Πάουελ: Πιθανόν ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε

17 Ιουνίου 2021, 10:09 | Διεθνής Οικονομία

Πάουελ: Πιθανόν ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε

Παρότι εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σημείωσε ότι ορισμένες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας "αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι αναμέναμε".

Στις επισημάνσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραδοσιακά ακολουθεί μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τόνισε ότι η πρόοδος που καταγράφεται ως προς τον διπλό στόχο της απασχόλησης και του πληθωρισμού που έχει θέσει η Fed είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, στεκόμενος ιδιαίτερα στην νέα εκτίμηση της τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει ισχυρότερη πτώση κατά 7% το τρέχον έτος, αντί 6,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

"Σημαντικό μέρος αυτής της ταχείας ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της δραστηριότητας από τα καταθλιπτικά επίπεδα (σ.σ. εν μέσω πανδημίας), ενώ οι παράγοντες που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά εμφανίζουν βελτίωση”, είπε.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα παρακολουθεί στενά τα οικονομικά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν έχει λάβει κάποια απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ότι η τράπεζα θα ενημερώσει προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομσιματικης πολιτικής της, ενώ πρόσθεσε ότι το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης.

"Στις προσεχείς συνεδριάσεις, η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας. Όπως είπαμε, θα ενημερώσουμε εκ των προτέρων προτού ανακοινώσουμε οποιαδήποτε απόφαση να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στις αγορές μας".

Σε ό,τι αφορά το "σήμα” της Fed για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023, ο Πάουελ επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή απέχει πολύ από τη βεβαιότητα

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου έπρεπε να βρίσκεται η οικονομία ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Οι αυξήσεις θα έρθουν πολύ αργότερα, σημείωσε και πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ μακριά από τη μέγιστη απασχόληση, για παράδειγμα, είναι μελλοντικό θέμα".

Fed: "Σήμα" για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αυξάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις της για το ύψος του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Federal Reserve αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι "παροδικές”.

Η νέα πρόβλεψη της Fed για τον δείκτη τιμών καταναλωτή κινείται σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που αναμένει πλέον ότι θα ανέλθει στο 3% το τρέχον έτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Παράλληλα, αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά νωρίτερα από ό,τι έδειξαν κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τοποθετούσαν τις πρώτες αυξήσεις το 2024.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η πλειοψηφία των μελών της Fed φαίνεται να έδειξε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, προς δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεσμεύθηκαν και πάλι ότι θα διατηρήσουν προς το παρόν την τρέχουσα πολιτική στήριξης προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed μετά τη συνεδρίαση καταγράφεται επίσης μια αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της, όπου έκανε λόγο για "τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσχέρειες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο” λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή ανακοίνωσή της η FOMC επισημαίνει με έμφαση την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των εμβολιασμών και σημειώνει ότι "οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν βελτιωθεί”, ενώ προσθέτει ότι και "οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, παρότι παραμένουν αδύναμοι, εμφανίζουν βελτίωση”.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει τώρα το βλέμμα τους στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και κυρίως σε ό,τι αφορά το πότε θα αρχίσει να μειώνει το επιθετικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αφού στην ανακοίνωσή της η FMOC δεν έδωσε κάποια σχετική ένδειξη.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Fed πυροδότησε ένα κύμα πωλήσεων στο χρηματιστήριο, με τους δείκτες να καταγράφουν αυτήν την ώρα απώλειες της τάξης του 1%.

Την ανιούσα πήραν μετά την ανακοίνωσε και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσεις στο 1,553%.

 

Πηγή: Capital.gr