση με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας όπου έπρεπε να διορθωθούν πολύ σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες.Οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε ή δέκα χρόνια και αυτό είναι θετικό» αλλά «δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου. (εδώ)


Η εντυπωσιακή αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. ευρώ είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις του τελευταίου έτους, που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην πανδημία και στις συνθήκες που αυτή διαμόρφωσε.Είχαμε 12 ολόκληρα χρόνια να δούμε τέτοια αύξηση των καταθετικών υπολοίπων, από το 2008, όταν καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να φουσκώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του 2008 και του 2020 είναι φυσικά ότι το 2008 η οικονομία ήταν ανοιχτή και λειτουργούσε σε φουλ ρυθμούς, σε σύγκριση με το μεγάλο διπλό lockdown το περασμένο δωδεκάμηνο. Επιπλέον, το 2008 το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, σε αντίθεση με το 2020 που συρρικνώθηκε κατά περίπου 8%. (εδώ)


Δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Moody's, όπως ήταν προγραμματισμένο, γεγονός που σημαίνει είτε ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδεχομένως να επανέλθει για τα της Ελλάδας το προσεχές διάστημα, είτε ότι θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την επόμενη αξιολόγησή του που είναι προγραμματισμένη για τις 19 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε στην έκθεσή της, η Moody’s, η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ. Η υψηλότερη ανάπτυξη, η σχετική αύξηση των κρατικών εσόδων και η χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης θα οδηγήσουν επίσης σε μείωση των δεικτών δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 8,2% συνολικά έως το 2027 σε μέσο όρο, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει και σε αυτό το μέτωπο με μείωση του χρέους/ΑΠΕ κατά 14,5% στην επταετία.  (εδώ)


Το 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο "Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις" θα  διοργανωθεί ψηφιακά, στις 8 Ιουνίου 2021. Στόχος του φετινού Φόρουμ είναι να δημιουργήσει νέους διαύλους ανάπτυξης επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδες και της Γερμανίας και ιδιαίτερα του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου πληθυσμιακά ομόσπονδου κρατιδίου της χώρας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 22% του ΑΕΠ αυτής κι έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στους τομείς της ψηφιοποίησης και της απολιγνιτοποίησης. (εδώ)


Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάρτιο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 33 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.Ειδικότερα, μείωση κατά 63,0% κατέγραψαν το Μάρτιο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ, έναντι 92 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ μείωση κατά 58,2% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Μάρτιος 2021: 25 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2020: 59 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 75,9%, αν και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 55,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 3,3% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

21/5/2021

 

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Moody’s. Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές. (εδώ)


Το τρίτο κύμα της πανδημίας ανέδειξε συνολικότερους κινδύνους που πλήττουν τόσο σημαντικούς τομείς της οικονομίας αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και Ιταλία που είναι ήδη επιβαρυμένες από το υψηλό χρέος, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως διαπιστώνεται από τα στάχια της έκθεσης, το τρίτο κύμα της πανδημίας άφησε μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα από ό,τι είχε εκτιμηθεί κατά τα πρώτα δύο κύματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρική τράπεζας με τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η επανεκκίνηση της οικονομίας, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, κινδυνεύουν με «λουκέτα» (εδώ)


Προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος,είναι ο ενεργειακός μετασχηματισμός των λιμανιών της χώρας μας. Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων η προτεραιότητα «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» για τα λιμάνια έχει στοχοθετηθεί στη δεύτερη θέση προτεραιοτήτων. Παράλληλα η γ.γ. Ενέργειας προανήγγειλε μελέτες κόστους οφέλους ώστε να εφαρμοστούν στη συνέχεια μέτρα πολιτικής με αυξημένα φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα. Διαβάστε (εδώ).


Το Μάρτιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2020. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση της αξίας των εξαγωγών.Το Μάρτιο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 10,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 11,5 δισ. ευρώ. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.


20/5/2021

 

Έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η Ελληνική εταιρία Αιολικής Ενέργειας πρόσφατα διοργάνωσε μια πολύ καλή ημερίδα για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάστασή τους και οι μεγάλες εταιρείες, κυρίως ξένες, έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον. Όπως είναι γνωστό η ανάπτυξη βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννητριών έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες. Οι αντιδράσεις αφορούν ιδίως την προστασία πολύτιμου και προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος σε βουνά αλλά και σε νησιά. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν προφανώς εντελώς διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δείτε (εδώ).


Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δίνει η Citi, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ. Η αμερικανική τράπεζα "ανεβάζει" την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα ενώ αναβαθμίζει έντονα και τις εκτιμήσεις της για το 2022, βλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 6,5% ( από 5,9% πριν) που θα είναι η υψηλότερη όχι μόνο στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο περιβάλλον όλων των ανεπτυγμένων χωρών διεθνώς. (εδώ)


Δυσβάστακτα φορολογικά βάρη στις οικογένειες με παιδιά επιβάλλει το ελληνικό φορολογικό σύστημα, φέρνοντας τη χώρα στην 4η θέση μεταξύ 36 χωρών μελών του ΟΟΣΑ..Σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που αντιστοιχεί στο 36,1% η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή, στο 40,1% έναντι 40,8% πέρσι. Η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, στο 31,7% (έναντι της δεύτερης χειρότερης θέσης με 37,8% πέρσι), με πρώτη την Τουρκία στο 38,2. (εδώ)


19/5/2021

 

To Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει φτερά στην ανάπτυξη της Ελλάδας και θα μειώσει σημαντικά το χρέος σύμφωνα με τη Moody’s. Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή του, η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ. (εδώ)


Αύξηση του κρατικού ταμειακού ελλείμματος για το πρώτο τετράμηνο του έτους, ανακοίνωσε η ΤτΕ. Το ταμειακό αποτέλεσμα παρουσίασε έλλειμμα 9,378 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,014 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Όσον αφορά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο, ανήλθαν 13,746 δισ. ευρώ, από 13,062 δισ. ευρώ πέρυσι. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.


Σαφές και σταθερό, με έμφαση σε τρεις άξονες, παραμένει το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Πρόσθεσε πως πρώτη προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, «την οποία τηρήσαμε ευλαβικά σε λιγότερο από δύο χρόνια παρά την υγειονομική κρίση», ήταν η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Αυτή η πολιτική κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει». Ο δεύτερος άξονας στον οποίο δίδεται έμφαση είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» Διαβάστε εδώ.


Το τελευταίο lockdown κόστισε 3,6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Σε 3,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι απώλειες για το σύνολο των επιχειρήσεων το α΄ τρίμηνο του 2021, οι οποίες είχαν κύκλο εργασιών χαμηλότερο κατά 5,4% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020. Ακόμη πιο βαρύς ήταν ο «λογαριασμός» ειδικά για τις επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας, καθώς το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών τους υποχώρησε κατά 39,1%. (εδώ)


Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία η Bank of America. Η BofA αυξάνει την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση και το 2022 σε 5,7%. Η αμερικανική τράπεζα ενσωματώνει μια συντηρητική εκτίμηση του αντίκτυπου των δανείων RRF (Facility Recovery and Resilience Facility), τα οποία αναμένεται να προσθέσουν αύξηση 20bp και 30bp, φέτος και την επόμενη χρονιά. Κατά την άποψή τους, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή/καθυστερημένη απορρόφηση δανείων από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού RRP. (εδώ)

 

18/5/2021

 

Στα 520 εκατ ευρώ το ποσό ενίσχυσης για επενδύσεις σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής ορίζεται για το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας στα 280.000.000€ και για το καθεστώς της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στα 5.000.000€. Διαβάστε εδώ.


Οι τρεις κλάδοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη, αυξάνοντας το ΑΕΠ. Τουρισμός, real estate και λιανικές πωλήσεις είναι τρεις κλάδοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη, αυξάνοντας για φέτος το ΑΕΠ πάνω από το 4%. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι αν και ακόμη η πορεία της οικονομίας αντιμετωπίζει μια σειρά από αβεβαιότητες, υπάρχουν τομείς της οικονομίας που μπορούν να κάνουν την έκπληξη, αυξάνοντας το ΑΕΠ πάνω από 4% για φέτος, παρά τη σχετικά συντηρητική πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος όπως την έχει συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Διαβάστε εδώ.


Τέσσερις κατηγορίες χρεών έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων που εντάσσεται στο πλαίσιο επανεκκίνησης νευραλγικών κλάδων της οικονομίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η νέα ρύθμιση δεν θα περιορίζεται αυστηρά και μόνο στα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας, αλλά θα καλύπτει και άλλες κόκκινες οφειλές, με εξαίρεση τα δάνεια που αποτελούν κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Διαβάστε εδώ.


Νέα ψηφιακή εφαρμογή για τις παράνομες εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΑΑΔΕ. Στο προσεχές διάστημα, θα έχει στη διάθεσή της το ψηφιακό σύστημα, EUCARIS. Πρόκειται για ένα λογισμικό, μέσω του οποίου οι τελωνειακές υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ταξινομήσεων οχημάτων σε άλλα κράτη-μέλη. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις για την προέλευση και τα βασικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του οχήματος. (εδώ)


Οι τηλεδιασκέψεις της καραντίνας μετατρέπονται σε επισκέψεις επενδυτών με φυσική παρουσία στην Ελλάδα, τονίζει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ και το project της Volkswagen στην Αστυπάλαια ενίσχυσαν το brand της Ελλάδας, η οποία είναι σήμερα μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Αναφέρεται στη μείωση των φόρων ως σταθερό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και υπογραμμίζει τον ρόλο της οικονομικής διπλωματίας στις σχέσεις με την Τουρκία. Διαβάστε εδώ.


Το 2022 θα εφαρμοστούν οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές οι οποίες έχουν παραδοθεί από τους εκτιμητές ακινήτων στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών. Μάλιστα προκειμένου να έχουν χρόνο στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι υποψήφιοι αγοραστές, οι νέες τιμές ζώνης θα δημοσιοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους συμφέρει να αγοράσουν ή να πωλήσουν πριν την εφαρμογή των νέων τιμών της εφορίας. (εδώ)


"Πρωταθλήτρια ανάπτυξη" είναι η Ελλάδα σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ. Εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία στον γερμανικό τύπο, από ειδησεγοφραγικά μέσα όπως το RND και η Handelsblatt. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απολιγνιτοποίηση και τις τεχνολογίες υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. Διαβάστε εδώ.

 

17/5/2021

Στα 13,1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το τέλος του 2022, στηρίζοντας ανάπτυξη και επενδύσεις. Τα χρήματα αυτά μοιράζονται σε τουλάχιστον 7,8 δισ. ευρώ για φέτος και 5,3 δισ. για το 2022. Φέτος, εκτός από την προκαταβολή των 3,98 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα απορροφήσει υπόλοιπο των πόρων που δικαιούται για το 2021 με βάση την ισόποση ετήσια κατανομή των ποσών. Διαβάστε εδώ.


Οι τουριστικές επενδύσεις ωθούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικών κατοικιών. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες, την προηγούμενη χρονιά παρά την πανδημία αυξήθηκε κατά 30%, γεγονός που όπως αναφέρουν καταδεικνύει τα υψηλά assets που διαθέτει η χώρα μας. (εδώ)


Οι καταναλωτές ανοίγουν ξανά τα πορτοφόλια. Συνολικά τη διετία 2020-2021 θα έχουν διατεθεί περί τα 40 δισ. ευρώ και οι «πληγές» του προϋπολογισμού και η διόγκωση του δημοσίου χρέους θα απαιτήσουν χρόνο για να επουλωθούν. Τον Απρίλιο, λοιπόν, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 20% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την οικονομική δραστηριότητα σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019. (εδώ)


Στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία δείχνει ικανή να επιτύχει τον μεγάλο στόχο ακόμη και εντός του 2022. Αυτή την στιγμή, δύο από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης τοποθετούν τη χώρα σε απόσταση μόλις δύο βαθμίδων από το καθεστώς «investment grade». Ο λόγος για τον Fitch και τον Standard & Poor’s. Ο δεύτερος, μάλιστα, μόλις τον Απρίλιο, προέβη στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από «ΒΒ-» σε «ΒΒ», ισοφαρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αξιολόγηση του Fitch. (εδώ)


Υστέρηση κατά 256 εκατ. ευρώ είχαν τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν αύξηση σε σχέση με το 2019 κατά 15%. Σε επίπεδο τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.211 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.248 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.516 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020, λόγω υστέρησης των εσόδων αλλά και υπέρβασης και των δαπανών κατά 564 εκατ. ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

Τον υψηλότερο δείκτη P/E από όλες τις αγορές «βλέπει» η JP Morgan την τριετία 2021-2023 για την Ελλάδα. Βάσει των στατιστικών στοιχείων της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει μαζί με την Αυστρία οι καλύτεροι σε επιδόσεις στο διάστημα του ενός έτους, έχοντας ωστόσο υποαποδώσει τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Σε όρους μεταβολής των EPS, η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, προβλέπει ότι στην Ελλάδα από -6,2% το 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2020 θα κινηθεί φέτος στο +27,9%, +11,8% το 2022 και πάλι θετικά με +11,1% το 2023. (εδώ)


"Ναι" σε επιδοτούμενο δάνειο €793 εκατ. για τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την Κομισιόν. Η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη μέρους των δόσεων του υφιστάμενου χρηματοοικονομικού χρέους, με μηνιαία περιορισμένη συνεισφορά ανάλογα με την πιστωτική κατάσταση του δανείου και του δικαιούχου. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.