Γέλεν: Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν ένα παγκόσμιο φορολογικό σχέδιο με εκπτώσεις για την Κίνα

17 Ιουνίου 2021, 10:22 | Διεθνής Οικονομία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμφωνήσουν σε οποιουδήποτε είδους ειδική μεταχείριση για την Κίνα ή άλλες χώρες που θα αποδυναμώσει το σχέδιο για ένα παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό καθεστώς, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, την Τετάρτη.

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να πείσουν την Κίνα να υποστηρίξει το σχέδιο που εγκρίθηκε την Κυριακή από την G7.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ελπίζει το Πεκίνο να αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον του να υποστηρίξει το σχέδιο -το οποίο προβλέπει παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%- αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εγκρίνει μια αποδυναμωμένη συμφωνία.

"Δεν θα συμφωνήσουμε σε οποιοδήποτε είδος έκπτωση που θα αποδυναμώσει το παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς ελάχιστου συντελεστή. Ούτε για την Κίνα, ούτε για άλλες χώρες", ξεκαθάρισε η Γέλεν, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας. "Θέλουμε αυτό να λειτουργήσει και να μην έχει κενά”, πρόσθεσε

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 στις 5 Ιουνίου συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον 15%, κίνηση που επικύρωσαν οι ηγέτες της G7 την Κυριακή.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, διστάζουν να εγκαταλείψουν τα φορολογικά κίνητρα που παρέχουν, από την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης έως την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλή φορολογία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πηγή: capital.gr