Νέα της αγοράς

16 Ιουνίου 2021, 10:00 | Χ&Α - 229

Οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας. Παράλληλα, πρόκειται ένα σημαντικό βήμα, κυρίως για την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, προς μία νέα εποχή με περισσότερη “καθαρή” ενέργεια. Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού  που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. (εδώ)

****

Η INTRALOT ανακοίνωσε +9,3% αύξηση Εσόδων και +55,4% αύξηση EBITDA στα Οικονομικά Αποτελέσματα του A’ τριμήνου 2021. Κατά το Α’ τρίμηνο του 2021, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €102,0 εκατ. Κατά την τρίμηνη αυτή περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €24,4 εκατ. (+55,4% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA στα €20,8 εκατ. (+56,4% σε ετήσια βάση). Οι δραστηριότητες στην Βόρεια Αμερική, κάτω από την INTRALOT Inc., σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη σε ετήσια βάση (Κύκλος εργασιών +21,8%, EBITDA +81,8%). Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2021 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 25,7% σε ετήσια βάση, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις δαπάνες που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Οι καθαρές ζημιές (παρουσιάζονται μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) αναφέρονται σε € -7,3 εκατομμύρια. Η αγορά εξέλαβε αρκετά θετικά τα αποτελέσματα και η μετοχή έφτασε να κερδίσει έως και +40% στην τιμή της (υπενθυμίζουμε ότι η μετοχή βρίσκεται στην κατηγορία της “επιτήρησης”). Όμως, καθώς ο καθαρός δανεισμός όλο και αυξάνεται (έχει φτάσει στα € 643,7 εκατομμύρια), διατηρούμε την άποψη ότι ο κίνδυνος από τη μετοχή παραμένει μεγάλος.  (Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ)

****

Στην πρόσφατη τακτική Γενική Συνέλευση της Prodea Investments, αναφέρθηκε ότι η εταιρία συνεχίζει την προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους € 400 εκατομμυρίων. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται η προσάρτηση ή δημιουργία ποιοτικών σύγχρονων γραφειακών χώρων, τα ακίνητα logistics, αλλά και τα οικιστικά ακίνητα. Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της προσεχούς τριετίας, εξετάζονται όλες οι πιθανές εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός ομολόγου, ενώ η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε εκ νέου την πιθανότητα μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση υφιστάμενων μετόχων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος αυτής. Σημειώνεται πως ο βασικός μέτοχος (Castlelake) ελέγχει ποσοστό άνω του 98% της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ.

****

Η ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ αποφάσισε και ήδη προχωρά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίουκατά €457.200 με καταβολή μετρητών, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των € 3.048.000, με την έκδοση έως 1.524.000 νέων, κοινών ονομαστικών και μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 η μία, με τιμή διάθεσης €2,00 ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφισταμένων μετόχων σε αναλογία μια νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά μετοχή. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από την 4η Ιουνίου 2021 έως και την 17η Ιουνίου 2021.
Η εταιρεία προχωρά στην κίνηση αυτή προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να εκμεταλλευτεί την φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται ο κλάδος του χάλυβα. Τουλάχιστον 50% της αύξησης θα καλυφθεί από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρίας. Δείτε τα συνοπτικά οικονομικά της στοιχεία, εδώ. Δείτε στοιχεία της αύξησης και το ενημερωτικό δελτίο, εδώ.

****

Υπερδιπλασιάζεται φέτος η συνολική ισχύς από ΑΠΕ που προβλέπεται να συνδεθούν στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, φέτος θα αποκτήσουν δικαίωμα σύνδεσης περί τα 6 GW ΑΠΕ, έναντι 2,5 GW στη διετία 2019-2020, που αντιστοιχούν σε 152 διαφορετικούς σταθμούς. Στα 6 GW συμπεριλαμβάνονται 2 GW έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, καθώς και 2,5 GW από μικρά φωτοβολταϊκά.
Το 2020 ήταν εν λειτουργία στη χώρα μας 7,3 GW από ΑΠΕ. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως το 2030 θα πρέπει το 35% της ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως να προέρχεται από ΑΠΕ, ήτοι να φτάσει τα 15 GW. Ο ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, που υπολογίζονται στα 17 GW ως το 2030. (εδώ)

****

Οι φετινές προοπτικές διαγράφονται σαφώς καλύτερες για τη Centric Συμμετοχών καθώς φαίνεται πως, η οικονομία, επανέρχεται σε φάση “κανονικότητας”. Το 2020 είχε κλείσει για την εισηγμένη με κύκλο εργασιών € 2,57 εκατομμύρια (από € 4,23 εκατ. το 2019). Το EBITDA εμφάνισε ζημίες € 783 χιλιάδες και καθαρές ζημίες € 1,0 εκατομμύριο. Μάλιστα τα πράγματα θα εξελίσσονταν ακόμη χειρότερα, αν δεν προέκυπταν κέρδη από τη διαχείριση του σημαντικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου που κατέχει η εταιρία. Χαρακτηριστικά επίσης στοιχεία της εταιρίας είναι ότι στις 31/12/2020 είχε καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) ύψους € 30,1 εκατ. και θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μείον σύνολο δανειακών υποχρεώσεων) € 18,8 εκατομμύρια. Η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς για τη Centric, καθώς, μεταξύ άλλων: Το ξενοδοχείο που διαθέτει στη Μύκονο έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία του, όταν πέρυσι αυτό είχε γίνει τον Ιούλιο. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη φετινή πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι αυτή θα εξελιχθεί αρκετά καλύτερα από την αντίστοιχη περυσινή.
Η μετοχή, η τιμή της μετοχής (€ 0,28) και το είδος της εταιρίας, την τοποθετούν στην ομάδα των μετοχών που, σε ανοδικές φάσεις, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικών διακυμάνσεων. Αρνητικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός των μετοχών της (101.123.806).

****

Ενδιαφέρον προκαλεί η προσπάθεια της REVOIL, για τη δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ όπου, η εταιρία, μέσω εξαγορών αλλά και συνεργασιών έχει θέσει ως στόχο στην πενταετία 2021-2025 να φθάσει στα 60 MW. Οι εξαγορές θα έχουν μικτή χρηματοδότηση τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από δανεισμό όπως άλλωστε είθισται στη συγκεκριμένη αγορά. Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της, κατά το α’ τρίμηνο του έτους, σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων καταναλώσεων, η REVOIL αύξησε τα συνολικά της μερίδιά, μείωσε τα έξοδά της, περιόρισε το χρηματοοικονομικό της κόστος και καταγράφοντας υψηλότερες τιμές αποτίμησης των αποθεμάτων της, έκλεισε με μικρή αύξηση της κερδοφορίας της. Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα € 2,2 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021 έναντι € 2,2 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μικρή άνοδο 1,4%.  Σε επίπεδο κερδών προ φόρων η εταιρία έκλεισε με άνοδο 5,1% στις € 820,0 χιλιάδες, έναντι € 780,0 το α’ τρίμηνο του 2020.

****

MLS: Σοκ και δέος αναμένεται να προκαλέσουν οι οικονομικές καταστάσεις της MLS όταν και αν τελικά δημοσιοποιηθούν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημίες χρήσης 2019 εκτινάσσονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των € 5 εκατομμύρια καθώς πέραν των πορισμάτων της ΕΛΤΕ για τα φουσκωμένα άυλα στοιχεία φαίνεται ότι διόγκωση υπήρχε και σε άλλα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων. Σημειώνεται ότι τα € 10 εκατ. η ΕΛΤΕ τα εντόπισε διενεργώντας θεματικό έλεγχο δηλαδή έλεγχο επί συγκεκριμένων πεδίων των οικονομικών καταστάσεων και όχι πλήρη έλεγχο. (εδώ) Βέβαια, η MLS δείχνει να έχει “τελειώσει” για το Χρηματιστήριο. Το ζήτημα που θα πρέπει να μας αφορά είναι, η επίδραση που θα έχει η τελική επιμέτρηση του σκανδάλου στην (εύθραυστη) φήμη της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας.

****

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Τη διανομή ποσού € 585,0 χιλιάδες (ή € 0,02 ανά μετοχή, με δεδομένο ότι οι ίδιοι τίτλοι δεν δικαιούνται μερίσματος), θα προτείνει η διοίκηση της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της. Το ποσό αυτό θα προέλθει λογιστικά από κέρδη της μητρικής εταιρίας κατά τα έτη 2019 και 2020, καθώς σε ενοποιημένη βάση το περσινό καθαρό αποτέλεσμα του εισηγμένου Ομίλου ήταν ζημιογόνο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων στην πορεία της θυγατρικής Lion Rental (Sixt).

****

MIG: “Η διοίκηση της MIG βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο να ενισχυθεί η αξία των περιουσιακών της στοιχείων έπειτα απ’ τη νέα αναδιάρθρωση του δανεισμού της που της χαρίζει ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο τριών συν ένα ετών. Ως εκ τούτου και οι μέτοχοι πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή”, ήταν το κύριο μήνυμα που επιχείρησε να περάσει στους μετόχους ο Πρόεδρος της MIG κ. Παναγιώτης Θρουβάλας.Ο ίδιος υπεραμύνθηκε αρκετές φορές την πώληση του ομίλου Vivartia και εν γένει των χειρισμών που έγιναν υπογραμμίζοντας το μεγάλο δανειακό βάρος της MIG και το γεγονός ότι υπήρξαν απανωτές λήξεις δανείων. Το μείζον θέμα που τέθηκε στην Γενική Συνέλευση, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη συσσωρευμένων ζημιών δεν είχε την απαραίτητη εκ του καταστατικού απαρτία για να συζητηθεί. Όλα τα υπόλοιπα θέματα, που συγκέντρωναν βάσει καταστατικού απαρτία, υπερψηφίστηκαν. Δε γνωρίζουμε αν ο κ. Παναγιώτης Θρουβάλας πραγματικά πιστεύει τα όσα αναφέρει. Δική μας εκτίμηση είναι πως όχι. Επίσης δική μας εκτίμηση είναι ότι, ο Πρόεδρος της οικτρά αποτυχημένης εταιρίας και οι συνεργάτες του, απλά προσπαθούν να επιμηκύνουν το χρόνο έκδοσης της ληξιαρχικής πράξης θανάτου της, ενδεχομένως για άλλους λόγους και συμφέροντα.

****

PAPERPACK - FORTHNET: Η αλλοδαπή εταιρία “Orlando-Equity Holding Limited” άσκησε το δικαίωμα εξαγοράς για τη μετοχή της Paperpack, υποβάλλοντας προς έγκριση σχετικό έγγραφο αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρία, στη δημόσια πρόταση που πραγματοποιήθηκε στους προηγούμενους μήνες, συγκέντρωσε το 96,6% του συνολικού αριθμού των μετοχώντης εταιρίας.
Παράλληλα, μετά από παρουσία 21 ετών, αποχωρεί από το Χρηματιστήριο και η Forthnet, καθώς το 100% των μετοχών της έχει περάσει πλέον στον πολυεθνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο United Group που ελέγχεται από την BC Partners και ο οποίος θέλει να δώσει στην πρωτοπόρα εταιρία τη χαμένη της αίγλη.

****

ΕΧΑΕ: Το Χρηματιστήριο, αντιδρά -καθυστερημένα κατά την άποψή μας- στις αποχωρήσεις, με προσπάθειες προσέλκυσης νέων εταιριών. Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΧΑΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, κάνει συχνές επαφές με εταιρίες από σημαντικούς κλάδους όπως τουρισμός, ενέργεια κτλ και παράλληλα γίνεται προώθηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η κεφαλαιαγορά για ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΧΑΕ θέλει επίσης να επεκταθεί και σε συναφή προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών υπηρεσιών προς εκδότες και αγορά, ενώ τονίστηκε για μία ακόμη φορά η πρόθεση επέκτασης στο διεθνές περιβάλλον και οι συνεργασίες με μικρότερα χρηματιστήρια.

****

ΕΛΤΟΝ: Ευκαιρίες για την εξαγορά εταιριών στην Κεντρική Ευρώπη και σε αγορές που ήδη δραστηριοποιείται αναζητά η Elton.Την ίδια στιγμή η εισηγμένη αναμένεται να λανσάρει νέα προϊόντα και θέτει στον πυρήνα του πενταετούς της στρατηγικού σχεδιασμού τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των μεριδίων αγοράς. Η διοίκηση της εταιρίας θέλει από τα € 124 εκατομμύριο τζίρο που κατέγραψε το 2020, να αγγίξει τα € 200 εκατ. έως το 2025, ενώ την ίδια στιγμή μέσα στην επόμενη πενταετία σχεδιάζεται η είσοδος σε νέες αγορές και το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Αυτό συνιστά μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία, αν πετύχει, μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τη φυσιογνωμία της εταιρίας, σε μία περίοδο όπου αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Κεντρικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό της εισηγμένης είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η εταιρία επενδύει και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει σε πληροφοριακά συστήματα, στην αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής, ενώ ένα σημαντικό project για την ψηφιακή μετάβαση αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Σε ό,τι αφορά στην πορεία της εταιρίας μέχρι σήμερα η εισηγμένη καταγράφει αύξηση των πωλήσεων το πρώτο πεντάμηνο που ξεπερνά το 5,0%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στις περισσότερες αγορές καταγράφεται αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων, με τη Σερβία να κινείται στο +15%, στη Ρουμανία στο +4% και στην Ουκρανία να βρίσκεται στα περσινά επίπεδα. Η εταιρία, θα διανείμει μέρισμα €0,08 ανά μετοχή. (εδώ)

****

ΔΕΗ: Στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021 της ΔΕΗ, το EBITDA (σε επαναλαμβανόμενη βάση) διαμορφώθηκε στα € 225,6 εκατομμύρια έναντι € 182,0 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2020. Η αύξηση όπως επισημαίνει και η εταιρία, οφείλεται κυρίως στη μείωση της δαπάνης για αγορές ενέργειας λόγω αυξημένης παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά και τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 29,0 εκατ. έναντι κερδών € 3,5 εκατ. το α' τρίμηνο του 2020, λόγω εφάπαξ επιπτώσεων που περιλαμβάνουν κυρίως την αναδρομική καταβολή ειδικών επιδομάτων ύψους € 36,4 εκατ. στους εργαζόμενους. Για τα αποτελέσματα, η Διοίκηση σχολίασε ότι, το α’ τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι παρά τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και της ενέργειας από την χονδρεμπορική αγορά κυρίως ως αποτέλεσμα του ευνοϊκότερου μίγματος παραγωγής και της συνεχιζόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους. Εντός στόχων βρίσκεται και η διαδικασία απολιγνιτοποίησης με περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής (δύο λιγνιτικές μονάδες, συνολικής καθαρής ισχύος 560MW, σταμάτησαν την λειτουργία τους τον Απρίλιο). Το 2021 αποτελεί έτος σταθεροποίησης της λειτουργικής κερδοφορίας. Παρά τη βελτιωμένη κερδοφορία του α΄ τριμήνου, αναμένουμε το β΄ τρίμηνο να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και CO2 (εδώ). Οι εξελίξεις αυτές, όπως και οι δηλώσεις της διοίκησης, υποδηλώνουν ότι, η εταιρία βρίσκεται σε καλό δρόμο στη διαδικασία μεταβολής της παραγωγικής της βάσης και μεταβολής της φυσιογνωμίας της. Όμως, ο δρόμος αυτός είναι ακόμη μακρύς. Και τυχόν ταχεία προεξόφληση των εξελίξεων στο Χρηματιστήριο, μπορεί να φέρει εκπλήξεις.

****

BRIQ PROPERTIES: Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις του α΄ τριμήνου 2021, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε € 1.093 χιλ.
έναντι € 963 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 13,4%, παρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω COVID-19 για μείωση των μισθωμάτων στο α΄ τρίμηνο του 2021. Η εταιρία κατέγραψε σε ενοποιημένο επίπεδο αύξηση των μεγεθών της στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συνολική μείωση των εσόδων του Ομίλου κατά α΄ τρίμηνο του 2021 από ενοίκια λόγω της πανδημίας Covid-19 ανήλθε σε € 633 χιλ. Τα ταμειακά διαθέσιμα την 31η Μαρτίου 2021 ανήλθαν σε € 2.628 χιλ. έναντι € 2.067 χιλ. την 31η Δεκεμβρίου 2020. Την 31/12/2020 οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονταν € 22.222 χιλ. έναντι € 18.313 χιλ. την 31η Δεκεμβρίου 2020. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.